Hopp til innhold

- Kjennes ganske uvirkelig

Per Petterson er blitt tildelt Nordisk Råds litteraturpris på 350.000 danske kroner.

Per Petterson

Per Petterson.

Foto: Finn Ståle Felberg

Per Petterson (f.1952) ble i dag offentliggjort som vinner av den prestisjetunge Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Jeg forbanner tidens elv".

- Det kjennes egentlig ganske uvirkelig, sier Per Petterson til NRK etter tildelingen. Petterson, som var hjemme da beskjeden kom, skal ha ”kjørt som gal inn til byen” og forlaget. Han sier at dette er det største som kan skje en forfatter i Norden.

- Fantastisk flott! Dette er den prisen som henger høyest for en norsk forfatter. Det er bare tull å si noe annet.

- Hvorfor tror du at juryen falt for akkurat din roman?

- Jeg synes personlig at det er en god bok, men jeg har ikke lest de andre, så jeg kan ikke sammenligne. Jeg har bare lest Helle Helle fra Danmark, svarer Petterson.

Hør resten av intervjuet med Per Petterson

- Klokkeklar prosa

Marta Norheim kommenterer

Rett etter klokka 12 var Marta Norheim i studio for å kommentere prisvinneren.

Foto: Leif Ekle / NRK

NRKs kritiker, Marta Norheim, sier at en norsk seier ikke kom veldig overraskende.

- Han skriver en klokkeklar prosa, som har i seg noe av det som ikke blir sagt tydelig. Når en mestrer dette, blir det veldig god litteratur. I boken handler det særlig om hovedpersonens forhold til sin mor, sier Marta Norheim.

- Det er fascinerende at en forfatter som har noe virkelig på hjertet, skriver så lavmælt, og det er veldig hyggelig og morsomt at en forfatter som skriver i en så lavmælt stil, vinner.

Hør Marta Norheim kommentere Petterson

Les NRKs anmeldelse her:
Per Petterson: "Jeg forbanner tidens elv"

Hør anmeldelsen her

- Stillegående språk

- I romanen beskriver hovedpersonen sine opplevelser og sitt fragmenterende erindringsarbeid med flere livskriser i egen familie. I et poetisk og stillegående språk formidler Petterson hvor vanskelig det er å få sagt det som føles mest nødvendig å si til hverandre, mener juryen.

Petterson ble første gang nominert i 1997 for romanen "Til Sibir". 12 år senere fikk han full klaff, og vil motta prisen i Stockholm i oktober.

Sjekk Per Petterson i Nordisk forfatteratlas

Les flere nyheter om Per Petterson her

Stor suksess

Jeg forbanner tidens elv

'Jeg forbanner tidens elv' av Per Petterson. Oktober forlag.

Foto: Oktober

Med denne tildelingen fortsetter Per Pettersons imponerende internasjonale suksess.

Det store gjennombruddet fikk han med romanen "Ut og stjæle hester" i 2003, som ble tildelt tre store priser i Frankrike, samt Independent Foreign Fiction Prize og IMPAC-prisen i Storbritannia. I USA ble romanen kåret til en av de fem beste fiksjonsbøkene i 2007 i New York Times og en av de ti beste fiksjonsbøkene i 2007 i Time Magazine og Entertainment Weekly.

For "Jeg forbanner tidens elv" har Petterson mottatt Brageprisen og Kritikerprisen. Petterson, som debuterte med novellesamlingen "Aske i munnen, sand i skoa" i 1987, er nå blitt oversatt til hele 43 språk.

Hør romjulsintervju med Per Petterson

Syv år siden sist

Siste norske vinner var Lars Saabye Christensen for "Halvbroren" i 2002. Året før stakk Jan Kjærstad av med prisen for "Oppdageren". Øystein Lønn, Dag Solstad, Herbjørg Wassmo, Kjartan Fløgstad, Johan Borgen og Tarjei Vesaas har også tidligere vunnet Nordisk Råds litteraturpris, som er blitt delt ut siden 1962.

Fjorårets vinner ble Naja Marie Aidts fra Danmark for novellesamlingen "Bavian".

Les mer her: Danske Naja Marie Aidt vant i fjor

Presentasjon og anmeldelser av kandidatene

Hør Bok i P2s forhåndsspekulasjon om mulig vinner

Kulturstrøm

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

  – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

  To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Annika Byrde / NTB