NRK Meny
Normal

Obama: – En av mine favorittpoeter

Mens USAs president Barack Obama og flere med ham jubler på Twitter, er andre mer skeptiske til dagens Nobel-tildeling. Og verdens medier er overrasket.

BOD DYLAN I MOTLYS: Bent Rej med en ung versjon av den kjente protestsangeren.

President Barack Obama gratulerer Bob Dylan med å ha fått nobelprisen i litteratur. Velfortjent, skriver presidenten på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En rekke internasjonale kjendiser hyller Bob Dylan i sosiale medier. Lillyhammer-stjernen Steven Van Zandt gratulerer nobelprisvinneren på twitter og takker ham for det han har betydd. Også sangeren Carole King har gitt sin gratulasjon og musikeren David A. Stewart skriver at han elsker det.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

I Norge var Minerva-skribent Jan Arild Snoen en av dem som jublet på Twitter over endelig å ha fått viljen sin, mens kommunikasjonsrådgiver Hedda Klemetzen stiller spørsmål ved om ikke Dylan egentlig skulle fått en annen pris.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Forfatter Ingar Johnsrud påpeker at Dylan-tildelingen ikke var den eneste store nyheten i dag, mens SV-politiker Mina Finstad Berg mener at tildelingen er dagens store gladsak.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Andre er mer skeptiske og betviler Svenska Akademiens motiver. Jim Waterson, politisk redaktør i Buzzfeed, tuller med at komiteen kanskje synes det hadde vært kult å få treffe Dylan.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Og noen er rett ut ganske syrlige i sine gratulasjoner.

– Dette er den teiteste Nobel-tildelingen siden de ga prisen til Obama for å ikke være Bush, tvitrer forfatter Hari Kunzru.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dylan taus om nobelprisen

Bob Dylan vet at han er tildelt Nobels litteraturpris, ifølge hans agent, men han har enn så lenge ikke kommentert det.

Artisten er kjent for å være ytterst sparsom med intervjuer. Og ifølge presseansvarlige ved Dylans plateselskap Columbia Records er det ingenting som har endret seg når det gjelder dette.

– Det kommer en pressemelding snart, melder plateselskapet i en epost torsdag ettermiddag.

Overrasket verdens medier

Selv om det var godt kjent at Dylan var en av årets nominerte, så var svært få av verdens medier forberedt på torsdagens Nobel-tildeling.

– Flere har tippet at Dylan har vært en potensiell Nobel-mottaker, men få eksperter forventet at akademiet skulle gi prestisjeprisen til en sjanger som folkrock-musikk, skriver BBC.

Amerikanske CNN mener at Dylan vil bli sett på som en ukonvensjonell vinner, fordi han ikke er en etablert og offisiell litterær-forfatter.

Tvilte på Dylans vinnersjanser

– Så skjedde det, det fans har drømt om i årevis. Den amerikanske sangeren og låtskriveren Bob Dylan tildeles Nobelprisen i litteratur for 2016, skriver Politiken.

I september skrev skribent Geoffrey Himes i musikkmagasinet Paste at han aldri trodde at Dylan kom til å vinne prisen, selv om han har blitt nominert i flere år.

– Dylan fortjener Nobelprisen i litteratur. Jeg håper litterære kritikere og alle verdens lesere vil bli konfrontert med det faktum at låtskriving er like litterært valid som annen litteratur.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP