Hopp til innhold

13 spektakulære utsikter til neste biltur

Skal du på bilferie i sommer? Da kan du finne flott norsk natur og arkitektur på rasteplassene.

Trappebru ved Vøringsfossen på Hardangervidda

TØR DU GÅ OVER VØRINGSFOSSEN? Ny trolsk trappebru i tåkeheimen ved Hardangervidda.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk / Nasjonale Turistveger

Siden 1994 er det brukt millioner på lage rasteplasser som viser fram den norske naturen. Noen av dem er som turistattraksjoner i seg selv.

– Det er landskapet som har bestemt hvor de 130 stoppestedene langs de nasjonale turistveiene befinner seg. De har «valgt seg selv» gjennom turistenes behov for å stoppe og se, mener landskapsarkitekt Werner Harstad.

Han er strekningsansvarlig for flere fjelloverganger lang Nasjonale turistveger, og peker på Mefjellet på Sognefjellet som et eksempel. Det var i utgangspunktet et veikryss der det var plass til å parkere. Menneskers tråkk utvidet stoppunktet, og etter hvert ble det en rasteplass som mange oppsøkte.

Her kan du se 13 av de nyeste og mest spektakulære utsiktspunktene:

kultur1

Mefjell på Sognefjellet

Knut Wolds kunstinstallasjon ved Mefjellet
Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen
  • Attraksjon: Rasteplass med utsikt over Fanaråken
  • Kunstner: Knut Wold

Midt oppe på fjellet ved Storevasskrysset finner du rasteplassen med utsikt over fjellene rundt. Steinskulpturen av Knut Wold er et mye fotografert motiv i den vakre fjellheimen.

kultur2

Høllesli i Ryfylke

Høllesli ved Lysefjorden
Foto: Fredrik Fløgstad
  • Attraksjon: Utsikt mot Lysefjorden
  • Nettopp ferdig: Rasteplass og parkering
  • Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter

Ved Høllesli er det utsikt innover den mektige Lysefjorden. Her har mange stoppet i 80-sonen og skapt farlige situasjoner. Nå er det plass i den nye parkeringslomma, og på svaberget utenfor hvor man kan stoppe og ta bilder.

I Ryfylke åpner også en ny rasteplass på det nedlagte ferjeleiet Ropeid i september.

kultur3

Domen i Varanger

Domen i Varanger
Foto: Biotope
  • Attraksjon: Utsikt mot fjæra og horisonten
  • Åpner i juli: Fuglekikkerskjul og parkering
  • Arkitekt: Biotope

Lokalt klima, økologi og biologi ligger til grunn for formgivingen av dette lille fugleskjulet i glass og hvitmalt tre på kanten av fjellet. Uansett vindretning kan du sitte i le og få en sterk naturopplevelse med utsyn mot fjæresteinene, havet og Vardø by.

Fjellovergangen er kjent for å være det stedet man møtte Djevelen, med nedgang til Helevete inne på fjellet. Under hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet ble 63 kvinner og to menn anklaget, og henrettet, for blant annet dans på Domen og utukt med Satan.

kultur4

Farstadsanden langs Atlanterhavsvegen

Tursti fra Farstad til Nordneset
Foto: Grete Kongshaug / Statens vegvesen
  • Attraksjon: Sti til friluftsområde med strand
  • Hva: Parkering og toalett
  • Arkitekt: Rever & Drage

Farstadbukta er vernet som naturreservat fordi det er et så rikt plante- og dyreliv der. Her finner man også et helt spesielt landskap av sanddyner.

Langs Atlanterhavsveien er det flere spektakulære stopp, for eksempel Askevågen, opp en jerntrapp og ut på et lite utkikkspunkt med glassvegger ut mot havet.

kultur5

Flye 1389 over Valdresflye

Flye 1389
Foto: Statens vegvesen
  • Attraksjon: Høyfjellet
  • Åpner i juli: Kafé, rasteplass og parkering
  • Arkitekt: Knut Hjeltnes Sivilarkitekter

Den nye Turistforeningshytta ligger på taket av Valdresflya med utsikt rett inn i Jotunheimen. Dette stoppestedet er den femte utsiktsplassen over Flya.

I kaféen er det langbord med plass til over 20 personer, til sammen er det plass til 40 mennesker innendørs. Stedet blir også et aktivitetssenter for dem som vil ut i fjellheimen.

kultur6

Refsnestranda på Jæren

Refnesstranda på Jæren
Foto: Lie Øyen Arkitekter
  • Attraksjon: Friluftsområde
  • Åpner i august/september: Toalett og parkering
  • Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter

Fra den nye parkeringsplassen er det kort vei til den lille stranden. Finkornet og badevennlig, beliggende litt nord for Obrestad fyr, og Hå gamle prestegård der det er kunstgalleri.

