Hopp til innhold

Operaen åpner døren for russiske danse-avhoppere

To russiske dansere har flyktet til Norge og forlatt det teateret de var ansatt ved i Russland.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den norske opera og ballett

Ballettsjef ved Den Norske Opera og Ballett Ingrid Lorentzen ønsker at operaen skal være en trygg havn for dem som må forlate landet sitt på grunn av krig eller av politiske årsaker.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

To dansere fra et teater i Russland er på plass i Oslo. Krigen i Ukraina har gjort at de ikke lenger ønsker å være i Russland.

Derfor har Den norske opera og ballett åpnet dørene for danserne, slik at de kan øve ved operahuset i Oslo.

– En type avhoppere

Ballettsjef Ingrid Lorentzen forteller at mange ukrainske og russiske dansere søker seg til Norge, for å komme seg fra krig, eller på grunn av politiske årsaker.

– Du kan si at dette er en type avhoppere, slik vi også så under Sovjet-tiden. De ønsker seg et sted å være og trene. Men det er også mange som ønsker å etablere seg på nytt, sier Lorentzen.

I Russland risikerer folk 15 år i fengsel dersom de uttaler seg kritisk om russiske myndigheter eller krigen i Ukraina.

Den norske operaen i gult og blått til støtte for Ukraina

For noen uker siden lyste operaen i gult og blått til støtte for Ukraina.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Boikotter regimet

Operaen har sammen med resten av Kultur-Norge boikottet statlige støttede kunstnere. Lorentzen understreker at det viktig å være krystallklar mot Putin og de statsstøttede dansekompaniene.

– Men når det gjelder enkeltpersoner så er retningslinjene like klare: Vi skal ta vare på folk, vi skal ta vare på kunstnere og på medmennesker. De forlater alt de har og kommer hit med tomme hender.

Ved operaen har de fått hjelp til å skaffe klær og utstyr.

– Vi ønsker å åpne dørene for ukrainere, men også for de som av politiske årsaker må forlate hjemlandet sitt, sier Lorentzen.

Neste uke er det premiere av den russiske ballettforestillingen La Bayadère i Operaen.

– Kan de russiske danserne komme til å jobbe i operaen?

Av de som kommer til oss i tiden framover, regnes noen for å være blant verdens beste. Det hadde vært fantastisk om de kunne danset i La Bayadère. Vi jobber med å se om vi får til det, sier Lorentzen.

La Bayadere ved Den norske opera og Ballett i 2019

Den russiske ballettforestillingen La Bayadere i operaen har premiere neste uke. Kanskje kan de russiske avhopperne danse i denne i fremtiden.

Foto: Erik Berg

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.