Hopp til innhold

Norsk film kan hente pris under Cannes-festivalen: – Dette er sånt man drømmer om

Filmen «Armand» regissert av Halfdan Ullmann Tøndel med Renate Reinsve i hovedrollen får verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes.

Liv Ullmann og Halfdan Tøndel

Regissør Halfdan Ullmann Tøndel er barnebarnet til filmlegenden Liv Ullmann. Her er de avbildet sammen på rød løper under Oscar-utdelingen i 2022.

Foto: VALERIE MACON / AFP

Halfdan Ullmann Tøndels første langfilm «Armand» er valgt ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes.

Det ble kjent da Cannes-festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux annonserte programmet under en pressekonferanse.

Halfdan Ullmann Tøndel

Filmregissør Halfdan Ullmann Tøndel er klar for filmfestivalen i Cannes i mai.

Foto: Eye Eye Pictures

– Dette er sånt man drømmer om, og nesten ikke tør å håpe på. Det har tatt ni år å realisere denne filmen siden jeg først fikk ideen, og det føles uvirkelig at den nå skal få sitt første møte med publikum på verdens viktigste filmfestival, sier Tøndel via en pressemelding.

Barnebarnet til Liv Ullmann og Ingmar Bergman

Filmen er valgt ut i filmfestivalens sideprogram «Un certain regard» som hvert år velger ut 20 filmer til konkurransen. I Norge har filmen kinopremiere i september.

Tøndel er utdannet filmregissør fra Westerdahls og debuterte med novellefilmen Fuglehjerter i 2015. Han er barnebarnet til filmlegendene Liv Ullmann og Ingmar Bergman og sønnen til forfatter Linn Ullmann.

Bestemor Ullmann har så klart fått med seg dagens nyhet.

Jeg er så fantastisk stolt. Det er mange år siden jeg så hans første film. Allerede da tenkte jeg at dette kunne ende opp på den store scenen.

Liv Ullmann, august 2023.

Stolt bestemor. Liv Ullmann forteller at barnebarnet alltid har vært opptatt av film.

Foto: JAVIER AURIS / NRK

Men hun kommer ikke til å være en del av reisefølget til prisutdelingen i mai.

Jeg skal ikke til Cannes, det tror jeg ikke han vil. Ha med bestemor, liksom.

Selv om Tøndel følger besteforeldrenes fotspor er Liv Ullmann opptatt av å påpeke at dette er noe han har fått til på egen hånd.

Det er ikke bestemor eller bestefar som står for dette, det er han som har skapt filmen, sier Ullmann.

I «Armand» spiller Renate Reinsve hovedrollen som Elisabeth. Hun kalles inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes Armand er anklaget for noe, men hva dette «noe» er virker uklart. Snart er også rektor, helsesøster og et annet foreldrepar en del av et møte skolen raskt mister kontrollen over.

Reinsve er mest kjent for hovedrollen som Julie i Joachim Triers film Verdens verste menneske. For denne rollen fikk hun prisen for beste kvinnelige hovedrolle under filmfestivalen i Cannes i 2021. Filmen var også Oscar-nominert.

Renate Reinsve i rollen som i Elisabeth i filmen Armand

Renate Reinsve i rollen som i Elisabeth i filmen «Armand».

Foto: Eye Eye Pictures/Norsk Filmdistribusjon

– Krevende rolle

Tøndel gir Reinsve mye av æren for at «Armand» ble noe av. Et første samarbeid på Bergmans sommersted Fårö ble utslagsgivende:

– Jeg og Renate spilte inn en kortfilm sammen der i 2015. Det ble så sterkt for oss begge at vi bare måtte jobbe sammen igjen.

Så tar det jo lang tid å få en film finansiert, og jeg har rukket å tvile mye i det tiåret som har gått, men Renate har vært en klippe. Den kvelden hun vant prisen for Beste skuespillerinne i Cannes, sendte hun meg en SMS: «Tenk hvor bra dette er for filmen vår!», forteller Tøndel.

Reinsve forteller at hovedrollen i «Armand» er det mest krevende hun har gjort:

– Halfdan og jeg har vært nære venner siden Fårö, og vi er en veldig god match på det kunstneriske, men en del av den matchen vår er også at vi liker å pushe ting veldig langt. Denne rollen krevde virkelig alt jeg hadde. «Armand»-innspillingen var så intens at jeg lå rett ut i to måneder etterpå.

3iVj9piqrfg

Renate Reinsve holder opp prisen hun vant for beste kvinnelige skuespiller under Cannes-festivalen for tre år siden. Den vant hun for hovedrollen i filmen Verdens verste menneske.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Produsent med 3 x Cannes

Produsent Andrea Berentsen Ottmar står for et hat trick av de sjeldne i norsk filmbransje: Så langt i karrieren har hun produsert tre fiksjonsfilmer som alle har fått verdenspremiere i Cannes: Verdens verste menneske, Syk pike og Armand.

– Jeg har hatt gleden av å jobbe med noen fantastiske regissører til nå, men det er første gang vi opplever å reise til Cannes med en debutfilm. Det er en utrolig anerkjennelse av Halfdan og kvalitetene til «Armand». Dette betyr at filmen vår får en best mulig start på et liv på store lerreter over hele verden, sier hun.

Vinnerfilmen blir distribuert til kinoer i Frankrike. Sideprogrammet «Un certain regard» søker å trekke frem filmer som er noe mer atypiske enn resten av filmene som vises på Cannes, samt å skape oppmerksomhet rundt filmskapere som ennå ikke er så godt kjent.

Filmkritiker i NRK Birger Vestmo mener effekten av å bli invitert til Cannes nesten ikke kan overvurderes.

Vi snakker om verdens viktigste utstillingsvindu for ny film. Om filmen din vises her, øker sjansene betraktelig for at den kjøpes inn til andre territorier. «Armand» har nå et perfekt utgangspunkt for å nå ut til et internasjonalt publikum, sier Vestmo.

Renate Reinsve

Renate Reinsve under Oscar-utdelingen i 2021.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».