Franske medier nekter å vise fram terrorister

Flere franske aviser og kringkastere vil ikke lenger bruke navn på og bilde av terrorister. – Vi vil unngå glorifisering, skriver Le Monde på lederplass.

 Fire personer er mistenkt for terroren i Paris

Slike bilder vil flere aviser og TV-stasjoner ikke lenger vise. De tre mennene sto bak angrepene i Paris i november 2015. Kvinnen ble etterlyst i samme forbindelse.

Foto: AFP / Fransk politi / Montasje

De siste par årene har bilder av gjerningsmenn vært trykket på avisforsider og vist på TV-skjermer gang på gang. Navnene har blitt kjent og seere og lesere har fått vite mye om oppvekst og bakgrunnen til mennene.

Vil unngå glorifisering

– Vi vil ikke lenger vise bildene for å unngå en effekt av glorifisering etter deres død, skriver den franske storavisen Le Monde i sin leder i dag.

Avisen skriver også at den diskuterer andre aspekter ved dekningen av angrepene.

– Det skylder vi ofrene for den kriminelle organisasjonen som kaller seg Den islamske stat. Det skylder vi minnet om fader Jacques som ble drept i sin egen kirke, skriver Monde.

Også den kristne avisen Le Croix sier de ikke vil trykke bilder av terroristene. Det samme gjelder de internasjonale nyhetskanalen RFI og France 24, melder AFP.

Radiostasjonen Europe1 sier de ikke lenger vil bruke gjerningsmennenes navn. På spørsmål om ikke det er å holde tilbake informasjon, svarer redaktør Nicolas Escoulan:

– Nei. Og vi holder ikke tilbake opplysninger om hvor vedkommende kommer fra, miljøbakgrunn og om hans forhold til religion.

Angrep Nice

Det var etter angrepet i Nice, der fok flyktet fra en mann som kjørte i hjel mennesker, at journalistene i Le Monde begynte å diskutere navngivingen av terrorister.

Foto: - / Afp

Mener de allerede er helter blant sine egne

Ved den internasjonale radiostasjonen RFI er journalisten og jihadist-spesialisten David Thomson skeptisk til tiltaket.

– Heltedyrkelsen skjer også blant jihadistene, der har de allerede flere. Det er klart at også massemedia bringer fram helter, men det som skjer der er ikke det viktigste for jihadistene, sier han til Liberation.

Og Liberation vil ikke endre sin praksis.

– Å trykke bilder av terrorister og å glorifisere dem er ikke det samme, sier Johan Hufnagel i avisen.

– Jeg tror ikke at det vil stoppe dem, om vi ikke viser bildene. Det er for enkelt. Men dette gjør av hensyn til seerne, sier redaktøren i BFMTV, Hervé Béroud.

Det er den samme TV-kanalen som fikk kritikk for å ha intervjuet Amedy Coulibaly mens han holdt gisler på et jødisk supermarked i Paris i 2015.

– Bilder er svært symbolske og vises om og om igjen. De har en tendens til å sette terroristene og ofrene på samme nivå, sier Béroud nå til AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt