Hopp til innhold

Olav H. Hauge er poetenes poet i Kina

– Hauge uttrykker noe jeg selv har lett etter i min egen poesi, nemlig hvordan det er å leve mot strømmen, forteller den kinesiske poeten Xi Chuan til NRK.no.

Den kinesiske poeten Xi Chuan

Den kinesiske poeten Xi Chuan har oversatt Hardanger-lyrikeren Olav H. Hauge til kinesisk.

Foto: Anders Malm / NRK

Olav H. Hauge

Olav H. Hauge var gartner ved siden av poesigjerningen.

Foto: Odd E Nerbø/Bergens Tidende

I samarbeid med sinolog Harald Bøckman ved Universitetet i Oslo, som er ekspert på kinesisk språk, kultur, historie og politikk, har han oversatt Olav H. Hauges poesi til kinesisk.

– Jeg vil ikke si at Hauge er direkte populær i Kina hos den jevne leser, men han er godt kjent og lest av sine kinesiske kollegaer, forklarer Xi Chuan.

Hauge var mens han levde svært opptatt av østlig poesi, særlig japansk haikudiktning og kinesisk poesi.

– Hauge er ikke så snakkesalig i sin poesi, og diktene hans er ofte korte. I dette kan man se inspirasjon fra haikudikt og kinesiske poeter, mener Chuan, som beundrer Hauges beskrivelser av sitt nære forhold til naturen.

Hauge kunne ikke kinesisk, og kunne ikke lese sine kinesiske kollegaer på originalspråket, men forholdt seg til engelske oversettelser.

På samme måte snakker ikke Xi Chuan norsk selv, men har fått hjelp av Harald Bøckman til å gjøre grovarbeidet i oversettelsene. På et seminar på Kinesisk uke på Litteraturhuset fredag, fortalte Bøckman om oversettelsesarbeidet.

– Jeg er fullt klar over mine begrensninger som poet, så i dette arbeidet har jeg vært en slags «handy man», han som står og graver i jorda med svære slagstøvler, sier Harald Bøckman.

Den kinesiske poeten Xi Chuan

Xi Chuan er internasjonalt anerkjent som poet og prosaist, og har vært gjesteprofessor ved flere universitetet i Europa og USA.

Foto: Anders Malm / NRK

Lurer du på hvordan Olav H. Hauge lyder på kinesisk? Harald Bøckman leser først diktet «Sju vindar» på norsk, og deretter leser Xi Chuan det samme diktet på kinesisk. Det andre diktet som leses er «Eg stend eg, seddu».

Fjernt fra norsk

Kinaekspert Harald Bøckman

Kinaekspert Harald Bøckman hjalp Xi Chuan med å oversette Olav H. Hauges intrikate nynorsk.

Foto: Anders Malm / NRK

Xi Chuan (f. 1963) er en av Kinas mest internasjonalt anerkjente samtidspoeter, og er også mye lest i hjemlandet.

– Oversetting er en skapende aktivitet, det er et visst element av kreativitet i det. «Hvorfor velge denne formen i stedet for en annen?»Det finnes ikke noe fasitsvar, sier Xi Chuan, som har vært spesielt opptatt av å overføre musikken i Hauges lyrikk til sitt eget morsmål.

Oversettelsesprosjektet sto og falt på samarbeidet med Xi Chuan, forteller Bøckman.

– Hadde det ikke vært for han, ville prosjektet ha strandet.

Den kinesiske poeten og den norske professoren møttes flere ganger i løpet av arbeidet, blant annet i USA, for å diskutere hva som funket og ikke funket i oversettelsene.

Ifølge Bøckman var den største utfordringen å overføre Hauges særegne, poetiske språkføring til et språk som ligger så fjernt fra norsk.

– Det er vanskelig å vite hva som fungerer på kinesisk, fordi jeg ikke kjenner den kinesiske poesitradisjonen på samme måte som noen som har det som morsmål, sier Bøckman.

LES OGSÅ: Leser kjærlighetsbrev fra Olav H. Hauge

NETT-RADIO: "Det er den draumen" av Olav H. Hauge

Bånd mellom poeter

Xi Chuan fikk aldri møtt Olav H. Hauge mens han levde.

– Jeg hadde lite kjennskap til Norge før vi begynte å arbeide med oversettelsen, men nå har jeg fått et nært forhold til en stor, norsk poet.

– Jeg pleier å studere bildet av ham, og forestille meg hvordan han var. Jeg tror poeter har et spesielt bånd seg imellom, at man på et vis kan forstå hverandres hjerter, sier Xi Chuan.

NETT-TV: Intervju med Olav H. Hauge

NETT-RADIO: Under bergfallet: Intervju med Olav H. Hauge (1972)

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor