Hopp til innhold

Operastreiken er over

Streiken ved Den Norske Opera & Ballett er slutt etter at partene sa ja til en skisse fra Riksmeklingsmannen natt til mandag.

Streikende foran operaen

De fagorganiserte i Musikernes fellesorganisasjon demonstrerte foran Operaen i forrige uke.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Den ukelange streiken ved Operaen førte til en rekke avlyste forestillinger i uka som gikk. I natt ble streiken avbrutt etter at partene skrev under på en skisse fra Riksmeklingsmannen, skriver Musikernes fellesorganisasjon i en pressemelding.

– Nå har man kommet langt på vei til enighet, særlig i Den norske opera & ballett. For gruppene som står på scenen, altså kor, sangssolister og ballet, ligger kompansjonen på mellom 17.500 og 26.000 for kun opphavsretten, sier forbundsleder Renée Rasmussen til NRK.

De ansatte ved Operaen vil dermed være tilbake på jobb i løpet av mandag.

– Nå vil alle våre medlemmer være på jobb igjen fra i dag, så forestillingen i kveld går som normalt, sier Rasmussen.

SE VIDEO:

Renée Rasmussen

– Glad på vegne av publikum

Informasjonssjef ved Operaen, Sverre Gunnar Haga, er lettet over at streiken er over.

– Jeg er glad på vegne av publikum, som får oppleve operaforestillingene de har kjøpt billetter til. Jeg er spesielt glad for at den planlagte folkefesten på operataket kan gå som planlagt den 19. juni, sier han til NRK.

Bakgrunn i den forrige streiken

Konflikten i årets lønnsoppgjør har bakgrunn i den forrige streiken, i 2006. Den gang var kravet å komme opp på samme lønnsnivå som høyskolelektorer, og et uvalg ble satt ned.

Ved symfoniorkestrene i Bergen, Stavanger og Trondheim førte prosessen til et lønnshopp på 33.000 kroner som kompensasjon for større fleksibilitet i arbeidstid og for å frasi seg opphavsrett. Men ved Operaen og i orkestrene i Halden og Kristiansand tok prosessen av økonomiske grunner lengre tid.

Nylig kom man endelig til enighet også her. Da satte imidlertid kulturminister Anniken Huitfeldt foten ned. Dette førte til at de fagorganiserte i Musikernes fellesorganisasjon følte seg urettferdig behandlet av kulturministeren.

Gjennom nattens avtale får musikerne i operaorkesteret det samme som sine kollegaer i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Rammet flere forestillinger

Streiken rammet både operaforestillingen «Jorden rundt på 80 dager» og
ballettforestillingen «Askepott».

Beregninger viser at operaen har tapt en halv million kroner daglig på streiken, som har ført til en rekke avlysninger.

Meklingen omfatteet overenskomstene mellom MFO/LO Stat og følgende virksomheter: Den Norske Opera & Ballett, Stiftelsen Harmonien (BFO), Operaen i Kristiansund, Det Norske Blåseensemble, Kristiansand Symfoniorkester, Oslo-Filharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester og 18 teatre tilsluttet Norsk Teater- og Orkesterforening og Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Operastreik

Administrerende direktør Tom Remlov ved Den Norske Opera & Ballett (i midten) passerer de streikende medlemmene i Musikernes Fellesorganisasjon som var samlet utenfor Operaen i forrige uke.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.