Mange tipper Murakami som nobelprisvinner

I mange år har han vært blant favorittene til Nobels litteraturpris. Akkurat nå ligger den japanske forfatteren av blant andre «Norwegian Wood», på topp hos spillselskapene.

Haruki Murakami

FAVORITT: Haruki Murakami er oversatt til over 50 språk. Kanskje er det hans tur til å ta imot Nobels litteraturpris i 2017.

Foto: Scanpix / NTB

Etter at Bob Dylan vant prisen i fjor, håper både NRKs litteraturanmelder Marta Norheim og forfatter Monica Isakstuen at prisen i år går til en skjønnlitterær forfatter.

– La oss for litteraturens skyld håpe at prisen går til en som skriver bøker, sier Isakstuen i en tekstmelding til NRK.

Hun er mest kjent for romanen «Vær snill med dyrene».

Monica Isakstuen

MONICA ISAKSTUEN: Håper prisen går til en forfatter som skriver skjønnlitteratur.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Diskusjonen gikk høyt, både for og imot, da låtskriver, artist og poet Bob Dylan fikk prisen i 2016.

Japansk tungvekter på topp

Men skal vi tro Unibets lister er det lite som peker mot diskusjon i år.

På spillselskapets liste er det for øyeblikket den japanske forfatteren Haruki Murakami som gir størst vinnersjanse på 3.5.

Litteraturkritiker Marta Norheim i NRK er enig med spillerne – selv om hun påpeker at han har figurert på spill-listene i mange år.

Marta Norheim

MARTA NORHEIM: Holder en knapp på Margaret Atwood

Foto: Samlaget

– Svenska Akademien gir ham kanskje prisen i år, sier hun.

Murakami er kanskje best kjent for romanen «Norwegian Wood» Hittil er det solgt 11 millioner eksemplarer av romanen verden over.

Og det er tungt i prisryggsekken til den jazz-elskende japaneren:

Forfatteren ble senest i 2016 tildelt H.C. Andersen-prisen i Danmark. Året før ble Murakami den sjette mottaker av den tsjekkiske Franz Kafka-prisen.

– Håper på Atwood

Murakami er tett fulgt av den kenyanske kritikerfavoritten Ngugi wa Thiong’o, israelske Amos Oz og kanadiske Margaret Atwood.

Ngugi wa Thiong'o

Ngugi wa Thiong’o skriver sosialkritiske romaner, blant annet med utgangspunkt i frigjøringskampen i Kenya. I Norge er han nok best kjent for romanen «Hvetekornet».

Foto: Pressebilde

Sistnevnte har blant annet skrevet boken som en av høstens store serievinnere bygger på, «The Handmaid's Tale» på HBO.

Den kanadiske forfatteren, poeten og klimaaktivisten Margaret Atwood havner på 7-tallet hos både Betsson og Unibet.

– Med sine høyaktuelle science fiction-universer hadde hun vært et veldig morsomt valg, mener NRKs kritiker Marta Norheim.

Oddsen for kenyanske Ngugi wa Thiong’o og israelske Amos Oz ligger på henholdsvis 5.5 og 7.0 på listene til spillselskapet Betsson.

Fra HBO-serien «The Handmaid's Tale».

Fra HBO-serien «The Handmaid's Tale». Serien er basert på romanen ved samme navn, skrevet av Margaret Atwood.

Foto: George Kraychyk / AP

– Lite opptatt av popularitet

Det er ikke først og fremst popularitet Svenska Akademien er opptatt av, påpeker litteraturkritiker Marta Norheim.

– Nobelprisen er en pris som skal gjøre gode forfattere kjent, så det å løfte fram disse er deres rolle. Sånn sett kan den syriske poeten Adunis være en joker i år.

– Den sørkoreanske poeten Ko UN er også en veldig spennende kandidat, sier hun.

Kan Jon Fosse endelig vinne?

Også litteraturkritiker i Adresseavisen i Trondheim, Terje Eidsvåg, har sett på listene til spillselskapene. Men han synes det er mest spennende om en outsider vinner.

– Jeg håper det er en litt ukjent forfatter, men det bør også være en som skriver skjønnlitterære bøker. Kanskje norske Jon Fosse får den, sier han.

Vinneren avsløres torsdag 05.10 klokken 13.00.

Kulturstrøm

 • Skal lede Sildajazz

  Andreas Meland blir ny sjef for jazzfestivalen i Haugesund. Meland har blant annet jobbet med jazz i plateselskapet Grappa. – Jeg brenner sterkt både for min hjemby Haugesund, for jazz og for en stor bredde av musikalske uttrykk, sier han i en pressemelding.

  Andreas R. Meland
  Foto: Sildajazz / NPK
 • Store metoo-forskjeller

  I svenske aviser fikk metoo-kampanjen fire ganger så stor oppmerksomhet som i danske aviser, ifølge en undersøkelse fra Nordicom. I Sverige ble kampanjen omtalt som en folkebevegelse, mens danskene i større grad omtaler det som en «heksejakt».

 • Planlegger ny Live Aid

  Trettifem år etter at verdens popstjerner holdt Live Aid-konserter til inntekt for nød i Afrika, planlegges en ny massiv musikkmønstring. Denne gangen er det kampen for å oppnå FNs klimamål som skal motivere musikere og publikum til å skaffe penger. Prosjektet har fått tittelen «Global Goal Live», og er planlagt holdt på fem kontinenter 26. september 2020, melder CNN.

  Bob Geldof Live Aid 1985
  Foto: JOE SCHABER / Ap