Hopp til innhold

Dansk TV rammet av streik

TV-sendingene fra Danmarks Radio blir preget av repriser i kveld etter at medarbeidere gikk hjem i protest mot oppsigelser.

Nyhetsstudio i DR Byen

Nyhetsavdelingen i Danmarks Radio er blant de som får merke oppsigelsene.

Foto: DR

TV-avisen (Danmarks svar på Dagsrevyen) og flere andre radio- og TV-programmer går ut i kveld på grunn av streik. Det opplyser Danmarks Radio på sine nettsider.

Tidligere i dag la DR-ansatte over hele landet ned arbeidet i protest mot at kolleger mister jobben. Regionavdelinger som DR Østjylland, DR København, DR Bornholdm og DR Midt og Vest gikk ut i streik mandag.

Peter Skafte er journalist på P4 Bornholm, og var med på fagforeningsmøtet der medarbeiderne bestemte seg for å gå hjem i protest.

– I dag har vi mistet fire kolleger på vår lille arbeidsplass. Det syns vi er veldig voldsomt. Vi legger ned arbeidet av hensyn til de som har mistet jobben, eller har fått ødelagt familielivet fordi de ikke lenger kan være på Bornholm, sier Skafte til Journalisten.dk.

Oppsigelsene skal ramme nyhetsavdelingen i DR spesielt hardt, med 26 berørte stillinger. Åtte av journalistene får sparken.

Totalt 104 stillinger i DR rammes av kuttene. 67 medarbeidere mister jobben, og 37 har fått tilbud om frivillige sluttpakker. Flere kjente programleder er blant de som går frivillig. Nedskjæringene kommer som følge av at DR er blitt pålagt å spare 80 millioner kroner i 2011.

I første omgang bestemte medarbeiderne i nyhetsavdelingen seg for ikke å streike, men mandag ettermiddag bestemte også de seg for å legge ned arbeidet frem til tirsdag morgen klokken 09.00.

– En møkkadag

Medarbeiderne i Danmarks Radio var forberedt på at det skulle komme dårlige nyheter da de kom på jobben mandag morgen.

– Det er en skikkelig møkkadag, sier journalist Trine Gøtzsche til fagbladet Journalisten. – Men det har vi visst lenge. Det er en sånn dag vi må gjennom for å komme videre.

– Det er tungt, sier Kristian Bengt Henriksen. – Særlig fordi folk var i ferd med å reise seg igjen etter den store oppsigelsesrunden i 2007.

Kenneth Plummer

Kenneth Plummer.

Foto: Scanpix / Scanpix

– Må omprioritere

– Når man skal gjennomføre en spareplan, må man gjøre omprioriteringer, sier DRs generaldirektør Kenneth Plummer til journalistenes fagblad. Han sier at det blir snakk om å bytte noen dyre programmer ut med andre og billigere.

I følge Berlingske Tidende legges programmer som «Talent», «Deadline 17» og «Forsvundne danskere» ned.

Plummer understreker at den danske almenkringkasteren har som ambisjon at nedskjæringene ikke skal gå ut over kvaliteten.

– Men det er en utfordring. Det er helt sikkert.

– Skader demokratiet

Journalistenes fagforening i DR mener derimot at nedskjæringene vil gå ut over kvaliteten.

Journalistforbundets formann Mogen Blicher-Bjerregård sier at kuttene i nyhetsavdelingen skader selve det danske demokratiet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.