Hopp til innhold

Musikkfestival får kjeft for lange køer

Misfornøyde besøkende på den nye musikkfestivalen Findings på Bislett Stadion sier at hele kvelden forsvant til å stå i kø.

Findings

VENTETID: Lange ølkøer inne på Bislett stadion har skapt frustrasjon hos de besøkende på den nystartede Findings-festivalen.

Foto: Ingvild Skolt

Fredag kveld ble den aller første utgaven av musikkfestivalen Findings arrangert på Bislett stadion.

Arrangørene har hanket inn noen av de største artistene innen elektronisk dansemusikk, med den svenske superstjernen Avicii aller øverst på plakaten.

Findings arrangeres i samarbeid mellom konsertarrangørene Live Nation og Sky Agency, som varsler et tett samarbeid og en tung satsing på konserter og festivaler innen denne musikksjangeren i Norge.

Gadd ikke mer

Men av de nærmere 18.000 besøkende, er det mange som har en høne å plukke med logistikken på dansefesten. Flere klager på at kvelden forsvant i regelrett køkaos.

Lars Gaarder Torgersen er blant de misfornøyde festdeltakerne. Han og noen av vennene hans ble så lei at de dro hjem.

– Det var bare kø, så vi gadd ikke mer. Vi sto i opp mot 50 minutter i kø for å få kjøpt en øl, og det var kaotisk og ubehagelig. Det var også lange køer til toalettene. Jeg er veldig skuffet, sier han til NRK.no.

Festivaldeltaker Ingvild Skolt forteller til NRK at hun har opplevd opp mot en time lang kø for å kjøpe øl, og at folk presser mye i køa.

Findings

TOMMEL NED: Artistene får skryt, men Henriette Norberg og vennene hennes mener at køene ødela mye. Fra venstre: Kaja Nilssen, Henriette Norberg, Julie Dahl, Veronica Slettedal og Martine Sanne.

Foto: Privat

– Total nedtur

Henriette Norberg forteller til NRK at hun nå har satt seg på utsida av Bislett, og at utestedene der er fulle av folk på desperat jakt etter øl.

– Vi sto tre kvarter til en time i kø for å kjøpe øl, og 40 minutter for å gå på do. Jeg er veldig skuffa, for vi har brukt mye penger på dette. Artistene er bra, men likevel ødelegger dette stemningen. Jeg er et festivalmenneske, men dette er en total nedtur, sier hun.

Flere andre misfornøyde festivaldeltakere har delt sin frustrasjon på Facebook og Twitter. På veggen til Findings får festivalen stort sett kjeft, og da spesielt for at det er for lange køer.

Dokøer på Findings

DOKØ: En av gjestene sier at hun sto tre kvarter til en time i kø for å kjøpe øl, og 40 minutter for å gå på do.

Foto: Ali Soufi

Politiet var også tilstede, og politioverbetjent Knut Meling sier til NRK at det var mye drikking på offentlig sted utenfor stadion, og at de helte ut hundrevis av liter med øl på gata.

– Mange av dem som ble tatt for å drikke, valget mellom å få en bot og å bli bortvist fra arrangementet, sier han.

Meling bekrefter at det var store kødannelser på innsiden, og mener at det ikke var god nok kontroll fra arrangørenes side.

Skulle ønske det gikk bedre

Restauratør Stefan Jansen, som er ansvarlig for bar og salg, sier til NRK at de har hatt et strømbrudd som har skapt forsinkelser, men at lengden på køene skal være på vei ned.

Han sier at de har folk til stede som måler hvor lang tid folk bruker på å få kjøpt seg øl, og hevder at snittiden ved 20-tiden var 10–15 minutter.

– Andre sier at de har stått én time i kø?

– Noen kan nok ha opplevd dette, og særlig enkelte av køene kan det ha vært ekstra press på. Vi burde ha opplyst bedre på storskjermer for å unngå at folk klumper seg sammen de samme stedene, og at de heller går til de køene hvor det er bedre kapasitet, sier han.

Jansen synes det er trist at noen er misfornøyde.

– Alle skal ha det gøy og moro, og vi skulle ønske at det gikk bedre enn det har gjort. Vi får lære av dette til neste år, sier han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober