NRK Meny
Normal

Norgesglasset 25.04.07

Overflod av sommerjobber - Ballongkunstner - Vår daglige Beatles: "You Like Me Too Much" - Fritidsklubben del 2 - Lederne og brukerne - Menn bør være flaue i dag - Hva gjør vi med oljefyren - Verdt si vekt i gull: Vin - Arkivet del 3: Privatarkivene - Lofoten i endring del 3: Fiskekjøper og ungdom i Svolvær

Hør: Norgesglasset 25.04.07

Overflod av sommerjobber

Har du lyst på en sommerjobb er 2007 en gylden mulighet. En fersk undersøkelse Manpower har gjennomført viser at 75000 bedrifter over hele landet trenger rundt 300 000 sommervikarer i år. manpower har aldri før hatt så stor pågang av arbeidsgivere, som trenger sommervikarer. Etterspørselen er stor over hele landet og i de fleste bransjer. Størst sjanse er det for å få jobb i store bedrifter. Blant bedrifter med over 100 ansatte er det 80 prosent som sier de skal benytte sommervikarer. Det er i primærnæringene og i hotell- og restaurantvirksomhet at flest oppgir at de skal ha sommervikarer.

 

Ballongkunstner

På eit lite kontor i Sogndal i Sogn og Fjordane, midt blant klasar av ballongar i alle fargar, finn me Irene Ivin. Ho har ballongar som levebrød gjennom firamet sitt, Juballong. No i desse dagar går Irene rundt med planar om å bli sertifisert ballong-kunstnar, og i mai-dagane er det sjøvsagt høgsesong. 

 

Vår daglige Beatles

I "Vår daglige Beatles" skal det i dag handle om et kjærlighetsdrama mellom George Harrison og hans kjæreste Patti Boyd. De skværet opp på telefonen, og det resulterte i sangen "You Like Me Too Much".

 

Fritidsklubben del 2: Lederne og brukerne

I andre delen av serien om fritidsklubber skal vi se på hvilken rolle lederne i klubbene spiller. De skal ikke være læreren din, og heller ikke moren. En klubbleder eller klubbmedarbeider på en fritidsklubb skal være en voksenperson de unge vil og tør snakke med, selv hvor vanskelig det høres ut.
Intervjuobjekter: Atle Antonsen, Johan Golden, Lewis Anthony, Silje Jenac og Bjørn Sebastian Bjurn.

 

Menn bør være flaue i dag

Er kvinner som flørter skyld i overgrep? Det mener halvparten av menn ifølge en ny undersøkelse. "Jeg ber om unnskyld på vegne av alle menn som ikke er spurt", sier dagens kommentator i Norgesglasset, og han ber også alle kvinner om ikke å slutte å flørte.

 

Hva gjør vi m oljefyren

Mange har et stort brummende miljøsvin i kjelleren. Til og med Jens Stoltenberg har en, forteller Dagsavisen i dag, en gammel oljefyr som varmer opp huset hans, og som han ikke får byttet ut med det første. Det er mange som har hus med oljefyr eller andre lite miljøvennlige oppvarmingsmåter, og det er ikke så lett å finne alternativer. Enova er etablert av staten for å gi folk opplysning og råd om energibruk. 

 

Verdt si vekt i gull: Vin

Tilbod og etterspørsel er to evige konstantar. Men som tidene skiftar, varierer varene me menneske traktar etter, og det som tidlegare var eksklusivt og sjeldan, er i dag å finne i kvar ein heim.
Visste du at den gotiske kongen Alarik kravde eit tonn pepar i løysepengar då han beleira Roma? Eller at syltetøy berre var å finne i dei mest fornemme norske heimane på 16- og 1700-talet?
Høyr kva andre varer som har vore verdt si vekt i gull i Norgesglasset.

 

Arkivet del 3: Privatarkivene

Hva tror du innholdet lommeboka di kan fortelle i framtiden? De private arkivene blir en stadig viktigere del av historiefortellingen. Ved Riksarkivet er det en egen privatavdeling, her er det samlet private dagbøker, foto, notater og lignende fra kjente nordmenn, men også fra mer eller mindre ukjente. Selv om privatavdelingen enda ikke er så stor, så er den et viktig støttehjul til arkivene med statlig forvaltning. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Øyvind Ødegård.

 

Lofoten i endring del 3: Fiskekjøper og ungdom i Svolvær


Vi bryr oss ikke om at skreien uteblir, sier ungdommene Kenneth Solberg og Jannicke Helgestad. Fiskekjøper John Berg i Svolvær er meget bekymret, men tror skreien kommer tilbake snart.
Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 25.04.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix