NRK Meny
Normal

Norgesglasset 17.09.08

Dysleksi - Sigurd Jorsalfare del 7 - Dagen i dag - Gaustad sykehus - Kåseri - Hjerneslag - Store Norske på nett - Fnatten - Postkort fra livet

Hør sendingen her: Norgesglasset 17.09.08

Dysleksi

Hva gjør en mor når hun ser at barnet hennes ikke klarer å lære seg å lese og skrive? Da Maaike Vissers skjønte at skolens metoder ikke hjalp for dysleksien til sønnen Bjarne, utviklet hun liksågodt sin egen. Resultatet ble så vellykket at hun nå starter en foreldreskole for å dele sin metode.

Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sigurd Jorsalfare del 7

I år er det 900 år siden Kong Sigurd av Norge la ut på sin Jorsalferd. Vi har fulgt Kong Sigurd på en reise som har ført oss til England, via spanske pirater og fester i Italia til vi endelig landa i det hellige land.

Der hjalp Sigurd kong Baldvin i en krig, og som takk mottok han en flik av Jesu Kors .

Dagen i dag

17. september 1972 hadde tv-serien M.A.S.H premiere på kanalen CBS i USA. En serie med inspirasjon fra Koreakrigen, som videre ble ansett som en reaksjon mot Vietnamkrigen. Serien ble så populær at den fortsatt sendes i reprise verden over. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Gaustad sykehus

I 1855 ble Norges første moderne psykiatriske sykehus åpnet. Det var på Gaustad, og selv om mesteparten av området fortsatt er et sykehus, er ett av byggene satt av til museum. Der kan man se små og store gjenstander fra hverdagslivet på sykehuset opp gjennom tidene.

Les mer: Gal i gamle dager

Kåseri

Dang Trinh står bak dagens kårsei med tittel, "Jeg slår opp!"

Hjerneslag

- Helsevesen og folk flest vet for lite om symptomene på hjerneslag, mener lege og medisinsk redaktør Jan Frich. En av seks nordmenn rammes av hjerneslag og rask behandling er svært viktig for å begrense skadene.

Legeforeningen utgir i dag en større artikkel samling om nettopp hjerneslag og Jan Frich har ledet dette arbeidet. I dag inviterte Den norske legeforening til pressefrokost der temaet var nettopp hjerneslag. Reporter er Sjur Sætre.

Store Norske på nett

Wikipedia er kjent blant de aller fleste som et nettleksikon der man kan legge ut artikler selv. Men nå skal leksikonet Store Norske prøve seg på det samme

-Det er ikke mange år siden leksikon var ukult, og faktisk så ser jeg på unge mennesker at de syns nå at leksikon er kult. Og da er det vår oppgave å få dem til å også forstå at det norske nasjonalleksikonet nå gjøres på en kul måte.

Reporter er Morten Klaussen.

Fnatten

Fnatten har alltid eksistert og ført med seg mange lidingar for folk. Men det er ikkje før etter 1834 at legane tok skapningen seriøst.

I dag fins det behandling viss du blir utsatt for fnatt.

Reporter er Camilla Tjønn Thingvoll.

Postkort fra livet

Det er mange følelser og minner som kan strømme på når man sitter ved en av sine nærmestes dødsleie.

Dagens postkort er skrevet av Evy-Karin Førde fra Hundvåg. Hun tok permisjon og var hjemme i sju uker ved morens dødsleie.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.