NRK planlegger å flytte

Styret i NRK har vedtatt at rikskringkasteren skal lete etter andre steder å holde hus. Planen er å flytte inn i et nytt og mindre bygg innen fem til ti år.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i studio for å fortelle om NRKs flytteplaner.

VIDEO: Marienlyst blir for stort og dyrt, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

NRKs styre har vedtatt å flytte innen fem til ti år dersom NRK klarer å få solgt bygningsmassen på Marienlyst i Oslo, samt at de selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at det nå skal vurderes om salg av Marienlyst kan finansiere et nytt bygg, men at selve flyttingen ikke er vedtatt ennå.

Det er ikke bestemt hvor NRK skal flytte, men Eriksen signaliserer at det blir et nytt bygg.

NRK

NRK har holdt til på Marienlyst siden 1950, men nå er planen å flytte.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Upraktisk hovedkvarter

NRK har holdt til på Marienlyst siden de første medarbeiderne flyttet inn i Kringkastingshusets første fløy i 1938.

Hovedårsaken til flyttingen er at dagens bygningsmasse på 120.000 kvadratmeter er for stor og lite praktisk.

– Dersom NRK skal lykkes med vårt oppdrag, trenger vi et bygg der vi kan utvikle organisasjonen, ta i bruk ny teknologi og jobbe på tvers. Disse kravene kan dessverre ikke Marienlyst møte, sier Eriksen.

Han ønsker å få på plass et bygg som er halvparten så stort som dagens.

– Over en tredjedel av arealene våre er fellesarealer og transportsoner som gjør at vi bruker for lang tid fra det ene til det andre. I tillegg bruker vi store midler hvert år på å tilpasse bygget dagens behov.

Kringkastingshuset

HISTORISK: Kringkastingshuset (Radiohuset) ble påbegynt i 1938, og stod helt ferdig i 1950. Bildet er fra desember 1945.

Foto: Ørnelund, Leif / NTB scanpix

– Ikke samme smell som DR

Et nytt hovedkontor på Marienlyst ble vurdert, men ble forkastet da det ville innebære tre byggetrinn, tre flyttinger og sju år med byggearbeider.

Overskridelser knyttet til Danmarks Radios nybygg førte i 2007 til at over 500 medarbeidere måtte gå. Kringkastingssjefen garanterer at det samme ikke kommer til å skje i NRK.

– Vi har som mål å finansiere dette ved å realisere verdiene på Marienlyst. Inntil vi har funnet en god og robust måte å finansiere dette på, så skal ikke vi gå inn i et nytt prosjekt, sier Eriksen.

Selvaag Bolig vurderte for få år siden verdien av tomten til rundt to milliarder kroner, skriver E24.

Sikkerhet

NRKs journalistklubb NRKJ sier at flytting av NRK på Marienlyst kan være en god ide.

– NRKJ ber likevel om at det ikke tas noen forhastede beslutninger. Vi må være helt sikre på at en flytting fører til bedre vilkår for produksjonen og at det er økonomisk forsvarlig, sier NRKJ-leder Richard Aune.

Eriksen sier flyttingen også handler om sikkerhet og beredskap.

– Skulle vi sikret NRK forsvarlig med vår beredskapsrolle, måtte vi bygget murer rundt oss. Et nytt bygg der man tenker sikkerhet fra starten, vil bli sikrere samtidig som det oppleves som åpent mot publikum og verden, sier kringkastingssjefen.

Fredrik Skavlan tar den siste oppsummering av dagen. Gjester er Kristin Halvorsen, Kristin Aase, Kristin Clemet, Lars Frønsdal, Tor Fuglevik og Morten Krogvold. (43:64)

VIDEO: Se programmet «Absolutt» fra 1996, hvor Fredrik Skavlan og Tor Fuglevik tar en omvisning i Radiohuset.

Kulturstrøm

 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK
 • Joaquin Phoenix støtter norsk film

  Oscar-vinneren ble så rørt av den norske dokumentarfilmen «Gunda» at han gikk rett inn som medprodusent. Filmen følger en norsk grisemor og hennes grisunger på nært hold, og er regissert av Viktor Kossakovsky. «Gunda» vises søndag under Berlinalens nye konkurranseseksjonen Encounters, og er også med i dokumentarfilm-konkurransen.

  Dokumentarfilmen Gunda regissert av Viktor Kossakovsky
  Foto: Egil Håskjold Larsen/Sant&Usant / NTB