Hopp til innhold

Norgesglasset 28.12.06

Varsel mot korrupsjon - Ukjente Nansen-brev - I Kina feirar dei nyttår i to veker - Tungetale inn i kirka - Per Inge Torkelsen kåserer - Hvor blir bortkomne julegaver av? - Innføringskurs i Ibsen del 2 - Detaljene avgjør i budrunden - Flere katolske skikker

Hør: Norgesglasset 28.12.06

Varsel mot korrupsjon

Flere kommuner har det siste par årene blitt rystet av alvorlige korrupsjonssaker. Vannverksskandalen på Romerike i fjor husker du sikkert, og i det siste har både Oslo og Bærum hatt store saker der det er snakk om svindel på mange millioner kroner. Oslo kommune innfører nå som første kommune i landet en varslingsordning for å få bukt med korrupsjon og andre misligheter. Kommunen vil prøve å stanse mulig korrupsjon på et tidlig tidspunkt. Sjur Sætre snakker med byrådsleder Erling Lae.

Ukjente Nansen-brev

nansen brev
Foto: Hilde-Yvonne Smelror / NRK

Hittil ukjente brev viser nye sider ved Fridtjof Nansen. Like før jul sikret Polarmuseet i Tromsø seg brev og andre gjenstander knyttet til den første Fram-ferden.

- Polfareren viser seg også som en myk og omsorgsfull mann, forteller Torbjørn Trulssen, bestyrer ved Polarmuseet.

I Kina feirar dei nyttår i to veker

Medan me nordmenn sender opp fyrverkeriet 31. desember, ventar kinesarane halvannan månad før dei tenner på kinaputtane sine. 18. februar er det kinesisk nyttår, og då feirar ein fjerdedel av jordas befolkning at hundens år går over i grisens år. Den kinesiske nyttårsfeiringa startar med nymåne og vert avslutta med fullmånen 15 dagar seinare. Om natta den femtande dagen feirar dei Lyktefesten, då blir det tent papirlykter i alle heimar, og ungar går i parader mens dei ber tente lykter.

Pinsebevegelsen kommer til Norge del 2:

Tungetale inn i kirka

Pinsebevegelsen mistet oppslutning på 40-50 tallet. – Åge Samuelsen kom med et brak og sørget for ny vekst, forteller Ole Asbjørn Bergstøl som har skrevet bok om pinsebevegelsens historie. Sammen med reporter Øyvind Wik forteller han hvordan pinsebevegelsen etter 100 år har klart å finne aksept også i kirka.

– Jesusbevegelsen på 1970-tallet og predikant Arild Edvardsen har bidrat til at forholdet mellom kirka og pinsebevegelsen har blitt bedre, hevder Bergstøl.

Kåseri

Per Inge Torkelsen
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Per Inge Torkelsen kåserer: "Julaften".

Hvor blir bortkomne julegaver av?

Nå i jula har vi postet og sendt flere tonn med julegaver og julekort til venner og slektninger. Selv om pakkene som regel kommer seg fram, så hender det at julegaven ikke finner vegen til postkassa og plutselig blir sporløst borte. Heldigvis så finnes det ni postdetektiver i Norge som jobber med å finne ut hvor i all verden de forsvunne pakkene egentlig blir av?

- Hver eneste dag så åpner vi julegaver som ikke har kommet frem og som ingen heller har etterlyst, sier Solveig Häger. Hun jobber ved kontoret for ubesørget post og blir intervjuet av Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Innføringskurs i Ibsen del 2

Henrik Ibsen
Foto: Scanpix

Det er hundre år sidan verdas nest mest kjende dramatikar døydde, men i dag kan me lesa at norske skuleelevar kan gjå gjennom heile grunskulen samt gymnaset utan å støta på Ibsen, medan han er obligatorisk pensum i Danmark. Me risikerer altså at resten av verda kjenner Ibsen betre enn oss nordmenn. Skandale. Men Norgesglasset tek saka og gjer deg eit innføringskurs i Ibsen.

Detaljene avgjør i budrunden

Var du det du som vant budrunden i dag? Gratulerer! Til dere andre; - det går flere tog. Neste helg for eksempel. Da er det visning i Calmeyersgate i Oslo. 42 kvadaratmeter stor leillighet er klar for salg. Og der er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Stylisten har gjort jobben - for å få deg til å bli interessert. Det er nemlig detaljene som betyr noe, mener ekspert i kjøpspsykolgi, førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved handelshøyskolen BI. Reporter: Thor Henry Bjor.

Flere katolske skikker

Nordmenn flest har tatt til seg flere katolske skikker, og det viser at troende nordmenn savner mysterier og ritualer, hevder katolsk prest Marek Chelminiak i St. Øysteins menighet i Bodø. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 28.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.