Norgesglasset 28.12.06

Varsel mot korrupsjon - Ukjente Nansen-brev - I Kina feirar dei nyttår i to veker - Tungetale inn i kirka - Per Inge Torkelsen kåserer - Hvor blir bortkomne julegaver av? - Innføringskurs i Ibsen del 2 - Detaljene avgjør i budrunden - Flere katolske skikker

Hør: Norgesglasset 28.12.06

Varsel mot korrupsjon

Flere kommuner har det siste par årene blitt rystet av alvorlige korrupsjonssaker. Vannverksskandalen på Romerike i fjor husker du sikkert, og i det siste har både Oslo og Bærum hatt store saker der det er snakk om svindel på mange millioner kroner. Oslo kommune innfører nå som første kommune i landet en varslingsordning for å få bukt med korrupsjon og andre misligheter. Kommunen vil prøve å stanse mulig korrupsjon på et tidlig tidspunkt. Sjur Sætre snakker med byrådsleder Erling Lae.

Ukjente Nansen-brev

nansen brev
Foto: Hilde-Yvonne Smelror / NRK

Hittil ukjente brev viser nye sider ved Fridtjof Nansen. Like før jul sikret Polarmuseet i Tromsø seg brev og andre gjenstander knyttet til den første Fram-ferden.

- Polfareren viser seg også som en myk og omsorgsfull mann, forteller Torbjørn Trulssen, bestyrer ved Polarmuseet.

I Kina feirar dei nyttår i to veker

Medan me nordmenn sender opp fyrverkeriet 31. desember, ventar kinesarane halvannan månad før dei tenner på kinaputtane sine. 18. februar er det kinesisk nyttår, og då feirar ein fjerdedel av jordas befolkning at hundens år går over i grisens år. Den kinesiske nyttårsfeiringa startar med nymåne og vert avslutta med fullmånen 15 dagar seinare. Om natta den femtande dagen feirar dei Lyktefesten, då blir det tent papirlykter i alle heimar, og ungar går i parader mens dei ber tente lykter.

Pinsebevegelsen kommer til Norge del 2:

Tungetale inn i kirka

Pinsebevegelsen mistet oppslutning på 40-50 tallet. – Åge Samuelsen kom med et brak og sørget for ny vekst, forteller Ole Asbjørn Bergstøl som har skrevet bok om pinsebevegelsens historie. Sammen med reporter Øyvind Wik forteller han hvordan pinsebevegelsen etter 100 år har klart å finne aksept også i kirka.

– Jesusbevegelsen på 1970-tallet og predikant Arild Edvardsen har bidrat til at forholdet mellom kirka og pinsebevegelsen har blitt bedre, hevder Bergstøl.

Kåseri

Per Inge Torkelsen
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Per Inge Torkelsen kåserer: "Julaften".

Hvor blir bortkomne julegaver av?

Nå i jula har vi postet og sendt flere tonn med julegaver og julekort til venner og slektninger. Selv om pakkene som regel kommer seg fram, så hender det at julegaven ikke finner vegen til postkassa og plutselig blir sporløst borte. Heldigvis så finnes det ni postdetektiver i Norge som jobber med å finne ut hvor i all verden de forsvunne pakkene egentlig blir av?

- Hver eneste dag så åpner vi julegaver som ikke har kommet frem og som ingen heller har etterlyst, sier Solveig Häger. Hun jobber ved kontoret for ubesørget post og blir intervjuet av Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Innføringskurs i Ibsen del 2

Henrik Ibsen
Foto: Scanpix

Det er hundre år sidan verdas nest mest kjende dramatikar døydde, men i dag kan me lesa at norske skuleelevar kan gjå gjennom heile grunskulen samt gymnaset utan å støta på Ibsen, medan han er obligatorisk pensum i Danmark. Me risikerer altså at resten av verda kjenner Ibsen betre enn oss nordmenn. Skandale. Men Norgesglasset tek saka og gjer deg eit innføringskurs i Ibsen.

Detaljene avgjør i budrunden

Var du det du som vant budrunden i dag? Gratulerer! Til dere andre; - det går flere tog. Neste helg for eksempel. Da er det visning i Calmeyersgate i Oslo. 42 kvadaratmeter stor leillighet er klar for salg. Og der er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Stylisten har gjort jobben - for å få deg til å bli interessert. Det er nemlig detaljene som betyr noe, mener ekspert i kjøpspsykolgi, førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved handelshøyskolen BI. Reporter: Thor Henry Bjor.

Flere katolske skikker

Nordmenn flest har tatt til seg flere katolske skikker, og det viser at troende nordmenn savner mysterier og ritualer, hevder katolsk prest Marek Chelminiak i St. Øysteins menighet i Bodø. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 28.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Sykehusklovner frykter milliontap

  De rødgrønne partiene har lovet å fjerne gaveforsterkningsordningen om de får flertall til høsten. Det kan gi et tap på to millioner årlig for Sykehusklovnene, skriver Klassekamoen. Ordningen ble opprettet av Solberg-regjeringen i 2014 for å stimulere til flere private donasjoner til kunst- og kultur.

 • Google og Apple i pluss

  Flere av USAs store teknologiselskaper melder om gode resultater i andre kvartal. Googles eierselskap Alphabet melder om nær en tredobling av overskuddet fra samme periode i fjor. Økte reklameinntekter fra søkemotoren og på Youtube trekkes fram som noe av forklaring, melder nyhetsbyrået AFP. Apple leverte også resultater som var bedre enn analytikerne hadde venta, ifølge Reuters. Her pekes det på at salget av Iphone har gått bedre enn ventet.

 • Skuespiller Rick Aiello er død

  Skuespilleren Rick Aiello har dødd, bekrefter moren hans overfor kjendisnettstedet TMZ. Han er kjent for rollen i blant annet «Twin Peaks» og er sønn av skuespillerlegenden Danny Aiello, kjent fra «Gudfaren».

  Rick Aiello døde mandag kveld i New Jersey, 65 år gammel, etter en lang tids kamp mot kreft i bukspyttkjertelen. Hans bror døde av samme diagnose i 2010.