Hopp til innhold

Vil etablere nytt uavhengig organ for britisk presse

Britisk presse bør reguleres av et nytt uavhengig organ. Det slår utvalget som har gransket pressen etter avlyttingsskandalen i avisa News of the World fast.

Brian Leveson la fram sin rapport

Dommer Brian Leveson la torsdag fram sin 2000 sider lange rapport om presseetikk i Storbritannia.

Foto: CARL COURT / Afp

Torsdag la granskingskommisjonen ledet av dommer Brian Leveson fram sin omfattende rapport om britisk presseetikk.

Kommisjonen mener at et nytt uavhengig organ bør regulere britisk presse, og at organet bør forankres i loven.

Slik vil de forhindre at folk skal bli krenket av pressens oppførsel, «som noen ganger kun kan beskrives som skandaløs», ifølge utvalget.

– Pressen har en privilegert plass i vårt samfunn, men med det følger det et ansvar. Dessverre viser bevisene at i for mange tilfeller har det ansvaret blitt ignorert, sier Leveson.

Han mener det nye organet bør ha makt til å kreve betydelige rettelser i avisene, og til å skrive ut bøter på inntil 1 million pund, cirka 9 millioner norske kroner.

Tidligere journalister

Leveson-rapporten er ventet å være avgjørende for hvordan britisk presseetikk vil bli håndhevet i framtiden.

– Jeg håper at mine anbefalinger vil føre til tverrpolitisk handling. Ballen er tilbake hos politikerne. De må nå bestemme hvem som skal vokte vokterne, sa Leveson under framleggelsen av rapporten.

Kommisjonen foreslår at det nye pressetiske organet skal settes sammen av tidligere journalister og akademikere, og at ingen av medlemmene skal være aktive politikere eller redaktører.

– Forholdet mellom politikere og pressen har vært for tett, slo Leveson fast.

Lord Justice Leveson la i dag fram forslag til hvordan man skal unngå fremtidige skandaler i britisk presse.

VIDEO: Brian Leveson forklarer tanken bak et nytt reguleringsorgan for britisk presse

Cameron positiv

Statsminister David Cameron stilte seg i stor grad positiv til Levesons konklusjoner da han kommenterte rapporten i parlamentet torsdag ettermiddag.

Han advarte likevel mot å lovregulere pressen.

– For første gang vil vi kunne passere det avgjørende punktet hvor vi skriver bestanddeler i pressereguleringen inn i landets lover. Jeg synes vi skal være varsomme med enhver slik lovgivning, sa Cameron.

David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Statsministeren var likevel klar på at Leveson-rapporten må følges opp.

– Pressen må umiddelbart gå i gang med intern regulering. Jeg vil umiddelbart diskutere forslagene fra Leveson-rapporten tverrpolitisk, sier David Cameron.

Britisk presse er i dag kontrollert av et utvalg som ligner veldig på det norske Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det består av pressefolk og representanter for allmennheten.

– Har ikke fungert

Statsministeren mener dette utvalget ikke har fungert godt nok, og støtter Levesons forslag om et organ som har makt til å ilegge bøter.

– Det må være et skikkelig reguleringssystem for pressen. Det burde det nåværende systemet ha sørget for. Det har de ikke, sier Cameron.

Men ikke alle er enige med Cameron.

Innad i koalisjonsregjeringen er Cameron på kollisjonskurs med Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, som støtter Levesons forslag om en lovendring.

Dermed ser det ut til at saken vil splitte regjeringen.

Mediene frykter at økt regulering vil innskrenke pressefriheten, og avarer mot en lovendring.

Avlyttingsskandale

Leveson-utvalget ble nedsatt av statsminister David Cameron i juli i fjor, i kjølvannet av avlyttingsskandalen i avisa News of the World.

Målet har vært å komme til bunns i News of The World-skandalen, samt å foreslå nye tiltak for å forbedre britisk presseetikk.

News of the World kan ha avlyttet så mange som 3000 kjendiser, pårørende til drepte soldater i Afghanistan og Irak, politikere og idrettsstjerner.

Politiet har etterforsket saken, og både polititopper og avisledere har måttet gå.

Tidligere News of the World-redaktør Andy Coulson måtte i 2011 trekke seg fra stillingen som statsminister David Camerons pressesjef for sin tilknytning til skandalen.

Andy Coulson

Tidligere redaktør i News of the World Andy Coulson kommer til et rettsmøte i London i september i år. Coulson, som tidligere var medietalsmann for Storbritannias statsminister David Cameron, er siktet for bestikkelse av offentlig ansatte i forbindelse med News of the World-skandalen.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Kritiserte Cameron

Cameron har møtt sterk kritikk for at han ansatte Coulson, og for sitt nære vennskap til Rebekah Brooks, tidligere redaktør i News of the World og sjef i News International.

Leveson-kommisjonen har avhørt 474 vitner under sitt arbeid. Blant dem var flere av avlyttingsofrene, deriblant skuespiller Hugh Grant og Harry Potter-forfatter J.K. Rowling.

I tillegg er flere mediepersonligheter og politikere blitt avhørt, deriblant David Cameron, mediemogul Rupert Murdoch og de tidligere News of the World-redaktørene Rebekah Brooks og Andy Coulson.

News of the World ble nedlagt i juli 2011.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.