Poppe: – En drøm for meg å få med Juliette

Den franske skuespilleren Juliette Binoche vant Oscar for sin rolle i «Den engelske pasienten.» Nå skal hun spille i Erik Poppes nye film «A thousand times good night».

Juliette Binoche med prisen hun fikk under årets Cannes-festival for rollen i filmen Copie Conforme.

PRISBELØNT SKUESPILLER:Juliette Binoche med prisen hun fikk under årets Cannes-festival for rollen i filmen «Copie Conforme». Hun er blant annet kjent fra filmer som «Den engelske pasienten», Kieslowskis filmtrilogi: «Blå», «Hvit» og «Rød», samt «Sjokolade».

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Det er i et intervju med den britiske avisa The Guardian at den kjente skuespilleren bekrefter at hun skal spille en krigsfotograf i den norske filmskaperens nye film «A Thousand Times Good Night», skriver nettstedet Comoyo.

Regissøren Erik Poppe forklarer at ikke alle underskrifter er signert enda, og blir litt tatt på senga når NRK.no ringer for å få bekrefta den store nyheten.

Regissøren er på vei fra lokasjonen i Nairobi, Kenya via Istanbul, og visste ikke at Binoche hadde røpet deres samarbeid i helgens Guardian.

– Jeg kan bekrefte at hun skal spille hovedrollen i den filmen, sier Poppe når han får summet seg.

Erik Poppe

Den norske filmregissøren Erik Poppe står tidligere bak filmer som «Hawaii, Oslo» og «De usynlige».

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– En av verdens fremste karakterskuespillere

Med over 50 filmer og en rekke priser i bagasjen er den franske skuespilleren både populær og respektert, og Poppe er veldig fornøyd med å få henne med på prosjektet.

– Juliette er vel en av verdens to-tre fremste karakterskuespillere. Vi har vært i dialog med henne en stund nå, og har allerede begynt å jobbe sammen.

Juliette Binoche fikk sitt gjennombrudd med filmen «Tilværelsens uutholdelige letthet» i 1988.

Andre kjenner henne fra filmer som Kieslowskis filmtrilogi: «Blå», «Hvit» og «Rød», «Den engelske pasienten» eller «Sjokolade».

Poppe vil ikke røpe hvilke andre skuespillere som var aktuelle for rollen. Nå er han bare glad for at de fikk henne.

– For meg så er det en drøm å få med Juliette. Hun er en fantastisk skuespiller.

Ferdig til jul

Den nye filmen, som er under produksjon, handler om Rebekka som prøver å balansere rollen som en av verdens beste krigsfotografer med rollen som en god mor og kone i Norge.

Filmregissøren Erik Poppe er tildelt 11.500.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen, som han skal lage sammen med produsent Finn Gjerdrum.

Opptakene vil være ferdig til jul, men Poppe kan enda ikke fastslå når filmen blir å se på norske kinoer.

Han innrømmer at det har vært et krevende filmprosjekt å få til blant annet fordi prosjektet har fått større oppmerksomhet enn i de hadde trodd i utgangspunktet.

– Det har vært utfordrende, men også positivt for finansieringen.

– Hvordan kom dette i stand?

– Hun valgte meg og jeg valgte henne. På et vis var det vi som henvendte oss til henne. Men dette var også et prosjekt hun hadde hørt om. Hun velger prosjektene selv, og hun hadde sett noen av mine andre filmer, svarer Poppe.

I tillegg til Binoche, foregår det også kontraktsforhandlinger med blant annet to norske skuespillere og to utenlandske, som Poppe snakker om i varme ordelag uten å nevne navn.

Opptak over hele verden

Jan Gunnar Røise som Leon i Hawaii, Oslo.

Jan Gunnar Røise spiller en av hovedrollene som Leon i Poppes film Hawaii, Oslo

Foto: Scanbox Entertainment

Poppe er på vei hjem fra opptak i nærheten av grensen til Sør-sudan og Uganda.

– På kenyansk side ligger en del flyktningeleirer, der noen av opptakene skal gjøres. Det er vanskelig, men vi har begynt nå.

Dette er områder der Poppe har vært før, på oppdrag for VG, NRK, men også Flyktningehjelpen, som denne gang har kunnet hjelpe ham og resten av crewet med infrastruktur og tilgang.

På grunn av sikkerhet fikk ikke Binoche lov til å være med dit.
Poppe forteller at de også har filmet i Kabul, men at hovedopptakene vil bli gjort i Dublin og Marokko.

– Hovedopptakene begynner 22. Oktober i Dublin. Så vender tilbake til disse grenseområdene i desember, men da vil vi gjøre det meste i Marokko på grunn av sikkerhet, sier Poppe.

Den norske filmregissøren står tidligere bak filmer som «Schpaa» og de kritikerroste filmene «Hawaii, Oslo», «De usynlige».

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur