NRK Meny
Normal

Norgesglasset 23.03.07

Friksjonsmåler - EU som fredsprosjekt - Vår daglige Beatles: "I'll Follow the Sun" - 1968 del 5 - 106 år og stand up-artist

Hør: Norgesglasset 23.03.07.

Friksjonsmåler

På tampen av vinteren handler det om glatte vegar og eit norskt produkt som skal gjøre det enklere å vite presist hvor glatt det er på veien. Mesta, en av Norges store kontraktører på veivedlikehold, har tatt i bruk en avansert friksjonmåler. Reporter Thor Henry Bjor møtte Kurt Haarberg, fagsjef drift og vedlikehold i Mesta.

EU som fredsprosjekt

Førstkommende søndag fyller EU 50 år. Det er ingen selvfølge. At organisasjonen ble dannet var egentlig ganske utenkelig. I dag kan vi se EU som et stort fredsprosjekt, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han forteller hvorfor det var utrolig at EU ble dannet og hva det har å si for Norge som fredsnasjon å stå utenfor. Reporter er Astrid Engen.

Vår daglige Beatles:

"I'll Follow the Sun"

Beatles For Sale
Foto: EMI /Apple Corps

The Beatles hadde et så sterkt tidspress da de skulle lage sitt fjerde album, "Beatles for Sale", at de måtte ty til melodier som de hadde laget mange år i forveien for å fylle kvoten.

1968 del 5

I 1970 startet Arbeidskollektivet Hjelmsgate. Dette skulle bli et arnested for norsk anarkisme og motkultur. Ut fra miljøet sprang Gateavisa, som fortsatt eksisterer. Jan Bojer Vindheim, som var med å starte Gateavisa mener avisa har overlevd fordi den har vært et fristed for folk som ikke passer inn andre steder.

106 år og stand up-artist

Snart 107-årige Jørgen Bernhard Rustad fra gjøvik debuterer som standup-artist. Premieren er 12. april på scenen Chat Kolør i Nærvang i Lucky Næroset i Ringsaker i Hedmark. Tittelen på forestillingen "Maken til oppegående" henspeiler på Rustads deltakelse. Rustad har bakgrunn fra både barnehjemmet og fengselsvesenet og vil fortelle historier fra sitt lange liv. Han har også klare meninger om hva som er viktig for dagens unge og voksne. Hele 96 år skiller yngste og eldste aktør i standup-forestillingen, for på scena stiller både 11 årige Nora Foss Al-Jabri og 107 år gamle Jørgen Rustad fra fra Gjøvik. Midt i mellom finner vi komikerekteparet Hilde og Geir Ove Ovesen fra Hamar.

Hør: Norgesglasset 23.03.07.

Norgesglasset NRK P1