Hopp til innhold

Ny Michael Jackson-dokumentar med grove overgrepsanklager

Leaving Neverland etterlot publikum i sjokk. Den fire timer lange filmen gir detaljerte beskrivelser fra to menn som hevder Michael Jackson begikk overgrep mot dem som barn.

Michael Jackson

Michael Jackson på scenen under Super Bowl i 1993.

Foto: Rusty Kennedy / AP

Den nye dokumentarfilmen om Michael Jackson starter med en advarsel om grove beskrivelser av seksuelle handlinger med mindreårige.

Den fire timer lange filmen Leaving Neverland presenterer anklager fra to menn som hevder popkongen begikk overgrep mot dem som barn.

Da filmen hadde premiere på filmfestivalen Sundance i går, var det ifølge magasinet Rolling Stone varslet store demonstrasjoner mot filmen, men de ble det ikke noe av.

Man kunne likevel se et mye strengere sikkerhetsopplegg enn vanlig, med blant annet bombehunder og helsepersonell til stede, ifølge Rolling Stone.

To navngitte anklagere

Hoveddelen av filmen baserer seg på intervjuer med to navngitte menn, Wade Robson og James Safechuck, og intervjuer med venner og familiemedlemmene deres.

Wade Robson, Dan Reed, James Safechuck

Anklagerne Wade Robson (t.v.) og James Safechuck (t.h) sammen med regissør Dan Reed i forbindelse med lanseringen av filmen.

Foto: Taylor Jewell / AP

Filmen begynner med at de to guttene forteller hvordan de møtte Jackson for første gang.

Australske Wade Robson forteller om at han var helt besatt av musikken til Jackson fra han var ung. Da han var sju år vant han en dansekonkurranse, hvor premien var å få dra på konsert med poplegenden.

På konserten ble han hentet opp på scenen for å vise fram danseferdighetene sine, og fikk være sammen med Jackson etter konserten. Etter dette ble de venner, og Jackson og familien til Robson tilbrakte etter hvert mye tid sammen.

Safechuck var derimot ikke kjempeglad i musikken til Jackson, men de møttes da de spilte i en Pepsi-reklame sammen, hvor Safechuck skulle snike seg inn i garderoben til Jackson og prøve solbrillene hans.

Etter dette ble de etter hvert ble venner, de også. Jackson skal ha spist middag hjemme hos familien til Safechuck mange ganger, ifølge Rolling Stone.

Eskalerte gradvis

Begge mennene forteller om at overgrepene gradvis eskalerte. Fra berøring på overnattingsfester, til langt grovere ting som beskrives eksplisitt i dokumentaren.

De forteller også om at de tenkte dette var normalt, og at det var derfor de aldri sa fra til noen at dette skjedde. De forteller også om at de ble sjalu da Michael Jackson etter hvert flyttet oppmerksomheten til andre gutter.

Filmen gjorde, ifølge Rolling Stone, publikum helt satt ut, og da regissør Michael Reed tok med seg Robson og Safechuck ut på scenen etter filmen skal begge ha fått stående applaus.

Frikjent

Dette er ikke første gang Michael Jackson blir beskyldt for overgrep mot mindreårige. Han var blant annet siktet for dette i 2003, men ble frikjent i 2005.

Etter dette har det vært en lang rekke søksmål, blant annet mot plateselskapene, og en flere har stått fram og fremmet anklager, både før og etter hans død i 2009.

Både Safechuck og Robson har tidligere nektet for at de ble utsatt for overgrep. Ifølge Rolling Stone var årsaken til dette at de trenkte å få hendelsene på avstand.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.