NRK Meny
Normal

Norgesglasset 27.10.06

Kjærlighetens bakgater del 8: Hvordan kunne du? - Morsomheter på jobben - Når blir man en nordmann? - Tradisjonsmat

Kjærlighetens bakgater del 8:

Hvordan kunne du?

En del personer er notorisk utro, fortellerfamilieterapeut og psykolog Frode Thuen.

- Disse trenger stadige erobringer som bekreftelse, samtidig som de har angst for den nærheten og sårbarheten som ligger i et monogamt forhold, forklarer Thuen, som også er forfatter av en bok om utroskap.

I motsetning til de fleste som frykter at partneren skal avsløre at de står i med andre, finnes det enkelte som er utro på fulmakt. Partene har da en avtale -oftest stilltiende- om at den ene -oftest mannen- kan være utro så lenge det skjer diskret og ikke snakkes om. -Dette er gjerne menn som er svært rike eller kjente eller på annen måte er meget attraktive på kjønnsmarkedet, forteller Thuen.

Du er ikke så morsom som du tror

Vi klarer å le helt naturlig av ting som verken er humor eller spøk. Professor Viveka Andelswärd ved Universitetet i Linköping har påvist at folk ler av sjefen selv om han ikke er morsom. – Det er mulig å le seg i hjel, forteller professor Sven Svebak ved NTNU. Dog ikke av ting som ikke er morsomt. En dansk overlege lo seg i hjell da han satt på kino og så komedien ”En fisk med navn Vanda” avslører reporter Øyvind Wik.

Når blir man en nordmann?

Hvem skal få kalle seg nordmenn i Norge i dag? Ifølge Ny Tid går språkrådet ikke med på at norskpakistanere skal få kalle seg nordmenn. Det får Organiasjonen mot offentlig diskriminering - (OMOD) til å reagere. Reporter Thor Henry Bjor snakker med leder av OMOD, Oddvar de Leon.

Tradisjonsmat

Hvor tradisjonell er mat vi i dag kaller tradisjonsmat? Det skriver journalisten Henry Notaker om i si nye bok "Mat og Måltid". For kostholdet har hele tiden vært i endring. Det er ikke noe nytt at vi tar inn nye retter og ingredienser og gjør dem til våre. På 1800-tallet kunne matseddelen se nokså ulik ut det vi spiser i dag. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Hør: Norgesglasset 27.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

Flere kulturnyheter