NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.04.07

Preparantmester - Nordens fremste sjøkaptein? - Vår daglige Beatles: "Yesterday" - Asparges og fiolar - Marianne Meløy kåserer - Pollenflyktning fra sør til nord - Vår og søppel - Moskuskadaver til salgs - Blinde Irena fra Slovenia liker norsk språk

Hør:   Norgesglasset 30.04.07

Preparantmester

Ole Geir Schanke har vunnet VM i utstopping som ble arrangert i USA. Han har fanget øyeblikket da en mår fanger en mus så livfullt at det holdt til gull!

Nordens fremste sjøkaptein?

Høsten 1619 søkte den dansknorske sjøkapteinen Jens Munk vinterhavn i Hudson Bay i Canada. Han hadde ansvaret for to skip og et mannskap på 65. Christian 4, den dansknorske kongen, hadde gitt Jens Munk oppdraget med å finne snarveien til Østens rikdommer, Nordvestpassasjen. For Jens Munk og hans menn ble oppholdet i isen skjebnesvangert. Dirketør Geir Kløver ved Frammuseet mener at Jens Munk trolig er Nordens fremste sjøkaptein. Gang på gang berger han livet. Ved reporter Sjur Sætre.

Vår daglige Beatles:

"Yesterday"

Paul McCartney våknet en morgen med en melodi i hodet, som han var sikker på han hadde hørt før et sted. Etter hvert viste det seg at han hadde laget den selv.

Asparges og fiolar

For vidarekomne og særs tålmodige hageeigarar kan asparges vera noko å satsa på i år. For dei med meir sans for lettfattelege hagar og balkongar; sats på fiolar eller stemorsblomar. Det finns lette og det finns vanskelege planter i hagen, og Kari Bøckman på Stend jordbruksskule skal i nokre dagar frametter fortelja litt om begge deler.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Tale - et kort ord på en lang lidelse".

Pollenflyktning fra sør til nord

Knut Petterson er trolig landets første pollenflyktning, han rømmer Oslo hver vår og er tingrettsdommer i Tana i Finnmark i sju uker. Perfekt, mener han, og ønsker at arbeidsgivere skal være kreative og hjelpe de som sliter alvorlig med pollen. Reporter: Bjørn Vang og Arild Opheim.

Vår og søppel

Kvar vår når snøen forsvinn kjem den til syne; all søpla som vi slenger frå oss på gater og fortau. Og spesielt ille er det i helgane. Ein søndag morra kan det sjå ut som reine grisestien i mange bygater og dette skal vi leve med utover våren og sumaren. Reporter Kjetil Lillesæter rapporterer frå eit kjøpesenter i Trondheim.

Moskuskadaver til salgs 

 

Moskuskadaver
Foto: Tord Brette, fjelloppsynsmann i Oppdal Bygdeallmeninng.

Oppsynsmannen på Dovrefjell, skal ikke bare passe på den levende moskusen, han har også ansvaret for å selge moskuskadavrene som hvert år dukker opp. Flere personer står på venteliste for å få tak i de beste delene, og i år er lageret av moskus-rester større enn vanlig, på grunn av lungebetennelse i bestanden. Fjelloppsynsmann Tord Bretten forteller reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo om hvordan et råttent dyr fort kan bli solgt for mellom 100-15.000 kroner.

Blinde Irena fra Slovenia liker norsk språk

Irena Mihelj
Foto: Stein S Eide / NRK

 

29-årige Irena Mihelj år fra Slovenia har vært blind hele livet, men fascinasjonen for norsk språk og norsk hoppsport har brakt henne til Elverum folkehøgskole.

- Jeg er forelsket i norsk språk, sier hun. Jeg vet ikke om noe annet vakrere språk i hele verden, sier hun på svært godt norsk.

Første gang hun hørte norsk var på sportssendinger i Slovenia. Da Tommy Ingebrigsten satte verdensrekord i 1999 ble hun for alvor interessert i å lære det. Ved å høre på norsk radio i Slovenia, har hun lært seg språket på egenhånd. Hun skaffet seg også norske brevvenner og ba dem sende henne opptak av sportssendinger med norske sportskommentatorerer. Interessen for norsk språk og norsk hoppsport brakte henne også til Elverum folkehøgskole, der hun har gått i vinter.

Hør: Norgesglasset 30.04.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Flere kulturnyheter