Hopp til innhold

Operastreiken er over

Streiken ved Den Norske Opera & Ballett er slutt etter at partene sa ja til en skisse fra Riksmeklingsmannen natt til mandag.

Streikende foran operaen

De fagorganiserte i Musikernes fellesorganisasjon demonstrerte foran Operaen i forrige uke.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Den ukelange streiken ved Operaen førte til en rekke avlyste forestillinger i uka som gikk. I natt ble streiken avbrutt etter at partene skrev under på en skisse fra Riksmeklingsmannen, skriver Musikernes fellesorganisasjon i en pressemelding.

– Nå har man kommet langt på vei til enighet, særlig i Den norske opera & ballett. For gruppene som står på scenen, altså kor, sangssolister og ballet, ligger kompansjonen på mellom 17.500 og 26.000 for kun opphavsretten, sier forbundsleder Renée Rasmussen til NRK.

De ansatte ved Operaen vil dermed være tilbake på jobb i løpet av mandag.

– Nå vil alle våre medlemmer være på jobb igjen fra i dag, så forestillingen i kveld går som normalt, sier Rasmussen.

SE VIDEO:

Renée Rasmussen

– Glad på vegne av publikum

Informasjonssjef ved Operaen, Sverre Gunnar Haga, er lettet over at streiken er over.

– Jeg er glad på vegne av publikum, som får oppleve operaforestillingene de har kjøpt billetter til. Jeg er spesielt glad for at den planlagte folkefesten på operataket kan gå som planlagt den 19. juni, sier han til NRK.

Bakgrunn i den forrige streiken

Konflikten i årets lønnsoppgjør har bakgrunn i den forrige streiken, i 2006. Den gang var kravet å komme opp på samme lønnsnivå som høyskolelektorer, og et uvalg ble satt ned.

Ved symfoniorkestrene i Bergen, Stavanger og Trondheim førte prosessen til et lønnshopp på 33.000 kroner som kompensasjon for større fleksibilitet i arbeidstid og for å frasi seg opphavsrett. Men ved Operaen og i orkestrene i Halden og Kristiansand tok prosessen av økonomiske grunner lengre tid.

Nylig kom man endelig til enighet også her. Da satte imidlertid kulturminister Anniken Huitfeldt foten ned. Dette førte til at de fagorganiserte i Musikernes fellesorganisasjon følte seg urettferdig behandlet av kulturministeren.

Gjennom nattens avtale får musikerne i operaorkesteret det samme som sine kollegaer i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Rammet flere forestillinger

Streiken rammet både operaforestillingen «Jorden rundt på 80 dager» og
ballettforestillingen «Askepott».

Beregninger viser at operaen har tapt en halv million kroner daglig på streiken, som har ført til en rekke avlysninger.

Meklingen omfatteet overenskomstene mellom MFO/LO Stat og følgende virksomheter: Den Norske Opera & Ballett, Stiftelsen Harmonien (BFO), Operaen i Kristiansund, Det Norske Blåseensemble, Kristiansand Symfoniorkester, Oslo-Filharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester og 18 teatre tilsluttet Norsk Teater- og Orkesterforening og Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Operastreik

Administrerende direktør Tom Remlov ved Den Norske Opera & Ballett (i midten) passerer de streikende medlemmene i Musikernes Fellesorganisasjon som var samlet utenfor Operaen i forrige uke.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK