NRK Meny
Normal

Danmarks Radio legger ned kringkastingsorkester og sparker opptil 200

Den danske allmennkringkasteren skal frigjøre 160 millioner i året og redusere staben med opptil 200 ansatte. Første kutt i rekken er det tradisjonsrike Underholdningsorkesteret.

Nyhetsredaksjonen i Danmarks Radio

FÆRRE PENGER, NYE OPPGAVER: Danmarks Radio må kutte i utgiftene for å nå målene som ligger fast i den nye Medieavtalen.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR

Mandag vedtok styret i Danmarks Radio sin økonomiplan for de neste fire årene, melder allmennkringkasteren selv i en pressemelding.

Planen innebærer et kutt av dagens utgifter med 160 millioner årlig, og en reduksjon i staben på mellom 170 og 200 ansatte i nær fremtid.

Målet er dels å kutte kostnader, dels å frigjøre penger til nødvendige nysatsinger og omstillinger.

Mister lisensinntekter

Kuttene følger den nye Medieavtalen for perioden 2015-2018, som det ble oppnådd bredt politisk forlik om i Folketinget i juni.

Les også: Danskene vil gi lisensrabatt til unge

Blant punktene i avtalen er at bedrifter og offentlige virksomheter fra 2015 ikke lenger skal betale en egen kringkastingslisens. Dermed blir DRs samlede lisensinntekter mindre fra neste år av.

Samtidig har allmennkringkasteren fått utvidede oppgaver, og er blant annet pålagt å styrke sin regionale dekning og tilbudet til yngre seere, noe deler av innsparingene skal gå til.

– Dette er en langsiktig plan som sikrer at DR også i fremtiden står sterkt som medie- og kulturinstitusjon med bred oppslutning blant folket, sier styreformann Michael Christiansen i pressemeldingen.

Legger ned kringkastingsorkester

DRs 75 år gamle Underholdningsorkester blir blant de første ofrene for spare- og omstillingsplanene når det legges ned fra 1. januar.

Kringkasteren, som i motsetning til NRK holder seg med mer enn ett orkester, skal i stedet styrke sine andre liveensembler DR Symfoniorkestret, DR Pigekoret og DR Big Bandet.

DR varsler i pressemeddelelsen at seerne også vil merke kuttene i form av kortere sesonger av DRs egne programmer.

I tillegg blir det kutt i timesnyheter, frokost- og dagtidssendinger på TV, opplyser DR.

Les også: Danmarks Radio brukte iscenesatt demonstrasjon i nyhetsinnslag

Kulturstrøm

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold
  • Årets bok i Sverige kan bli norsk

    Nina Lykkes roman «Nei og atter nei» fortsetter sin seiersgang i utlandet, og er nå nominert til Bonniers bokklubber pris Årets bok – folkets pris. «Nej och åter nej», som den heter på svensk, er en av tolv nominerte, og det er leserne som skal stemme fram vinneren. Det legges vekt på at boka skal tiltale en bred leserkrets og ha høy språklig kvalitet. Les om de nominerte og hvordan stemme her. Romanen var også nominert til P2-lytternes romanpris, og den norske utgaven er nå trykket i sitt tiende opplag, til sammen 52 000 eksemplarer.

    Laster Instagram-innhold