Obama: – En av mine favorittpoeter

Mens USAs president Barack Obama og flere med ham jubler på Twitter, er andre mer skeptiske til dagens Nobel-tildeling. Og verdens medier er overrasket.

BOD DYLAN I MOTLYS: Bent Rej med en ung versjon av den kjente protestsangeren.
Foto: Bent Rej

President Barack Obama gratulerer Bob Dylan med å ha fått nobelprisen i litteratur. Velfortjent, skriver presidenten på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En rekke internasjonale kjendiser hyller Bob Dylan i sosiale medier. Lillyhammer-stjernen Steven Van Zandt gratulerer nobelprisvinneren på twitter og takker ham for det han har betydd. Også sangeren Carole King har gitt sin gratulasjon og musikeren David A. Stewart skriver at han elsker det.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

I Norge var Minerva-skribent Jan Arild Snoen en av dem som jublet på Twitter over endelig å ha fått viljen sin, mens kommunikasjonsrådgiver Hedda Klemetzen stiller spørsmål ved om ikke Dylan egentlig skulle fått en annen pris.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Forfatter Ingar Johnsrud påpeker at Dylan-tildelingen ikke var den eneste store nyheten i dag, mens SV-politiker Mina Finstad Berg mener at tildelingen er dagens store gladsak.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Andre er mer skeptiske og betviler Svenska Akademiens motiver. Jim Waterson, politisk redaktør i Buzzfeed, tuller med at komiteen kanskje synes det hadde vært kult å få treffe Dylan.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Og noen er rett ut ganske syrlige i sine gratulasjoner.

– Dette er den teiteste Nobel-tildelingen siden de ga prisen til Obama for å ikke være Bush, tvitrer forfatter Hari Kunzru.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dylan taus om nobelprisen

Bob Dylan vet at han er tildelt Nobels litteraturpris, ifølge hans agent, men han har enn så lenge ikke kommentert det.

Artisten er kjent for å være ytterst sparsom med intervjuer. Og ifølge presseansvarlige ved Dylans plateselskap Columbia Records er det ingenting som har endret seg når det gjelder dette.

– Det kommer en pressemelding snart, melder plateselskapet i en epost torsdag ettermiddag.

Overrasket verdens medier

Selv om det var godt kjent at Dylan var en av årets nominerte, så var svært få av verdens medier forberedt på torsdagens Nobel-tildeling.

– Flere har tippet at Dylan har vært en potensiell Nobel-mottaker, men få eksperter forventet at akademiet skulle gi prestisjeprisen til en sjanger som folkrock-musikk, skriver BBC.

Amerikanske CNN mener at Dylan vil bli sett på som en ukonvensjonell vinner, fordi han ikke er en etablert og offisiell litterær-forfatter.

Tvilte på Dylans vinnersjanser

– Så skjedde det, det fans har drømt om i årevis. Den amerikanske sangeren og låtskriveren Bob Dylan tildeles Nobelprisen i litteratur for 2016, skriver Politiken.

I september skrev skribent Geoffrey Himes i musikkmagasinet Paste at han aldri trodde at Dylan kom til å vinne prisen, selv om han har blitt nominert i flere år.

– Dylan fortjener Nobelprisen i litteratur. Jeg håper litterære kritikere og alle verdens lesere vil bli konfrontert med det faktum at låtskriving er like litterært valid som annen litteratur.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.