– Så støtende at vi ikke har ord

Et dansk teater skal til sommeren dramatisere Anders Behring Breiviks manifest. – Det opplever vi som helt idiotisk, sier pårørende etter 22. juli.

Anders Behring Breiviks manuskript

Anders Behring Breiviks manifest blir dansk teater.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Scanpix/faksimile

– Det er faktisk utrolig støtende, sier Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Oppsetningen skal etter planen skje i sommer på CaféTeatret i København. Kunstnerisk leder Christian Lollike vil la en skuespiller fremstille Anders Behring Breivik og fremføre hans manifest i en monolog.

– For meg er det en demokratisk forpliktelse å undersøke hvorfor og hvordan den muslimfiendtlige propagandaen kan gripe om seg, sier Lollike til Klassekampen.

Cafeteatret sier at Lollike vil kommentere saken i TV-avisen (Danmarks Radio) i kveld 18.30, ikke før, og ikke til NRK.

Hør saken i Kulturnytt:

– Utrolig støtende

Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Planene om å oppføre denne monologen oppleves som utrolig støtende, sier Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Han oppfordrer CaféTeatret til å legge planene på is.

Også Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, reagerer sterkt. Han mistet selv sønnen Tore Eikeland på Utøya 22. juli.

– Har ikke ord

– Jeg har egentlig ikke ord. Det blir en ekstra belastning for oss å vite at dette blir fremført av skuespillere mens rettssaken pågår, sier Eikeland til Bergens Tidende.

Han håper at det kan være mulig å få teaterstykket stoppet før premieren.

– Ingen bør gjøre noe for å spre Breiviks meninger. Jeg vil ta denne saken videre til den nasjonale støttegruppen for å se om dette lar seg stanse, sier Eikeland.

– Nyttige idioter

Erik ulfsby

Erik Ulfsby

Foto: Roald, Berit / Scanpix

I det norske teatermiljøet tar teatersjef Erik Ulfsby på Det Norske Teatret i Oslo skarpt avstand fra den danske teaterlederens planlagte stykke. Især Christian Lollikes bruk av Anders Behring Breiviks manifest vekker voldsomt anstøt hos Ulfsby:

– Breiviks hovedærend har vært å spre budskapet i manifestet, og det gjorde han ved å drepe alle de menneskene. Han lyktes faktisk med det! Ved å skape enda mer oppmerksomhet om manifestet opptrer man som nyttige idioter som danser etter Breiviks pipe, sier han.

Blir britisk drama

I november var den britiske dramatikeren David Greig i Oslo. Han planlegger et teaterstykke om terroren 22. juli. Det får tittelen «The Man» og skal etter planen settes opp i Norge og utlandet neste år.

– Jeg klarte bare ikke slutte å tenke på det som skjedde. Jeg prøvde å forstå det, og ville utforske det. Og når du får slike tanker som dramatiker må du følge dem, sa Greig til NRK.

Se Dagsrevyens reportasje:

Video 8910c8f8-4431-45a4-947d-b26ff7fe7856.jpg

22. juli blir teater

Møter massiv kritikk

Mens de forskjellige initiativene møter massiv kritikk i Norge, ser danskene annerledes på det.

– Vi har bruk for å forstå hva som får et menneske til å begå disse forferdelige handlingene. Vi kan ikke bare tie ham ihjel, mener Monna Dithmer, teaterredaktør i Politiken.

Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, mener at dette er tull.

– Ved å sette opp dette som en monolog, opplever Anders Behring Breivik akkurat det han vil, å spre manifestet til flere. Det synes vi ikke noe om, sier han.

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC