Norgesglasset 17.09.08

Dysleksi - Sigurd Jorsalfare del 7 - Dagen i dag - Gaustad sykehus - Kåseri - Hjerneslag - Store Norske på nett - Fnatten - Postkort fra livet

Hør sendingen her: Norgesglasset 17.09.08

Dysleksi

Hva gjør en mor når hun ser at barnet hennes ikke klarer å lære seg å lese og skrive? Da Maaike Vissers skjønte at skolens metoder ikke hjalp for dysleksien til sønnen Bjarne, utviklet hun liksågodt sin egen. Resultatet ble så vellykket at hun nå starter en foreldreskole for å dele sin metode.

Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sigurd Jorsalfare del 7

I år er det 900 år siden Kong Sigurd av Norge la ut på sin Jorsalferd. Vi har fulgt Kong Sigurd på en reise som har ført oss til England, via spanske pirater og fester i Italia til vi endelig landa i det hellige land.

Der hjalp Sigurd kong Baldvin i en krig, og som takk mottok han en flik av Jesu Kors .

Dagen i dag

17. september 1972 hadde tv-serien M.A.S.H premiere på kanalen CBS i USA. En serie med inspirasjon fra Koreakrigen, som videre ble ansett som en reaksjon mot Vietnamkrigen. Serien ble så populær at den fortsatt sendes i reprise verden over. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Gaustad sykehus

I 1855 ble Norges første moderne psykiatriske sykehus åpnet. Det var på Gaustad, og selv om mesteparten av området fortsatt er et sykehus, er ett av byggene satt av til museum. Der kan man se små og store gjenstander fra hverdagslivet på sykehuset opp gjennom tidene.

Les mer: Gal i gamle dager

Kåseri

Dang Trinh står bak dagens kårsei med tittel, "Jeg slår opp!"

Hjerneslag

- Helsevesen og folk flest vet for lite om symptomene på hjerneslag, mener lege og medisinsk redaktør Jan Frich. En av seks nordmenn rammes av hjerneslag og rask behandling er svært viktig for å begrense skadene.

Legeforeningen utgir i dag en større artikkel samling om nettopp hjerneslag og Jan Frich har ledet dette arbeidet. I dag inviterte Den norske legeforening til pressefrokost der temaet var nettopp hjerneslag. Reporter er Sjur Sætre.

Store Norske på nett

Wikipedia er kjent blant de aller fleste som et nettleksikon der man kan legge ut artikler selv. Men nå skal leksikonet Store Norske prøve seg på det samme

-Det er ikke mange år siden leksikon var ukult, og faktisk så ser jeg på unge mennesker at de syns nå at leksikon er kult. Og da er det vår oppgave å få dem til å også forstå at det norske nasjonalleksikonet nå gjøres på en kul måte.

Reporter er Morten Klaussen.

Fnatten

Fnatten har alltid eksistert og ført med seg mange lidingar for folk. Men det er ikkje før etter 1834 at legane tok skapningen seriøst.

I dag fins det behandling viss du blir utsatt for fnatt.

Reporter er Camilla Tjønn Thingvoll.

Postkort fra livet

Det er mange følelser og minner som kan strømme på når man sitter ved en av sine nærmestes dødsleie.

Dagens postkort er skrevet av Evy-Karin Førde fra Hundvåg. Hun tok permisjon og var hjemme i sju uker ved morens dødsleie.

Kulturstrøm

 • Filmkritikerprisen 2021 utdelt

  Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kunstneren og tyven», regissert av Benjamin Ree. Prisen ble overrakt vinneren under Norsk filmkritikerlags årsmøte. Vinenren er kåret etter avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

 • Kanye West får godkjent navnebytte

  En av verdens mest kjente rappere Kanye West (44) har fått innvilget sin søknad om å endre navnet sitt.

  Fra nå av heter han ikke Kanye West, men Ye.

  Navnet har blitt brukt som navn på både musikkalbum og Twitter-konto, men har ikke vært hans juridiske og offisielle navn tidligere.

  En av begrunnelsene til navnebytte er fordi han mener at «ye» er det mest brukte ordet i bibelen, og skal bety «deg».

  Ye
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.