Hopp til innhold

– Så støtende at vi ikke har ord

Et dansk teater skal til sommeren dramatisere Anders Behring Breiviks manifest. – Det opplever vi som helt idiotisk, sier pårørende etter 22. juli.

Anders Behring Breiviks manuskript

Anders Behring Breiviks manifest blir dansk teater.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Scanpix/faksimile

– Det er faktisk utrolig støtende, sier Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Oppsetningen skal etter planen skje i sommer på CaféTeatret i København. Kunstnerisk leder Christian Lollike vil la en skuespiller fremstille Anders Behring Breivik og fremføre hans manifest i en monolog.

– For meg er det en demokratisk forpliktelse å undersøke hvorfor og hvordan den muslimfiendtlige propagandaen kan gripe om seg, sier Lollike til Klassekampen.

Cafeteatret sier at Lollike vil kommentere saken i TV-avisen (Danmarks Radio) i kveld 18.30, ikke før, og ikke til NRK.

Hør saken i Kulturnytt:

– Utrolig støtende

Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Planene om å oppføre denne monologen oppleves som utrolig støtende, sier Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Han oppfordrer CaféTeatret til å legge planene på is.

Også Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, reagerer sterkt. Han mistet selv sønnen Tore Eikeland på Utøya 22. juli.

– Har ikke ord

– Jeg har egentlig ikke ord. Det blir en ekstra belastning for oss å vite at dette blir fremført av skuespillere mens rettssaken pågår, sier Eikeland til Bergens Tidende.

Han håper at det kan være mulig å få teaterstykket stoppet før premieren.

– Ingen bør gjøre noe for å spre Breiviks meninger. Jeg vil ta denne saken videre til den nasjonale støttegruppen for å se om dette lar seg stanse, sier Eikeland.

– Nyttige idioter

Erik ulfsby

Erik Ulfsby

Foto: Roald, Berit / Scanpix

I det norske teatermiljøet tar teatersjef Erik Ulfsby på Det Norske Teatret i Oslo skarpt avstand fra den danske teaterlederens planlagte stykke. Især Christian Lollikes bruk av Anders Behring Breiviks manifest vekker voldsomt anstøt hos Ulfsby:

– Breiviks hovedærend har vært å spre budskapet i manifestet, og det gjorde han ved å drepe alle de menneskene. Han lyktes faktisk med det! Ved å skape enda mer oppmerksomhet om manifestet opptrer man som nyttige idioter som danser etter Breiviks pipe, sier han.

Blir britisk drama

I november var den britiske dramatikeren David Greig i Oslo. Han planlegger et teaterstykke om terroren 22. juli. Det får tittelen «The Man» og skal etter planen settes opp i Norge og utlandet neste år.

– Jeg klarte bare ikke slutte å tenke på det som skjedde. Jeg prøvde å forstå det, og ville utforske det. Og når du får slike tanker som dramatiker må du følge dem, sa Greig til NRK.

Se Dagsrevyens reportasje:

Video 8910c8f8-4431-45a4-947d-b26ff7fe7856.jpg

22. juli blir teater

Møter massiv kritikk

Mens de forskjellige initiativene møter massiv kritikk i Norge, ser danskene annerledes på det.

– Vi har bruk for å forstå hva som får et menneske til å begå disse forferdelige handlingene. Vi kan ikke bare tie ham ihjel, mener Monna Dithmer, teaterredaktør i Politiken.

Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, mener at dette er tull.

– Ved å sette opp dette som en monolog, opplever Anders Behring Breivik akkurat det han vil, å spre manifestet til flere. Det synes vi ikke noe om, sier han.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag
 • VG utsatt for dataangrep

  VG bekrefter at de har tekniske problemer.

  – Vi har allerede meldt på forsiden vår at vi opplever noen tekniske problemer på VG.no

  – Jeg har nå fått bekreftet at dette skyldes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, som vedvarer. Dermed kan det forekomme at vanlige brukere ikke får tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning. Vi jobber på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skal ramme våre brukere, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG.

  – Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, til NRK.