Hopp til innhold

Enighet om ny presseregulering i Storbritannia

De ledende partiene i Storbritannia har blitt enige om hvordan de skandalebefengte britiske avisene skal holdes i tøylene.

David Cameron

Under en pressekonferanse forrige torsdag kunngjorde statsminister David Cameron at forhandlingene om presseregulering hadde brutt sammen, og at synspunktene til partiene var uforenlige. Nå har de likevel kommet til enighet.

Foto: POOL / Reuters

Partiene har lenge kranglet om organiseringen av den planlagte ordningen for å regulere pressen, og satt natt til mandag i intense forhandlinger om spørsmålet.

Det var egentlig ventet at saken ville gå til en splittende avstemning i parlamentet mandag, men partene inngikk et forlik i tolvte time.

Detaljene i forslaget er ennå ikke kjent, men det er ventet at man vil innføre bøter på inntil 1 millioner pund for presseetiske overtramp, slik det såkalte Leveson-utvalget foreslo.

I tillegg vil avisene bli pålagt å trykke beklagelser i etterkant av brudd på det etiske regelverket.

– Jeg tror vi har fått til en avtale som beskytter pressefriheten, noe som er utrolig viktig i et demokrati. Jeg tror også at forslaget ivaretar folks rett til å ikke få livene sine snudd på hodet, sier nestleder Harriet Harman i opposisjonspartiet Labour til ITV TV ifølge Reuters.

Avlyttingsskandalen

Planene om et nytt reguleringsorgan for pressen i Storbritannia er kommet på bordet etter en serie med skandaler de siste årene.

Spesielt har avsløringene om at tabloidavisen News of The World avlyttet toneangivende politikere og kjendiser understreket behovet for et nytt regelverk.

Brian Leveson la fram sin rapport

Dommer Brian Leveson har gransket måten presseetikken håndheves på i Storbritannia, og la fram sin rapport i november i fjor.

Foto: CARL COURT / Afp

Mange av tiltakene som nå foreslås er i tråd med tilrådingene fra Leveson-utvalget.

Utvalget ble nedsatt av David Cameron for å granske måten pressetikken håndheves på i Storbritannia.

De la fram sine funn i november i fjor.

Utvalgsleder Brian Leveson foreslo blant annet at det etableres et nytt organ for å regulere britisk presse, og at organet bør forankres i loven.

I dag blir britisk presse regulert av et uavhengig utvalg som ligner veldig på det norske Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Splittet

Statsminister David Cameron og Det konservative partiet unngikk med dagens forlik det som kunne ha blitt et sviende nederlag i parlamentet.

De konservative har manglet støtte fra regjeringspartner Liberaldemokratene, og møtt sterk motstand fra opposisjonelle Labour, i spørsmålet om hvorvidt det nye reguleringsorganet skal tas inn i lovverket.

Mens Cameron har advart om at en lovfesting kunne innskrenke pressefriheten, gikk de andre partiene inn for nettopp dette, slik Leveson-utvalget foreslo.

Kompromiss

Forrige torsdag kunngjorde statsminister David Cameron at forhandlingene om pressereguleringen hadde brutt sammen, og at synspunktene til partiene var uforenlige.

Nå har de altså likevel kommet til enighet.

Kompromisset de har inngått, skal ifølge AFP innebære at det nye presseorganet forankres i et såkalt «Royal Charter».

Et Royal Charter innebærer at institusjonen beskyttes av et separat lovdokument, som man må ha 2/3 flertall i underhuset for å endre på.

Institusjoner som Bank of England, BBC og flere universiteter er organisert på samme måte.

Det er ventet at begge partene i konflikten vil prøve å påberope seg en seier i den politiske striden etter dagens kompromiss.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters