NRK Meny
Normal

Onsdag blir D-dag i Danmarks radio

Minst 170 DR-ansatte vil onsdag få beskjed om at de mister jobben som del av allmennkringkasterens kuttplaner.

Nyhetsredaksjonen i Danmarks radio

SKJEBNEDAG FOR STABEN: Minst 170 ansatte må gå for at Danmarks radios skal komme i havn med planlagte innsparinger. Onsdag får de det gjelder beskjed. Bildet viser byggingen av nyhetsstudioet i DRs påkostede hovedkvarter på Amager.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR

Klokken ni onsdag morgen må samtlige ansatte i Danmarks radio som ikke er på ferie eller i permisjon, stille på jobb.

Deretter vil mellom 170 og 200 ansatte etter tur få beskjed om at de blir sagt opp, skriver Journalisten.dk

Les: Danmarks Radio legger ned kringkastingsorkester og sparker opptil 200

Trykket stemning

– Det er en meget trykket stemning på huset i dag. Alle er usikre på hva som kommer til å skje, og folk går litt i ring, forteller journalistenes klubbleder Anne Serlev til det danske bransjenettstedet.

Oppsigelsene skjer ifølge de tillitsvalgte rent praktisk på samme måte som i forrige store kuttrunde i 2010.

Les også: Dansk TV rammet av streik

Alle DR-medarbeidere som ikke har gyldig fraværsgrunn, må befinne seg på jobb og være tilgjengelig på enten fasttelefon eller mobil.

De som blir oppringt får beskjed om at ledelsen ønsker å avslutte arbeidsforholdet deres, og blir deretter innkalt til et møterom hvor ens nærmeste leder og en av de tillitsvalgte er tilstede. Møtet er ventet å ta fem til ti minutter, ifølge klubbleder Anne Serlev.

Når en avdeling har gjennomført alle sine oppsigelser, vil de ansatte få beskjed om at kuttrunden i avdelingen er fullført.

Færre midler, flere oppgaver

Forrige uke vedtok styret i Danmarks Radio sin økonomiplan for de neste fire årene.

Planen innebar å kutte dagens utgifter med 160 millioner i året, og å redusere staben med mellom 170 og 200 ansatte i nær fremtid.

Kuttrunden er en konsekvens av Folketingets nylig vedtatte Medieavtale for perioden 2015-2018, som innskrenker DRs lisensinntekter fra neste år av, samtidig som allmennkringkasteren får flere tydelig definerte oppgaver.

Allerede forrige uke varslet DR at det tradisjonsrike Underholdningsorkesteret blir lagt ned som et ledd i spareplanene.