Hopp til innhold

NRK vant internasjonal mediepris

NRKs serie om drap og psykisk sykdom vant prestisjetung pris under European Digital Media Awards i London.

NRK vant European Digital Media Awards

VANT PRIS: NRK vant pris under European Digital Media Awards tirsdag kveld. Fra venstre: Anne Vinding, Ellen Borge Kristoffersen, Tom Gabriel Johansen og Marit Higraff

NRK ble tirsdag kveld hedret med en internasjonal mediepris for måten innholdet ble presentert på i en stor serie om drap og psykisk sykdom.

Se det prisvinnende bidraget her.

Under European Digital Media Awards vant NRK prisen for «Best Data & Visualization». Blant nærmere 60 bidrag var det fire finalister, deriblant BBC og Aftenposten, men NRK trakk det lengste strået.

– Dette er en fantastisk kveld for NRK, sier Anders Børringbo, som er redaksjonsleder innenriks i NRK Nyheter.

Samarbeid

I januar 2014 publiserte NRK serien som dokumenterte hvor mange nordmenn som har blitt drept av alvorlig psykisk syke de siste 10 årene.

NRKs kartlegging viser at 102 drap i perioden 2003 - 2012 ble begått av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse da de utførte drapet. Det er nær halvparten av alle pådømte drap i materialet. I snitt blir altså i overkant av 10 drap hvert år utført av personer med slike lidelser.

Kartleggingen førte med seg en lang rekke nyhetssaker og skapte en debatt her til lands som fortsatt pågår.

«Elegant og original»

NRK hentet ut alle nøkkeldata fra drapssakene de siste årene og la dem inn i en database som kan brukes til å hente ut analyser.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Grafikken er elegant og original. Et fremragende arbeid innen datastøttet journalistikk».

Anders Børringbo sier at prisen er resultatet av et prosjektet som har vært et unikt samarbeid på tvers av tre divisjoner i NRK.

– Det har blitt jobbet fram en fantastisk visualisering av et grundig journalistisk arbeid, hvor vi har lest 2-300 dommer og kategorisert og systematisert informasjon, sier han.

Journalisten.no skriver at Aftenposten fikk hederlig omtale i samme kategorien for sin serie om hemmelig mobilovervåkning. Samtidig tok VG med seg to priser hjem. Deres Minmote.no vant i kategorien beste nye produkt, og det ble også premiert for leserengasjement med VG-lista.

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.