Hopp til innhold

Økoturisme

Hvordan kan du som reisende være mer økologisk?

Økologisk turisme i India
Foto: Andreas Toft / NRK

Hva er økoturisme, hva er en økoturist og hva innebærer det å være en reiseoperatør som opererer økovennlig?

Det mange oppfatninger om hva økoturisme er, og mange tror det er snakk om å reise til fjerne himmelstrøk, for eksempel safari i Afrika eller overlevelsesturer i jungelen i Brasil. Men Lone Lamark Norsk Økoturisme i forteller at handler om hvordan man behandler bedriften sin og hvordan man reiser som turist.

2002 var FNs økoturisme-år, og da satte FM fokus på overordnede prinsipper, og ønsket å definere hva økoturisme egentlig er. FN stilte spørsmål om hva man gjøre for å få økoturisme inn i faste rammer og hva man kan gjøre for å få økoturismen til å fungere bra over hele verden.

Hva er en økoturist-bedrift?

Økoturist-bedrifter er bedrifter som tilbyr naturbaserte opplevelser og tar hensyn til lokal kultur, samt tilfører noe til den lokale naturen og befolkningen.

- Det å være lokal er en viktig del av økoturismen, og i tillegg skal man bidra aktivt til natur- eller kulturvern, sier Lamark.

Skal sertifisere norske økoturist-bedrifter

Å reise med fly er lite økovennlig, og ansett som dårlig økoturisme. Norsk økoturisme skal lage konkrete rettningslinjer for hva som skal til for å bli en god norsk økoturisme-bedrift, har kurs å hjelpe norske bedrifter til å bli gode økoturisme-bedrifter. Norsk økoturisme skal også sertifisere norske økoturisme-bedrifter.

I Ryk og reis 4. mars, får du vite hvordan du som reisende kan være mer økologisk.

Les også Økoturisme i India.

Se The International Ecotourism Society for mer informasjon om økoturisme.

Ryk og reis NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.