Normal

NRKs Gaza-dekning under lupen

NRK kunne vært flinkere til å gi analyse og bakgrunn. Det innrømmer også NRK etter at Gaza-dekningen på radio, fjernsyn og nett ble diskutert i Kringkastingsrådet i formiddag.

Møte i Kringkastingsrådet i 2014

Fra høyre: Journalist i NRK, Sissel Wold, Knut Magnus Berge (bak) Erik Berg-Hansen, rådets leder Per Edgar Kokkvold, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk og Vibeke Fürst Haugen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

25 av 39 klagebrev som er kommet inn til Kringkastingsrådet handlet om Gaza-dekningen. Alle 25 mente at NRK har vært propalestinsk og antiisraelsk.

«Motklager»

Mange av klagene på NRKs Gaza-dekning har likelydende tekst, men det har også kommet inn et titalls «motklager» som enten støtter NRKs dekning, eller klagerne mener at NRK har vært for lite kritisk til Israel.

Per Arne Kalbakk, Thor Gjermund Eriksen og Per Edgar Kokkvold

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Utenriksredaktør i Aftenposten, Kjell Dragnes og forfatter og journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, innleder til debatt i Kringkastingrådet.

– I denne konflikten skytes det friskt på NRKs korrespondenter. Jeg synes klagene er både urettferdige og uholdbare, sa utenriksredaktør i Aftenposten, Kjell Dragnes.

NRK-medarbeiderne fortjener honnør, ikke kritikk, mente han.

Journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, påpekte at NRKs dekning ikke skiller seg vesentlig fra dekningen i andre vestlige medier.

– Spille rolle som ekspert

– Det er et problem at NRKs reportere også fungerer som kommentatorer. Journalistene må selv fylle rollen som eksperter, og den militære analysen mangler ofte, sa Gabrielsen.

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

– Israel-Palestina-konflikten utløser et voldsomt engasjement og sterke følelser i Norge, så det er ikke overraskende at det kommer klager på NRKs dekning av krigen i Gaza, sa nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

– Må tåle kritikk

Han mener likevel at NRK må tåle kritikk i en slik sak, og at kritikken kan bidra til å gjøre NRK bedre. Når den er konstruktiv.

– Jeg mener samtidig at NRKs dekning har vært langt mer balansert enn en del av klagerne hevder, og har sett frem til å diskutere saken i Kringkastingsrådet, sa Kalbakk.

Han deltok også under en debatt på Litteraturhuset i Oslo onsdag kveld, der de samme påstandene om NRKs skjeve Midtøsten-dekning ble debattert.

Journalistikk under lupen

Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold formante rådsmedlemmene om at debatten bør handle om journalistikken til NRK, ikke om konflikten i Midtøsten.

Kringkastingsrådet 2014

Kringkastingsrådet 2014 – 2017: Fra venstre: Erlend Grimstad, Steinar Pedersen, May-Helen Molvær Grimstad, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Sigvald Oppebøen Hansen, Per Edgar Kokkvold (leder), Marvin Wiseth, Hannah Wozene Kvam (varamedlem), Finn Egil Holm, Line Gaare Paulsen (varamedlem), Kjersti Thorbjørnsrud (nestleder), Elin Ørjasæter og Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef). Medlemmene Mette Gundersen, Hallvard Moe og Beate Bø Nilsen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Rådet unnlot å ta for seg den enkelte klage, men ville diskutere dekningen generelt, og enkeltsaker fra NRKs journalister spesielt.

Nestleder i Kringkastingsrådet, Kjersti Thorbjørnrud, etterlyste flere forsøk på å få Hamas i tale, slik at dekningen kunne balanseres.

– Jeg merket meg at Per Arne Kalbakk var enig i at det manglet forsøk på å gjøre Hamas' rolle tydeligere, sa hun.

Savner analysen

Elin Ørjasæter sluttet seg til flere andre medlemmer av rådet som synes at dekningen burde ha inneholdt flere uavhengige analyser.

Både nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk og utenrikssjef Knut Magnus Berge sa seg enige i at NRK kunne vært flinkere i å gi sine lyttere, lesere og seere mer bakgrunnsinformasjon og flere analyser.

Redaktøransvar

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen oppsummerte slik:

– Vi kan alltid gjøre ting bedre. Men det er maktpåliggende for meg å si at i NRK er det et tydelig redaktøransvar. Det ansvaret er mitt, og vi har selvsagt ikke reportere i arbeid som vi ikke har tillit til. Derfor bør klagene rettes til meg, og ikke til reporterne, sa Eriksen.

Kulturstrøm

 • Dato klar for Downton Abbey-filmen

  Deadline.com og en rekke andre amerikanske medier melder at datoen for når Downton Abbey-filmen kommer er klar: 20. September, 2019. Downton Abbey-TV-serien er et historisk drama som er sendt i over 100 land og har vunnet en rekke priser.

  Downton Abbey
  Foto: Carnival Film & Television Ltd
 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters