Hopp til innhold

Norsk mediebransje vil fortsatt vise bilder av terrorister

I Frankrike har noen medier gått ut og sagt at de ikke lenger skal publisere bilder av terrorister, og i noen tilfeller også navn. – Virker ikke, sier Kjersti Løken Stavrum.

Medier og terror

TERROR: Franske medier vil slutte å publisere navn og bilde av gjerningsmenn bak terroraksjoner, men norsk mediebransje tror ikke tiltaket vil virke og vil fortsette å publisere informasjon. Kjersti Løken Stavrum og Harald Stanghelle er blant dem sier ikke har noen tro på tiltaket.

Foto: Vidar Ruud/Anne-Christine Poujoulat / NTB/AFP

– Norske mediers oppgave er å formidle så mye faktabasert informasjon som mulig om disse terrorhandlingene, og et viktig faktum i en slik sak er hvem det var det gjorde det, og om det finnes noen årsaker til denne handlingen. Da er man nødt til å fortelle hvem gjerningsmannen var og det å formidle et bilde er også helt naturlig, sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

I Frankrike har flere medier sagt at de ikke lenger skal publisere bilder av terrorister, og radiostasjonen Europe1 vil heller ikke bruke navn.

Tiltaket gjøres i håp om å forhindre glorifisering av terroristene i etterkant. Stavrum tror ikke dette vil virke.

– Jeg tror ikke at de klarer å etterleve det. Hvis du tenker på alle disse hendelsene vi har hatt i sommer så er de veldig forskjellige. Jeg tror vel dette er et slags uttrykk for frustrasjon. Det er jo ikke helt uvanlig at når dette skjer så går man også litt til angrep på budbringeren, som jo er mediene.

– Ikke løsningen

Redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle l

– HÅPLØST: Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening mener det franske tiltaket er et håpløst slag i luften.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Leder i Norsk Redaktørforening Harald Stanghelle sier han forstår debatten og frustrasjonen, men han tror ikke at dette er løsningen franskmennene er ute etter.

– Jeg tror at det er et håpløst slag i luften i medienes epoke. Jeg tror at sladding av navn og bilde heller vil skape en følelse av at toneangivende medier holder noe tilbake, og det tror jeg vil skape reaksjoner som ikke er tilsiktet fra dem som velger en slik linje.

Han tror heller ikke en lignende handling vil skje i Medie-Norge.

– Men situasjonen kan endre seg og det er ingen tilfeldighet at dette dukker opp i det landet i Europa som er rammet av en uhyggelig og makaber terrorbølge.

En prinsippsak

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen

VG-SJEF: Torry Pedersen mener mediene skal fortelle hvem gjerningsmennene ved terroraksjoner er.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Heller ikke ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, mener at norske medier vil følge franskmennenes fotspor.

– Vi diskuterer jo hele tiden hvordan vi forholder oss til dekningen av ulike problemstillinger rundt dette. På enkelte felt er vi mer tilbakeholdne enn andre norske medier, jeg mener prinsipielt at vi trenger å vite hvem som er terrorister, sier han.

– Ja, det er veldig viktig, fordi det er et åpenbart informasjonsbehov som folk har. Det eneste en slik diskusjon bør føre til er en større grad av bevissthet rundt hvordan man eventuelt gjør det. Men du vet alle som er i mediene har jo et ønske om å komme i mediene – også gjerningsmennene for terroraksjoner, sier Løken Stavrum.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor