Hopp til innhold

Norgesglasset 19.10.06

Overraskende vinterveger - Kosebamser blir døpt - Aidskonferanse i Bergen - Avansert jakt - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Tegn på utroskap - Artige annonser - Sivil ulydighet i kirka - Rikdommen gjer oss fattige

Overraskende vinterveger

Den varer i tre faste måneder, fra november til januar. Likevel blir bilistene hvert år like overrasket når vinteren kommer. Når snø og is legger seg på norske veger er svært mange bilister helt uforberedt på det glatte føret. - På denne tida er bulkestatistikken på topp, det forteller Kai Gundersen fra Statens vegvesen. Men det skjer også langt mer alvorlige ulykker, og Gundersen mener at enkelte nordmenn tar det dårlige føret alvorlig nok. Likevel viser den ferske vintervegundersøkelsen at nordmenn flest mener det kjører etter forholdene.

Kosebamser blir døpt

Teddybjørn
Foto: Illustrasjonsfoto:, Scanpix

Døping av kosebamser skal få barna i Nannestad kirke til å forstå mer av dåpshandlingen og å involvere seg mer i kirken. Det mener ungdomsprest Terje Kjølsvik som inviterer 4 åringene til å døpe kosebamsen og dukka. Men ikke alle lovpriser ungdomsprestens nye metoder. Alf Henry Rasmussen i Normisjon Øst mener det finnes andre mindre spenstige måter å involvere barna på. Reporter Ellen Omland.

Aids - økende kvinneproblem

Nesten 60% av alle HIV-smittede i verden er kvinner. Og tallet stiger, sier Thorkild Tylleskär ved Senter for internasjonal helse i Bergen. Åpenhet om AIDS er et av virkemidlene som gir gode resultater i kampen mot epidemien. Reporter Gøril Grov Sørdal.

Avansert jakt

Jakta i vikingetiden var til dels svært avansert. Et eksempel på det er reinjakta. I stedet for steinaldermannens pil og pue anla de store fangstanlegg med ledegjerder og fangstgraver. Fangstanleggene ble plassert der reinsdyrene passerte på vei fra vår og sommerbeite til høstbeite. Reporter Ivar Grydeland besøker Dovrefjell.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Houston we have a problem".

Kjærlighetens bakgater del 5:

Tegn på utroskap

- Utroskap kan vise seg på mange ulike måter, fellesnevneren er forandring, mener familieterapeut og professor i psykologi ved universitetet i Bergen.

Løgn er selvsagt et klassisk tegn på utroskap. - Men det interessante er at løgn avler løgn, slik at det er ikke nødvendigvis bare er hvor en har vært, med hvem en utro person lyger om. Dersom partneren plutselig begynner å lyge om trivialiteter, som hvorfor han ikke har tatt oppvasken, kan dette være et tegn på at det stikker noe under, mener Thuen.

Artige annonser

Programleder Arild Opheim leser og spiller av eksempler på morsomme annonser, tipset av Norgesglassets lyttere.

Sivil ulydighet i kirka

Biskop Bondevik mener sivil ulydighet er et forsvarlig virkemiddel i viktige miljøspørsmål. Biskop Olav Skjevesland mener det også kan brukes i asylsaker. Men kirka har en tradisjon for å la det bli med store ord. Etter Hans Nielsen Hauges sivile ulydighet på starten av 1800-tallet har det vært lite sivil ulydighet i kirkelige kretser. Det tydeligste unntaket var kirkeasylsakene på 1990-tallet orienterer reporter Øyvind Wik.

Rikdommen gjer oss fattige

Norge er verdas beste land å bu i. Det har i alle fall FN rekna ut. Me har vunne kåringa deira fleire gonger dei siste åra. Men er nordmenn det lukkelegaste folket i verda? Den kåringa hadde me neppe vunne. For trass i alle pengane våre er me misfornøyde og ulukkelege. Reporter: Gøril Grov Sørdal.

Hør: Norgesglasset 19.10.06

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters