Hopp til innhold

Norske EDM-artister hyller Avicii: – Han var «soundtracket» til oppveksten vår

Gutta i Seeb var med på Avicii sin siste konsert i 2016. Gjengen i Broiler vil i kveld hedre deres store idol. Norske artister sørger over at deres store inspirasjon er død.

TRISTE: Mikkel Christiansen og Simen Auke i Broiler sørger over at en viktig inspirasjon er borte.

«I took a pill in Ibiza, to show Avicii I was cool»

En tekst mange kjenner igjen, fra monsterhiten «I Took A Pill in Ibiza». Skrevet av amerikanske Mike Posner. Men det var norske Seeb sin versjon som tok av over hele verden.

Norske Simen Eriksrud, Espen Berg og Niklas Strandbråten i gruppa Seeb var med på det som ble Avicii sin aller siste konsert, 28. august 2016.

Avicii, som egentlig het Tim Bergling, ble funnet død i Oman fredag ettermiddag lokal tid. Han ble 28 år gammel.

– Vi var så heldige å få være med Tim på hans siste shows på avslutningsturneen han gjorde i 2016 hvor alt endte opp på Ibiza, skriver Seeb til NRK lørdag.

– Det var jo en stund etter «I Took A Pill in Ibiza» som var starten på vår karriere som Seeb. Det var derfor veldig spesielt å få spille med Avicii på samme sted som teksten i låten ble til. Han har vært en stor inspirasjon for oss og vi er sjokkerte over nyheten om hans død. Vi er glade for at vi rakk å møte ham og tenker på familien, kollegaer og venner. Han var et stort talent og en varm og hyggelig person, skriver Seeb.

Simen Eriksrud, Espen Berg og Niklas Strandbråten utgjør Seeb

FANS AV AVICII: Simen Eriksrud, Espen Berg og Niklas Strandbråten i gruppa Seeb.

Foto: Universal Music / Universal Music

Lyden av oppveksten vår

Den norske DJ-duoen Broiler, bestående av Mikkel Christiansen og Simen Auke, har holdt på med musikk siden de var små gutter. Avicii var en viktig del av oppveksten deres, skriver de til NRK:

– Vi syntes det er vondt og vanskelig å ta innover seg. Tim var selve «soundtracket» til oppveksten vår. Han skrev verdens fineste melodier, og de vil leve videre for alltid.

Gutta skal i kveld hylle Avicii fra scenen.

– I kveld hedrer vi han med noen av de beste låtene hans i setlisten vår, skriver Broiler som i kveld holder konsert i Halden.

Artisten Astrid S hyller også Avicii på sin Instagram-profil. Det gjør hun på denne måten:

Kygo sin hyllest

Norske Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, har flere ganger løftet frem Avicii som hans største inspirasjonskilde.

Dette sa han senest til NRK i februar:

– Han har vært en stor inspirasjon for meg. For det var han som fikk meg til å lage elektronisk musikk, som er grunnen til at jeg er der jeg er i dag.

I natt norsk tid hyllet Kygo sitt største idol fra scenen på den svære musikkfestivalen Coachella i California.

Denne videoen la hans lydtekniker ut fra hyllesten:

Kulturstrøm

 • Hollywood-manusforfattere avslutter streik

  Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

  Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

  Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

  Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

  Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram. (NTB)

  Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik.
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

  Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

  Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

   shakira
  Foto: AP