Hopp til innhold

Danmarks Radio legger ned kringkastingsorkester og sparker opptil 200

Den danske allmennkringkasteren skal frigjøre 160 millioner i året og redusere staben med opptil 200 ansatte. Første kutt i rekken er det tradisjonsrike Underholdningsorkesteret.

Nyhetsredaksjonen i Danmarks Radio

FÆRRE PENGER, NYE OPPGAVER: Danmarks Radio må kutte i utgiftene for å nå målene som ligger fast i den nye Medieavtalen.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR

Mandag vedtok styret i Danmarks Radio sin økonomiplan for de neste fire årene, melder allmennkringkasteren selv i en pressemelding.

Planen innebærer et kutt av dagens utgifter med 160 millioner årlig, og en reduksjon i staben på mellom 170 og 200 ansatte i nær fremtid.

Målet er dels å kutte kostnader, dels å frigjøre penger til nødvendige nysatsinger og omstillinger.

Mister lisensinntekter

Kuttene følger den nye Medieavtalen for perioden 2015-2018, som det ble oppnådd bredt politisk forlik om i Folketinget i juni.

Les også: Danskene vil gi lisensrabatt til unge

Blant punktene i avtalen er at bedrifter og offentlige virksomheter fra 2015 ikke lenger skal betale en egen kringkastingslisens. Dermed blir DRs samlede lisensinntekter mindre fra neste år av.

Samtidig har allmennkringkasteren fått utvidede oppgaver, og er blant annet pålagt å styrke sin regionale dekning og tilbudet til yngre seere, noe deler av innsparingene skal gå til.

– Dette er en langsiktig plan som sikrer at DR også i fremtiden står sterkt som medie- og kulturinstitusjon med bred oppslutning blant folket, sier styreformann Michael Christiansen i pressemeldingen.

Legger ned kringkastingsorkester

DRs 75 år gamle Underholdningsorkester blir blant de første ofrene for spare- og omstillingsplanene når det legges ned fra 1. januar.

Kringkasteren, som i motsetning til NRK holder seg med mer enn ett orkester, skal i stedet styrke sine andre liveensembler DR Symfoniorkestret, DR Pigekoret og DR Big Bandet.

DR varsler i pressemeddelelsen at seerne også vil merke kuttene i form av kortere sesonger av DRs egne programmer.

I tillegg blir det kutt i timesnyheter, frokost- og dagtidssendinger på TV, opplyser DR.

Les også: Danmarks Radio brukte iscenesatt demonstrasjon i nyhetsinnslag

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.