Hopp til innhold

Norske festivaler endrer utskjelt betalingsarmbånd

Slottsfjell er blant festivalene som gir etter for Forbrukerombudets krav og endrer elektronisk betalingssystem. Landets største festival sverger fortsatt til kort og kontant.

A$AP Ferg på Slottsfjell 2014.

FÅTT KRITIKK: Slottsfjell har siden 2013 brukt betalingsordningen Intellipay, som i fjor fikk kritikk fra Forbrukerombudet. Nå endrer de ordningen.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Slottsfjellfestivalen, Vinjerock og Stavernfestivalen ber festivalgjestene sette penger inn på en festivalkonto, og betale for mat og drikke med en chip plassert i festivalarmbåndet.

Gry Nergård

KREVDE ENDRING: Gry Nergård er glad festivalene nå endrer betalingsløsningen.

Foto: CF-WESENBERG

I fjor sommer kritiserte Forbrukerombudet ordningen, blant annet fordi publikum ikke automatisk fikk refundert gjenværende beløp etter festivalen. Hvis publikum glemte å be om pengene tilbake, beholdt festivalen det som var igjen på kontoen.

– Vi har forhandlet med festivalene og har kommet frem til at det nå skal bli begrensninger på hvor mye gjestene kan sette inn på disse armbåndene, sånn at de ikke mister store beløp hvis de skulle være uheldig å miste armbåndet. Det skal også bli enklere å få tilbake penger etter festivalen, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Sørger for korte køer

På tross av kritikken mener Slottsfjellfestivalen at chipsystemet de bruker, kalt Intellipay, er den beste og mest praktiske betalingsmåten.

– Tilbakemeldingen fra publikum er at ordningen gjør det lett å holde styr på hvor mye penger de bruker under festivalen, og at den sørger for korte mat- og drikkekøer, sier pressansvarlig Siri Narverud Moen.

Presseansvarlig, Slottsfjellfestivalen 2013

ENDRER ORDNINGEN: Etter kritikk fra Forbrukerombudet endrer Slottsfjell betalingsløsningen, men Siri Narverud Moen mener den fortsatt fungerer godt.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Slottsjellfestivalen innførte ordningen i 2013, og gjestene har måttet betale en sum for å kunne få mikrobrikken installert i festivalarmbåndet. Det er fortsatt uklart om gjestene fortsatt må betale for å kunne bruke penger under festivalen når den sparkes i gang 16. juli.

Andre festivaler, blant annet den nå nedlagte Hovefestivalen, har brukt en Cashless-løsning hvor gjestene fyller penger på et festivalkort. Denne ordningen har også fått kritikk fra Forbrukerombudet.

Sverger til kort og kontant

Landets best besøkte festival, Øya i Oslo, lar fortsatt gjestene bruke kort og kontant, og mener gamlemåten fortsatt fungerer. De har aldri vurdert å gå over til en kort- og kontantløs

Jonas Prangerød

GJØR INGEN ENDRINGER: Øyafestivalen har positive erfaringer med kort og kontant, forteller Jonas Prangerød.

Foto: Henriette Mordt

betalingsordning.

– Vi har sett på disse løsningene, men har aldri vurdert å ta de i bruk. Vi er en av festivalene med minst problemer med drikkekøer, så den ordningen vi har med kort og kontant fungerer veldig godt for vår del, sier PR-ansvarlig Jonas Prangerød.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters