Hopp til innhold

– Trist å bli stanset av streik

Streiken ved Den Norske Opera har satt en foreløpig stopper for operasanger Thor Inge Falch fra Ballangen.

Jorden rundt på 80 dager

STANSET: I «Jorden rundt på 80 dager» spiller Thor Inge Falch (til venstre) en sentral rolle.

Foto: Erik Berg/ DNOB

I kveld skulle han ha stått på scenen på vår nasjonalopera i «Jorden rundt på 80 dager», men det blir det ikke noe av.

Fikk melding i natt

– Streiken har satt en stopper for det. Jeg fikk melding i natt. Det oppleves litt rart, når man forbereder seg kvelden før til å gå på scenen og synge neste dag. Men det er lite å gjøre ved akkurat nå, sier Thor Inge Falch.

«Jorden rundt på 80 dager» er komponert av Gisle Kverndokk og er basert på Jules Vernes berømte klassiker. Thor Inge Falch har rollen som Passepartout, som er en av forestillingens mest sentrale skikkelser.

Som en forbannelse

– Jeg begynte faktisk å forberede meg for to og halvt år siden, ettersom dette var ment å skulle være åpningsforestillingen ved operaen. Men så har forestillingen blitt utsatt og utsatt. Og nå, etter bare fire forestillinger med premiere 21. mai, rammes den av streik. Det er nesten så en skulle tro det hviler en slags forbannelse over forestilllingen, sier Thor Inge Falch.

Hvis streiken blir langvarig frykter Thor Ingen Falch at det ikke blir noen avslutningsforestilling 19. juni. Planen er at denne forestillingern skal overføres til storskjerm på operataket, slik «Carmen» ble i fjor, og som ble sett av 8000 tilskuere.

Etterslep fra 2006

– Vi får håpe at streiken er over innen den tid. Det er ikke hyggelig å være i streik. Men på den annen side handler denne konflikten om et etterslep fra 2006, da daværende kulturminister Trond Giske lovte oss et lønnshopp opp på skolelektornivå på lik linje med det operamiljøet i Bergen og Trondheim oppnådde, sier Thor Inge Falch.

Han vil ikke si hva han synes om nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt og hennes takling av denne saken.

Vil tilbake til scenen

– Jeg bare konstaterer at vi har fått ny kulturminster og nytt departemenet. Og så kan vi alle tenke vårt. Nå håper jeg bare at denne konflikten blir kortvarig og at jeg kommer meg fortest mulig tilbake på scenen. Der jeg hører hjemme, sier Thor Inge Falch.