– Nordmenn er vanskelige å forstå seg på

Julien Bourrelle er rakettforsker. Det må man kanskje være for å forstå seg på nordmenn.

Julien Bourrelle

– Hvem tror du at du er, tenker dere vel om meg som kommer her i dressjakke, sier Bourrelle lattermildt. Han er aktuell med boken «The Social Guidebook to Norway».

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

For fem år siden kom kanadieren til Norge for å være med på et forskningsprosjekt på NTNU i Trondheim. Der oppdaget han tidlig at det var mange andre som slet med å finne seg til rette.

De utenlandske akademikerne klarte ikke å bli integrert. Veldig mange reiste ut av Norge etter at de var ferdige med studiene sine.

Dette førte til at Julien Bourelle laget boken «The Social Guidebook to Norway» sammen med illustratør Nicholas Lund.

– Vil hjelpe utlendinger med å forstå nordmenn

Bourrelle lot seg inspirere av nordmenns væremåte, og bestemte seg for å skrive en bok om dette underlige folkeslaget.

cover 01.indd

«The Social Guidebook to Norway» byr på morsomme observasjoner av nordmenns vaner og væremåte.

«The Social Guidebook to Norway» er gitt ut på det uavhengige forlaget Frisk Forlag og har hovedsakelig blitt promotert via Facebook-siden I Fucking Love Norway . Siden har fått over 20.000 likerklikk av nordmenn som antageligvis kjenner seg igjen i beskrivelsene.

Forfatteren oppsøker selv bokhandler for å få solgt boken, som bruker humoristiske illustrasjoner til å vise hvor vanskelig det kan være å forstå seg på nordmenn.

The Social Guidebook to Norway

– Selv i byen prøver nordmenn stadig å finne nye måter å være alene på. Ingen setter seg ved siden av hverandre i bussen, så lenge de ikke må, forteller Bourrelle. (Ill: Nicholas Lund)

Bourrelle forteller at det hele handler om å gjøre utlendinger oppmerksomme på hvordan mennesker fungerer her.

For eksempel er det ikke vanlig i Norge å si unnskyld om man støter borti en annen person på gaten. Dette kan selvfølgelig utlendinger oppleve som uhøflig. Det de ikke skjønner, er at høflighet i Norge er å ikke forstyrre hverandre. Dersom en nordmann kommer borti en person, vil han ikke forstyrre enda mer med å si unnskyld.

Julien S. Bourrelle

– Selv i byen prøver nordmenn stadig å finne nye måter å være alene på. Ingen setter seg ved siden av hverandre i bussen, så lenge de ikke må, forteller Bourrelle.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

– Er ikke det utrolig?

Selv om boken spiller på humor, vektlegger Bourrelle at det også er et viktig og seriøst prosjekt med tanke på integrering.

Jeg ble den første utlendingen i hovedstyret til NTNU siden 1910. Er ikke det utrolig? Det viser at en bok som denne ikke bare er humoristisk, men også viktig.

– Målet med prosjektet er å hjelpe utlendinger til å forstå hvordan de kan tilpasse seg i Norge. Boken viser også nordmenn hvordan de oppfattes av mennesker som ikke kjenner den norske kulturen, forteller Bourelle, som selv opplevde sitt møte med Norge som den mest utfordrende kulturelle erfaringen i hele sitt liv.

Kulturstrøm

 • Årets Spellemann 2020 er Tix

  28 år gamle Andreas Andresen Haukeland, alias Tix, er kåret til Årets Spellemann 2020. I fjor var han den mest strømmede artisten i Norge, og hadde to topplasseringer på VG-lista Topp 20. I år vant han Melodi Grand Prix og skal synge for Norge i ESC.

  TIX i portrettet som kommer på NRK 2. påskedag.
  Foto: NRK
 • Pop-prisen til Annie

  «Dark hearts» av Annie vant Spellemannprisen i klassen Årets pop. 43 år gamle Anne Lilia Berge Strand gjorde comeback med utgivelsen i fjor etter 11 år.

  Anne Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, gjorde comeback med platen «Dark Hearts» i 2020.
  Foto: Oddgeir Øystese / NRK
 • Russland kritiserer «Frontkjempere»

  Det russiske utenriksdepartementet mener dokumentarserien «Frontkjempere» forherliger nazismen. De ber norske myndigheter om å ta avstand fra serien. Regissør Alexander Kristiansen avviser kritikken.