Hopp til innhold

Disse bøkene vil fylle hjemmet ditt med farlige kryp

Bøker med AR-teknologi kommer nå til Norge. Først ut er faktabøker for barn.

Et digert insekt kravler over sofaen på NRK Kultur sitt pauserom, til hvin fra en håndfull journalister. Egmont-redaktør Tonje Tornes er på besøk for å demonstrere ny bokteknologi og bare ler av vår frykt for det animerte insektet.

– Dette er en flott måte å la barna studere insektene på nært hold, sier Tornes.

Neste uke utgir Egmont tre faktabøker for barn med såkalt AR-teknologi. Når barna laster ned en gratis app, og peker mobilen eller nettbrettet mot boken, reiser det seg 3D-animasjoner av insekter, dinosaurer eller valper opp av boksidene, alt ettersom hvilken bok de leser.

Fem nye bøker for barn med utvidet virkelighet (AR)

DYR: Insekter, dinosaurer og valper er det norske barn kan oppleve animasjoner av i nye bøker.

Foto: Siss Vik / NRK

Tornes syntes teknologien var så spennende at hun kjøpte inn tre bøker for å teste. Også forlaget Vigmostad & Bjørke utgir to oversatte AR-bøker knyttet til filmene «Jurassic World» og «Dragons».

Foruten noen tidlige spredte forsøk, er høsten 2018 første gang det gis ut flere AR-barnebøker på norsk.

Selv om AR-bøker av ulike slag har vært vist fram på bokmesser i 3-4 år, er norske forleggere foreløpig skeptiske til kvaliteten. Det viser en rask ringerunde til noen sentrale norske forlag.

Kritisk til mer skjermbruk

Fontini forlag utgir utelukkende barnebøker, og forlegger Lindy Andersen planlegger ikke noen AR-utgivelser. Hun er ikke så begeistret for at skjermteknologien sniker seg inn også på papirbokas domene:

– Forskning på feltet viser at barn opplever papirboka som en etterlengtet «pause» fra skjerm og dataspill. Det er også en grunn til at barn leser så lite bøker digitalt i forhold til voksne lesere.

Tornes ser innvendingene mot mer skjermbruk for barn, men mener animasjonene kan lokke barn til å lese papirboken og lære om verden.

– «Kryp»-boken er et godt eksempel på at papirboken og AR-effektene gir hverandre merverdi. Barna kan for eksempel kan ta en quiz i appen som forutsetter at de har lest hele boka nøye. I animasjonen får de høre hveselyden til kakerlakken og de kan se hvordan den beveger seg. Det kan gi barnet lyst å lære mer.

Boken «Kryp» byr på informasjon om store insekter

INFORMATIV: Barna kan lese og lære om fremmede insekter og kryp.

Foto: Siss Vik / NRK

Dyrt å drifte

Bøkene som kommer i høst er oversettelser av engelske bøker. Tornes forventer ikke AR-bøker skrevet og laget på norsk med det første:

– Det er forholdsvis kostbart å lage appene, som dessuten må driftes med stadige oppdateringer. I Storbritannia og USA spesialiserer enkelte forlag seg på AR-bøker, som de selger til utlandet.

Ettersom dette er et nytt fenomen, er det ikke noen innkjøpsavtaler så langt for bøker med AR i bokhandel eller bibliotek. Butikkekjeden Outland har kjøpt inn alle de tre bøkene fra Egmont: «Kryp», «Min drømmevalp» og «Jurassic World: Redd raptorene».

Vigmostad & Bjørkes AR-bøker blir å finne i bokhandler, i følge informasjons- og salgssjef Dilani Vamapahan.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.