Hopp til innhold

NRK vant internasjonal mediepris

NRKs serie om drap og psykisk sykdom vant prestisjetung pris under European Digital Media Awards i London.

NRK vant European Digital Media Awards

VANT PRIS: NRK vant pris under European Digital Media Awards tirsdag kveld. Fra venstre: Anne Vinding, Ellen Borge Kristoffersen, Tom Gabriel Johansen og Marit Higraff

NRK ble tirsdag kveld hedret med en internasjonal mediepris for måten innholdet ble presentert på i en stor serie om drap og psykisk sykdom.

Se det prisvinnende bidraget her.

Under European Digital Media Awards vant NRK prisen for «Best Data & Visualization». Blant nærmere 60 bidrag var det fire finalister, deriblant BBC og Aftenposten, men NRK trakk det lengste strået.

– Dette er en fantastisk kveld for NRK, sier Anders Børringbo, som er redaksjonsleder innenriks i NRK Nyheter.

Samarbeid

I januar 2014 publiserte NRK serien som dokumenterte hvor mange nordmenn som har blitt drept av alvorlig psykisk syke de siste 10 årene.

NRKs kartlegging viser at 102 drap i perioden 2003 - 2012 ble begått av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse da de utførte drapet. Det er nær halvparten av alle pådømte drap i materialet. I snitt blir altså i overkant av 10 drap hvert år utført av personer med slike lidelser.

Kartleggingen førte med seg en lang rekke nyhetssaker og skapte en debatt her til lands som fortsatt pågår.

«Elegant og original»

NRK hentet ut alle nøkkeldata fra drapssakene de siste årene og la dem inn i en database som kan brukes til å hente ut analyser.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Grafikken er elegant og original. Et fremragende arbeid innen datastøttet journalistikk».

Anders Børringbo sier at prisen er resultatet av et prosjektet som har vært et unikt samarbeid på tvers av tre divisjoner i NRK.

– Det har blitt jobbet fram en fantastisk visualisering av et grundig journalistisk arbeid, hvor vi har lest 2-300 dommer og kategorisert og systematisert informasjon, sier han.

Journalisten.no skriver at Aftenposten fikk hederlig omtale i samme kategorien for sin serie om hemmelig mobilovervåkning. Samtidig tok VG med seg to priser hjem. Deres Minmote.no vant i kategorien beste nye produkt, og det ble også premiert for leserengasjement med VG-lista.

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».