Sofi Oksanen vant Nordisk råds litteraturpris

Den finske forfatteren Sofi Oksanen (33) vant Nordisk råds litteraturpris for 2010 for boka «Utrenskning». Hun er den yngste som har vunnet prisen.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen

Foto: Toni Härkönen

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Jeg ble selvsagt veldig overrasket. Det her er andre gangen prisen går til en finsk, kvinnelig forfatter. Jeg var litt nervøs tidligere, ettersom flere journalister kontaktet meg allerede mandag og spurte om seiersintervjuer. Det var en lite morsom situasjon, sier Sofi Oksanen til svd.se .

Hun sier vider at hun nå kommer til å miste ennå mer tid til å skrive.

– Jeg er selvsagt glad for prisen, det er virkelig stort, men når jeg leste i avisen at jeg var nominert og kunne komme til å vinne ble jeg skrekkslagen. Jeg så umiddelbart tiden for å skrive forsvinne - som en liten hund som jeg prøvde å fange, sier Sofi Oksanen til svd.se .

– Ingen overraskelse

Marta Norheim

Marta Norheim

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er ingen overraskelse at Sofi Oksanen vinner prisen. Hun har vært en favoritt i flere land og det er vel fortjent. Hun har skrevet en utrolig sterk og særprega bok som absolutt fortjener en pris, sier NRKs litteraturanmelder Marta Norheim.

Juryens begrunnelse

Dette skriver juryen i sin bedømmelse:

«Med sin tredje roman, «Utrenskning», viser Sofi Oksanen sin fulle styrke. På et rikt, uttrykksfullt språk vever hun sammen konkret historisk stoff, den sovjetiske okkupasjonen av Estland, med brennende aktuell global samtidstematikk – menneskehandelen rundt Østersjøen, skriver juryen i Nordisk Råd i sin bedømming.»

«Utrenskning» er en bestselger hjemme i Finland, og rettighetene til boken er solgt til mer enn 25 land. Oksanen har allerede blitt tildelt en rekke litterære priser for boka « Utrenskning », blant annet den finske Finlandiaprisen og den svenske Runebergprisen. Oksanen er den yngste forfatteren som noensinne har vunnet Nordisk råds litteraturpris .

Brakdebuterte

– Hun debuterte med et brak for noen få år tilbake med boka « Stalins Kyr », som også er oversatt til norsk. Både i denne og den forrige romanen så handler det mye om estisk historie, sier Norheim til NRK.no.

Sofi Oksanen er født i januar 1977, og er 33 år gammel. Hun gjestet Litteraturhuset i Oslo den 10. februar i år, i forbindelse med utgivelsen av boka «Utrenskning» i Norge. Oksanens andre bok «Baby Jane», har ikke blitt utgitt på norsk.

Sofi Oksanen på Litteraturhuset i Oslo

Sofie Oksanen på Litteraturhuset i Oslo

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

«Utrenskning»

Den finske forfatteren får prisen for sin tredje roman. I boka viser Oksanen råskapen i livet til to kvinner fra ulike generasjoner i det gamle Sovjet. De små livene deres er en del av og blir styrt av den store historien på 1900-tallet, med blant annet verdenskrigene og innlemmingen av Estland i Sovjetunionen som bakteppe.

Reporter Arild Jonsjord intervjuer Sofi Oksanen (Bok i P2 - mai 2009)

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen

Foto: Morten Holm / Scanpix

Romanen, med originaltittel «Puhdistus», er også tittelen på et teaterstykke som ble satt opp i Helsinki i 2007. Romanen ble skrevet ut i fra dette teaterstykket, og nå er boken blitt solgt til mer enn 25 land.

Av nordmenn var Karl Ove Knausgård nominert for «Min kamp1» Tomas Espedal var nominert for «Imot kunsten».

380.000 kroner

Vinneren av den prestisjefylte nordiske prisen ble offentliggjort på en pressekonferanse direkte etter bedømmingskomiteens møte i Helsingfors. Elleve forfattere fra seks forskjellige land var nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2010.

Prisvinneren må vente til november for å motta selve prisen, som er på 350.000 danske kroner, som er omtrent 380.000 norske kroner. Pengene deles ut den islandske hovedstaden Reykjavik, i forbindelse med Nordisk Råds 62. sesjon.

Nordisk Råds litteraturpris ble opprettet i 1962 og deles årlig ut av Nordisk Råd.

Nordmann vant i fjor

Per Petterson

Per Petterson

Foto: Leif R Jansson / Scanpix

I fjor var det Per Petterson som fikk Nordisk Råds Litteraturpris for «Jeg forbanner tidens elv». Hittil er ni norske forfattere tildelt den prestisjetunge prisen:

 • * 2009: Per Petterson «Jeg forbanner tidens elv»
 • * 2002: Lars Saabye Christensen «Halvbroren»
 • * 2001: Jan Kjærstad «Oppdageren»
 • * 1996: Øystein Lønn «Hva skal vi gjøre i dag og andre noveller»
 • * 1989: Dag Solstad «Roman 1987»
 • * 1987: Herbjørg Wassmo «Hudløs himmel»
 • * 1978: Kjartan Fløgstad «Dalen Portland»
 • * 1967: Johan Borgen «Nye noveller»
 • * 1964: Tarjei Vesaas «Is-slottet»

Kulturstrøm

 • «The Wire» kåra til beste TV-serie

  206 ekspertar i 43 land har på oppdrag frå BBC kåra «The Wire» til den beste TV-serien i det 21. hundreåret.

  «Mad Men» og «Breaking Bad» kom på dei neste plassane.

  Dansk/svenske «Broen» er beste skandinaviske på ein 34. plass, «Borgen» kom på ein 40.-plass, medan «Forbrytelsen» er kåra til den 78. beste serien i dette hundreåret.

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.