NRK Meny
Normal

Norgesglassets klimadugnad

Norgesglasset inviterer lytterne til klimadugnad.

Cumulus-skyer
Foto: Lise Åserud / Scanpix

For å snu den skremmende klimautviklingen er det helt avgjørende at politikere og de store selskapene treffer riktige valg. Men monner det noe hva vi som enkeltmennesker gjør? Grønn Hverdag har regnet ut hva det ville bety dersom 800.000 lyttere gjennomførte enkle miljøgrep i det daglige. Mange av regnestykkene er overraskende.

Klimatips til bilister

Biltrafikk
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Hvis alle som hører på Norgesglasset lot være å bruke bil på turer under 3 kilometer, ville vi spare like mye farlig utslipp som fra 40.000 sydenreiser med fly!

Hør: Klimatips til bilister

Klimatips til dusjere

Dersom de 800.000 som hører på Norgesglasset daglig brukte sparedusj, ville de til sammen spare nok strøm til å forsyne hele Bodø kommune med elektrisitet!

Hør: Klimatips til dusjere

Klimatips til reiseglade

Illustrasjonsfoto
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Lyst til å spare klimaet for to Mongstadanlegg? Reis mindre med fly, oppfordrer Tone Granås fra miljøorganisasjonen Grønn Hverdag. De har regnet ut at hvis alle 800.000 som hører på Norgesglasset kuttet ut en sydentur i året, ville det nesten tilsvare utslippene fra to gasskraftanlegg på Mongstad.

Hør: Klimatips til reiseglade

Klimatips om standby

Vi sløser bort uhorvelige mengder strøm ved å la elektriske apparater som TV, video og stereoanlegg stå i standby-funksjon. Hvis alle Norgesglassets lyttere skrudde helt av, ville de spare strøm nok til å forsyne hele Drammen kommune med elektrisitet. Det forteller Tone Granås fra miljøorganisasjonen Grønn Hverdag. 

Hør: Klimatips om standby

Klimatips til kjøttelskere

Pinnekjøtt med sterk kålsalat
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Dersom alle Norgesglassets lyttere spiste ett kjøttmåltid mindre i uka, ville vi spare klimaet for like mye utslipp som fra 140.000 biler.

Hør: Klimatips til kjøttelskere

Klimatips til frossenpinner

Hvis alle som hører på Norgesglasset senker innetemperaturen med en grad, sparer vi nok strøm til å forsyne mange tusen familier med elektrisitet.

Hør: Klimatips til frossenpinner

Klimatips til PC-brukere

Bærbare PC-er
Foto: Diane Bondareff / Scanpix/AP

Tenk deg at alle Norgesglassets lyttere planlegger å skaffe seg ny PC. Tenk deg så at de utsetter kjøpet til neste år. Da vil de spare klimaet for like mye CO2 som ett års utslipp fra 20.000 privatbiler!

Hør: Klimatips til PC-brukere

Lytterne oppfyller Kyoto-avtalen

Denne uken har Norgesglasset daglig gitt regneeksempler på hva det ville monne hvis alle som hører på programmet tok noen enkle miljøgrep i hverdagen. Men hva slags klimaeffekt får det dersom de 800.000 lytterne gjennomfører alle 7 tipsene? Da ville vi redusert klimautslippene så mye at Norge kunne oppfylle tre fjerdedeler av Kyotoforpliktelsene våre på ett år, sier Tone Granås i Grønn Hverdag.

Hør: Oppsummering av klimatipsene

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Steinbrudd i Østfold fredet

  Riksantikvaren har fredet steinbruddet Store Råholmen i Østfold. Steinbruddet hadde en spesiell rolle under 2. verdenskrig. På holmen står fremdeles 260 ferdige blokker, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin.

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).