Rasteplassen ved Refsnesstranden blir den sjette på Jæren som er på kartet til Nasjonale turistveger. Som på så mange andre av de «offisielle» stoppestedene, er det fint å parkere noen timer og gå ut i vill og vakker natur.

kultur7

Vøringsfossen på Hardangervidda

Området ved Vøringsfossen
Foto: Kjetil Rolseth / Rolseth Foto
  • Attraksjon: Trappebru, utsiktspunkt og sti
  • Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk
  • Beregnet åpning for etappe to: 1. september

Da utsiktspunktet ble ferdig for et par år siden vakte det oppsikt. Nå kunne folk stå trygt på kanten av den imponerende fossen. I år blir området for turister utvidet, med flere steder å kjenne kribling i magen og dirring i knær.

Den nye trappebroen har helt klart potensiale som nytt Instagram-motiv, som kan lokke enda flere besøkende.

kultur8

Moskenes i Lofoten

Servicebygg ved Akkarvikodden rasteplass i Moskenes
Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen
  • Attraksjon: Spektakulær natur ved Akkarvikodden
  • Åpner i juli: Rast ved ferjelei med toalett og venterom
  • Arkitekt: Manthey Kula as

Dette er en av de 12 attraksjonene på bilturen gjennom i Lofoten. På turen over Moskenesøya ligger denne odden med storslått utsikt over havet i sørøst. Bygningen på rasteplassen er inspirert av de stupbratte fjellene i Vestfjords-naturen.

kultur9

Bukkekjerka på Andøya

Bukkekjerka
Foto: Hugo Fagermo
  • Attraksjon: Rast, toalett og sti
  • Arkitekt: Morfeus Arkitekter

Navnet Bukkekjerka stammer fra det samiske ordet «bohki» som betyr kløft og «giergie» som betyr stein. Flere opptråkkete stier fra rasteplassen leder til toppen av fjellformasjonen med samme navn, som et fredet samiske kulturminne.

I førkristen tro var plassen et hellig sted, der samer ofret til gudene i offerhula på sjøsiden. De siste 50–60 årene har det blitt holdt en årlig friluftsgudstjeneste her, lengst syd hvor det er et rasteområde på vigslet grunn.

kultur10

Sohlbergplassen i Rondane

Sohlbergplassen i Rondane
Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen
  • Attraksjon: Utsiktsplass mot fjellheimen
  • Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk

Plattformen gir utsyn mot Atnsjøen og de runde fjellene i Rondane. Punktet har samme vinkel som Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i fjellene» som ble malt i 1914.

Sohlbergplassen er et av fem stoppesteder langs de nasjonale turistveiene over fjellmassivet.

kultur11

Ureddplassen på Helgelandskysten

Ureddplassen
Foto: Per Ritzler
  • Attraksjon: Utsiktsterrasse, parkering og toalett
  • Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter AS
  • Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken

Ureddplassen er en av de utsiktspunktene som har fått mest oppmerksomhet internasjonalt. «The worlds most beautiful public loo», skrev den britiske avisen The Telegraph om toalettbygningen.

Utsikten utover fjorden, mot Storhavet og Lofotveggen, er eksotisk selv for de mest bereiste.

Stedet har fått navnet etter ubåten Uredd, som gikk på en mine under 2. verdenskrig ute i Fugløyfjorden. Et monument er reist til minne om de omkomne, som var på vei med agenter fra Kompani Linge for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket i Sulitjelma.

kultur12

Borestranda på Jæren

Borestranda
Foto: Erik Sæter Jørgensen
  • Attraksjon: Parkering og toaletter ved stor strand
  • Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter

Borestranda er den lengste hvite sandstranden på Jæren med sine tre kilometer. Utsikten er rett ut i havet til horisonten. Lyset her inspirerte Jærmalerne, de første norske friluftsmalerne, med lokale Kitty Kielland i front.

Stranden er populær blant surfere og har vært arena for NM i bølgesurfing flere ganger. Badegjester må vokte seg for store bølger og sterke strømmer.

kultur13

Almannajuvet i Ryfylke

Allmannajuvet i Ryfylke
Foto: Fredrik Fløgstad / Statens vegvesen
  • Attraksjon: Galleri, gruvekafé, toalett, parkering, stier og trapper
  • Arkitekt: Zumthor & Partner

De nedlagte sinkgruvene i Sauda var i drift fra 1881 til 1899. I dag er gruveområdet museum. De enkle bygningene i juvet er laget i industriell byggetradisjon som huser fortellingen om gruvene.

Kaféen og galleriet i Allmannajuvet er vanligvis åpent fra juni til september med turer langs de gamle arbeidsveiene og inn i selve gruven.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.