Hopp til innhold

Norgesglasset 15.09.08

Sort enke - Sigurd Jorsalfare - Dagen i dag - Bamse som fartsdemper - Kåseri - Nytt om bilbelte - Brannsikring - Artsmanfoldsforskning som u-hjelp - Postkort fra livet

Hør sendingen her: Norgesglasset 15.09.08

Sort enke

Verdens mest fryktede edderkopp- er funnet i Sverige!

Betyr det at vi har den i Norge også? Vi får besøk både av en edderkopp ekspert og en levende sort enke i studio.

Sigurd Jorsalfare

Sigurd kjempar mot fiendar når han rundar Gibraltar. Men tør ikkje gå i land på sjørøverøya Mallorca.

Dagen i dag

Ho gjorde mord til underhaldning, og ho laga heltar av dei mest underlege menneske. På denne dagen i 1890 blei Agatha Christie fødd - ei kvinne som den dag i dag får det til å grøsse behageleg nedover ryggen på millionar av menneske verda over.

Bamse som fartsdemper

Nå skal vi ut i trafikken. For i Oslo har en tobarnsmor sett seg lei på bilene som suser forbi rett utenfor huset der barna hennes bor. Bevæpnet med bamser og barnevogner har hun brukt utradisjonelle metoder for å få folk til å senke farten. Men er dette egentlig en smart taktikk?

Kåseri

Ved Marianne Meløy

Nytt om bilbelte

Nå må også drosjesjåførene bruke bilbelte. Men hvorfor i all verden har det tatt så mange år før beltepåbudet skulle gjelde for alle?

Brannsikring

For lite merksemd kring brannsikring av tette trehusbebyggelser i Norge. Denne veka arrangerar Riksantikvaren brannsikringsseminar på Røros.

Artsmanfoldsforskning som u-hjelp

Nordens største bokprosjekt noensinne skal vise utbredelsen til alle artene i Sverige. Norge må også med, mener lederen av Samarbeidsrådet for biologisk mangfold.

Postkort fra livet

Han virket så spinkel og tynn, og hadde sikkert ikke all verden å spise. Dagens postkortskriver forteller om en bekjent som hadde kommet i et økonomisk uføre. Skal vår anonyme postkortskriver gripe inn eller ikke?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober