Norgesglasset 29.12.06

Provoserer med Quisling-utstilling - Fryseskap mot møll - Hverdagshelt på bussen - Grønlandsfisket - Marianne Meløy kåserer - Vi vil bry oss mer om miljøet og vennene våre - Innføringskurs i Ibsen del 3 - Uferdige strikketøy blir kunst - Russarane feirar nyttår to gonger

Hør: Norgesglasset 29.12.06.

Vidkun Quisling
Foto: Scanpix / SCANPIX

Provoserer med Quisling-utstilling

To dager før nasjonaldagen neste år, åpner Norges første utstilling om Vidkun Quisling. Den tidligere lederen for Nasjonal Samling ble dømt for landssvik og henrettet for 61 år siden, og Telemark Museum mener nå det er på tide å vise fram ikke bare de negative, men også de positive sidene til Quisling. Men utstillingsplanene vekker gamle minner, og mange lar seg provosere. Prosjektleder Hilde Fiskum har allerede mottat brev og telefoner fra folk som er negative til utstillingen.

Fryseskap mot møll

Klesmøll og teppebiller har trolig i årevis mesket seg med kongelig kost i Stiftsgården, men nå er det slutt. På nyåret setter Statsbygg i pluggen, og starter opp sitt nyeste våpen. Nå vil de bruke minusgrader i kampen mot skadedyrene. Reporter: Hilde Jensen Grandaunet.

Hverdagshelt på bussen

Snøværet på Østlandet produserer hverdagshelter. Møt sjåføren som etter skiftet fylte bussen med stivfrosne pendlere i veikanten og kjørte de hjem! Møt helten Rolf Halbo i Norgesbuss, og en lykkelig passasjer, Marit Rønningen Weltzien. Reporter: Thor Henry Bjor.

Grønlandsfisket

Dei har blitt kalla for havets eventyrarar, på jakt etter dei store fangstane og dei gode pengane. Prisen dei måtte betale var eit umenneskeleg slit på opptil 5-6 månader kvart einaste år, frå vår til haust. 50 år har no gått sidan Grønlandsfisket var på topp. - Vi hadde også med småkriminelle og alkoholikarar til Grønland. Fisket var så hardt at det var vanskeleg å rekruttere mannskap, seier skipper Peter Myklebust frå Vartdal.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Nyttår".

Vi vil bry oss mer om miljøet og vennene våre

Vi vil bry oss mer om miljøet og vennene våre. Det spår antropolog Gunn Helen Øye ved Prognosesentret i Oslo om det nye året. Hun får sterk støtte fra Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom, mens folk på gata i Bodø i formiddag er mer usikre. Reporter: Bjørn Vang.

Innføringskurs i Ibsen del 3

Henrik Ibsen
Foto: Scanpix

Ibsen-året er på hell, i høve at det er hundre år sidan verdas nest mest kjende dramatikar døydde. Men mykje tyder på at det står så som så til med Ibsen-kunskapane blant gjennomsnittsnordmannen. Me har difor denne veka hatt tilbod om gratis Ibsen-leksjonar. Kursansvarleg er Linda Eide, og i dagens leksjon er det rett og slett klart for den obligatoriske analyse-oppgåva.

Uferdige strikketøy blir kunst

Fikk du en hjemmestrikket genser, et par sokker, eller kanskje votter til jul? Nordmenns strikkeprosjekter bruker å bli mange, men ofte også uferdige. Tidligere i vår etterlyste en kunstner fra Oslo disse uferdige strikketøyene, og ønsket også å få alle historiene som gjerne følger med de gamle maskene. Responsen og strikkeprosjektene lot ikke vente på seg, det viser seg nemlig at uansett hva du begynner å strikke på-så er det ikke alltid like lett å få det ferdig. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har snakket med kunstner Kari Steihaug fra Oslo.

Russarane feirar nyttår to gonger

Etter den russiske revolusjonen i 1917 innførte kommunistane den gregorianske kalenderen i Russland, og jul og nyttår blir feira samstundes som her i Norge. Men fordi den ortodokse kyrkja nekta å forlate den julianske kalendaren, som ligg 13 dagar etter vår gregorianske, feirar russarane jul og nyttår to gonger. Fyrst feirar dei det dei kallar den katolske jula, 25. desember, og så vanleg nyttår 1. januar. Deretter feirar dei ortodoks jul 7. januar, før dei endeleg feirar det dei kallar det Gamle nyttår, 13. og 14. januar. Har ein fyrst to kalendarar, kvifor ikkje gjere det beste ut av det?

Hør: Norgesglasset 29.12.06.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.