Hopp til innhold

Norgesglasset 17.09.08

Dysleksi - Sigurd Jorsalfare del 7 - Dagen i dag - Gaustad sykehus - Kåseri - Hjerneslag - Store Norske på nett - Fnatten - Postkort fra livet

Hør sendingen her: Norgesglasset 17.09.08

Dysleksi

Hva gjør en mor når hun ser at barnet hennes ikke klarer å lære seg å lese og skrive? Da Maaike Vissers skjønte at skolens metoder ikke hjalp for dysleksien til sønnen Bjarne, utviklet hun liksågodt sin egen. Resultatet ble så vellykket at hun nå starter en foreldreskole for å dele sin metode.

Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sigurd Jorsalfare del 7

I år er det 900 år siden Kong Sigurd av Norge la ut på sin Jorsalferd. Vi har fulgt Kong Sigurd på en reise som har ført oss til England, via spanske pirater og fester i Italia til vi endelig landa i det hellige land.

Der hjalp Sigurd kong Baldvin i en krig, og som takk mottok han en flik av Jesu Kors .

Dagen i dag

17. september 1972 hadde tv-serien M.A.S.H premiere på kanalen CBS i USA. En serie med inspirasjon fra Koreakrigen, som videre ble ansett som en reaksjon mot Vietnamkrigen. Serien ble så populær at den fortsatt sendes i reprise verden over. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Gaustad sykehus

I 1855 ble Norges første moderne psykiatriske sykehus åpnet. Det var på Gaustad, og selv om mesteparten av området fortsatt er et sykehus, er ett av byggene satt av til museum. Der kan man se små og store gjenstander fra hverdagslivet på sykehuset opp gjennom tidene.

Les mer: Gal i gamle dager

Kåseri

Dang Trinh står bak dagens kårsei med tittel, "Jeg slår opp!"

Hjerneslag

- Helsevesen og folk flest vet for lite om symptomene på hjerneslag, mener lege og medisinsk redaktør Jan Frich. En av seks nordmenn rammes av hjerneslag og rask behandling er svært viktig for å begrense skadene.

Legeforeningen utgir i dag en større artikkel samling om nettopp hjerneslag og Jan Frich har ledet dette arbeidet. I dag inviterte Den norske legeforening til pressefrokost der temaet var nettopp hjerneslag. Reporter er Sjur Sætre.

Store Norske på nett

Wikipedia er kjent blant de aller fleste som et nettleksikon der man kan legge ut artikler selv. Men nå skal leksikonet Store Norske prøve seg på det samme

-Det er ikke mange år siden leksikon var ukult, og faktisk så ser jeg på unge mennesker at de syns nå at leksikon er kult. Og da er det vår oppgave å få dem til å også forstå at det norske nasjonalleksikonet nå gjøres på en kul måte.

Reporter er Morten Klaussen.

Fnatten

Fnatten har alltid eksistert og ført med seg mange lidingar for folk. Men det er ikkje før etter 1834 at legane tok skapningen seriøst.

I dag fins det behandling viss du blir utsatt for fnatt.

Reporter er Camilla Tjønn Thingvoll.

Postkort fra livet

Det er mange følelser og minner som kan strømme på når man sitter ved en av sine nærmestes dødsleie.

Dagens postkort er skrevet av Evy-Karin Førde fra Hundvåg. Hun tok permisjon og var hjemme i sju uker ved morens dødsleie.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters