NRK Meny
Normal

Norgesglasset 27.11.06

Mobbeofre blir psykisk syke - Bør folket bestemme? - Hvor skal Kong Olav-statuen stå? - Smaken av Norge: Eplekake med butterdeig - Marianne Meløy kåserer - Norges skredhistorie del 6: Der ett skred har gått venter et nytt! - Irriterende ølgardin - Håp som medisin - Samelandslaget vant VM i fotball for urfolk, men bare tre lag deltok

Mobbeofre blir psykisk syke

Mobbeofre får ofte psykiske problemer i voksen alder. Det kommer fram i en doktorgradsavhandling ved NTNU i Trondheim. Ved en psykiatrisk klinikk for voksne hadde rundt halvparten av pasientene vært mobbet som barn. Psykiater Gunilla Fosse sier til programleder Arild Opheim at tallet var overraskende høyt.

Bør folket bestemme?

Hva om vi hadde hatt folkeavstemning for eller mot skatt? Eller for eller mot innvandring? I Norge har vi hatt seks landsomfattende folkeavstemninger med ulike resultater. Flere partier diskuterer i dag om vi skal ha folkeavstemning for eller mot statskirke. Men er det så lurt at folket bestemmer sånne spørsmål? Professor Tor Bjørklund ved Universitetet i Oslo har tatt doktorgrad om folkeavstemninger og forteller lytterne om fordeler og ulemper ved denne typen demokrati. Reporter er Astrid Engen.

Hvor skal Kong Olav-statuen stå?

Knut Steens omdiskuterte Kong Olav-statue
Foto: Young, Dan / SCANPIX

Oslo kommune har bestilt en statue av Kong Olav til 2 mill. av kunstner Knut Steen. Nå vil ikke kommunen ha den. Kan den gjøre nytte andre steder? Norgesglasset inviterte lytterne til å sende inn forlsag til alternative plasseringer.

Her er noen av forslagene: Hvor bør kongestatuen stå? .

Smaken av Norge:

Eplekake med butterdeig

Eplekake med butterdeig
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Butterdeig er en spesiell deig der smør og mel ligger lagvis i tynne lag. Den kjøper vi ferdig i frysedisken, fordi den er vanskelig å lage selv. Vi kjevler ut og fyller den med marsipan, gommer og epler. Søtt og fristende.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Hårball".

Norges skredhistorie del 6:

Der ett skred har gått venter et nytt!

I vår serie om skredulykker i Norge har vi til nå omtalt ulykker som har funnet sted rundt om i landet vårt gjennom flere hundre år. I dag ser vi fremover sammen med lokalhistoriker Astor Furseth. Han er opptatt av hva skredhistorien kan fortelle om fremtiden. Reporterer Thor Henry Bjor.

Irriterende ølgardin

I Norge er det viktig å passe tiden hvis man vil kjøpe øl. For selv om butikken kan være åpen til nærmere midnatt, stenger som regel ølsalget mye tidligere. Nå vil Høyre fjerne ølgardinen, og forlenge salget av øl i butikker. Forslaget skal opp i Stortinget om en ukes tid, anført av stortingsrepresentant Peter Gitmark.

- Alle vet hvor irriterende det er å komme et par minutter for sent og så møte ølgardinen, forteller Gitmark. Han mener de gamle reglene er gammeldagse, og vil nå fjerne ølgardinen. Dersom Høyre får det som de vil, kan dette i ytterste konsekvens bety at øl vil være tilgjengelig i butikker 24 timer i døgnet. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Håp som medisin

Håp er god medisin, spesielt når livet buttar imot. Det seier Vibeke Lohne ved Høgskolen i Oslo. Ho forskar på kva håp betyr for oss nordmenn, og har nettopp skreve ei doktorgradsavhandling om emnet.

- Tar du håpet ifrå eit menneske tar du livet ifrå det, seier Vibeke Lohne til Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter.

Samelandslaget vant VM i fotball for urfolk, men bare tre lag deltok

- Nyttig profilering og fornuftig pengebruk, mener president i det samiske fotballforbundet Leif Isak Nilut. Turen til Frankrike kostet firehundre tusen og ble betalt med offentlige midler. Fire land kan bidra med spillere på det samiske landslaget: Norge, Sverige, Finland og Russland, og i finalen vant de 21-1 over Monaco. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 27.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck
 • The Kids gjør comeback

  Popgruppa The Kids gjør comeback i januar 2019, 40 år etter oppstarten i 1979. Bandet med Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne i spissen hadde sin største hit med «Forelska i lærer'n». Nå skal de spille konsert igjen under Åre Live.

  Nylig gjenforente The Kids gjesta Nitimen fredag.
  Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK