Hopp til innhold

Ny Michael Jackson-dokumentar med grove overgrepsanklager

Leaving Neverland etterlot publikum i sjokk. Den fire timer lange filmen gir detaljerte beskrivelser fra to menn som hevder Michael Jackson begikk overgrep mot dem som barn.

Michael Jackson

Michael Jackson på scenen under Super Bowl i 1993.

Foto: Rusty Kennedy / AP

Den nye dokumentarfilmen om Michael Jackson starter med en advarsel om grove beskrivelser av seksuelle handlinger med mindreårige.

Den fire timer lange filmen Leaving Neverland presenterer anklager fra to menn som hevder popkongen begikk overgrep mot dem som barn.

Da filmen hadde premiere på filmfestivalen Sundance i går, var det ifølge magasinet Rolling Stone varslet store demonstrasjoner mot filmen, men de ble det ikke noe av.

Man kunne likevel se et mye strengere sikkerhetsopplegg enn vanlig, med blant annet bombehunder og helsepersonell til stede, ifølge Rolling Stone.

To navngitte anklagere

Hoveddelen av filmen baserer seg på intervjuer med to navngitte menn, Wade Robson og James Safechuck, og intervjuer med venner og familiemedlemmene deres.

Wade Robson, Dan Reed, James Safechuck

Anklagerne Wade Robson (t.v.) og James Safechuck (t.h) sammen med regissør Dan Reed i forbindelse med lanseringen av filmen.

Foto: Taylor Jewell / AP

Filmen begynner med at de to guttene forteller hvordan de møtte Jackson for første gang.

Australske Wade Robson forteller om at han var helt besatt av musikken til Jackson fra han var ung. Da han var sju år vant han en dansekonkurranse, hvor premien var å få dra på konsert med poplegenden.

På konserten ble han hentet opp på scenen for å vise fram danseferdighetene sine, og fikk være sammen med Jackson etter konserten. Etter dette ble de venner, og Jackson og familien til Robson tilbrakte etter hvert mye tid sammen.

Safechuck var derimot ikke kjempeglad i musikken til Jackson, men de møttes da de spilte i en Pepsi-reklame sammen, hvor Safechuck skulle snike seg inn i garderoben til Jackson og prøve solbrillene hans.

Etter dette ble de etter hvert ble venner, de også. Jackson skal ha spist middag hjemme hos familien til Safechuck mange ganger, ifølge Rolling Stone.

Eskalerte gradvis

Begge mennene forteller om at overgrepene gradvis eskalerte. Fra berøring på overnattingsfester, til langt grovere ting som beskrives eksplisitt i dokumentaren.

De forteller også om at de tenkte dette var normalt, og at det var derfor de aldri sa fra til noen at dette skjedde. De forteller også om at de ble sjalu da Michael Jackson etter hvert flyttet oppmerksomheten til andre gutter.

Filmen gjorde, ifølge Rolling Stone, publikum helt satt ut, og da regissør Michael Reed tok med seg Robson og Safechuck ut på scenen etter filmen skal begge ha fått stående applaus.

Frikjent

Dette er ikke første gang Michael Jackson blir beskyldt for overgrep mot mindreårige. Han var blant annet siktet for dette i 2003, men ble frikjent i 2005.

Etter dette har det vært en lang rekke søksmål, blant annet mot plateselskapene, og en flere har stått fram og fremmet anklager, både før og etter hans død i 2009.

Både Safechuck og Robson har tidligere nektet for at de ble utsatt for overgrep. Ifølge Rolling Stone var årsaken til dette at de trenkte å få hendelsene på avstand.

Kulturstrøm

 • Kanye West kasta ut fra Twitter - igjen

  Twitter-eier Elon Musk sier at rapperen Kanye West igjen har brutt Twitters regler om oppfordring til vold, og at kontoen hans igjen vil bli stengt.

  Også Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter hans mange antisemittiske uttalelser de siste ukene. Han har blant annet rost Adolf Hitler for effektive oppfinnelser, og sagt rett ut at han liker Hitler.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har ytret seg engativt om jøder blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham.

 • Kanye Wests kjøp av Parler avbrutt

  Rapperen Kanye Wests kjøp av den høyrevridde meldingstjenesten Parler er lagt på is etter antisemittiske uttalelser de siste ukene.

  Det er Parler selv som opplyser at kjøpsprosessen som ble innledet i oktober, er avbrutt.

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, har de siste ukene kommet med en rekke grove antisemittiske uttalelser, blant annet hos Tucker Carlson på Fox News og hos konspirasjonsteoretikeren Alex Jones på Infowars.

  Til Jones sa han at han likte Adolf Hitler, og at alle mennesker har noe ved seg av verdi, ikke minst Hitler.

  Parler framstiller seg selv som et konservativt alternativ til Twitter, med minst mulig innholdskontroll, der kommentatorer fra ytre høyre har fritt spillerom. Det sponses av Rebekah Mercer, en megadonor på ytre høyre fløy.

  Før han gjorde avtalen om å kjøpe Parler, ble Kanye West suspendert fra Twitter og Instagram etter å ha kommet med dødstrusler mot det jødiske folk.

  Han er de siste dagene også kritisert for å ha tatt med seg den kjente holocaust-fornekteren Nick Fuentes til en middag med tidligere president Donald Trump. Som følge av ytringene har Adidas og andre sponsorer avsluttet samarbeidet med ham. (NTB-DPA)

 • Supernytt-innslag gjorde at barn varslet

  Redaksjonen i NRK Super er glad for at innhold de laget førte til at barn turte å si ifra om seksuelle overgrep. En 28-åring som arbeidet som SFO-assistent ved to skoler, er tiltalt for overgrep mot åtte jenter i alderen 6 til 8 år i Bergen.

  Jentene forsto at det mannen gjorde var ulovlig etter å ha sett en episode om overgrep på Supernytt.