Hopp til innhold

Norgesglasset 16.09.08

Jerv og bjørnejakt - Sigurd Jorsalfare - Dagen i dag - Skrive om Wergeland - Skolebarn uten bussbelter - Verdensparlamentet - Nødhjelp til foreldre

Hør sendingen her: Norgesglasset 16.09.08

Jerv og bjørnejakt

- Norske og utenlandske turister bør få skyte bjørn og jerv! Leder for rovviltnemda i Troms og Finnmark Willy Ørnebakk klarer nok å erte på seg noen med forslaget sitt.

Han mener dagens lisensjakt på rovdyr ikke fungerer godt nok, og han ser store muligheter for turistnæringen når det gjelder jakt på rovdyr. - Det er for få jegere og for mange dyr som skal felles, mener Willy Ørnebakk. Ved reporter Sjur Sætre og programleder Pål Plassen.

Sigurd Jorsalfare

Etter møtet med maurerne i Spania og sjørøverane på Mallorca beveger Kong Sigurd sitt følge seg mot Sicilia i dagens Italia. Øya var sete for normannerne, og det var eit kjærkomment avbrekk å slappa av blant vennlegsinnede for Sigurd Jorsalfarer og hans menn.. før vegen skulle gå til det heilage land. Det er forfatter Halvor Bergan som er vår reiseleder.

Dagen i dag

Hennes åpenbaringer fra gud gjorde henne til en av historiens mektigste kvinner. Hun ga råd til paver, keisere, fyrster og biskoper, og tusenvis av vanlige mennesker som kom til henne for å få svar på sine spørsmål. På dagen i dag døde Hildegard von Bingen, som i dag blir regnet som en helgen og skytsengel for naturvitenskapsmenn og språkforskere.

Ved Agnete Daae-Qval Holmemo.

Skrive om Wergeland

Hvis du noen gang har lurt på hvor likt du skriver Henrik Wergeland, så kan du finne det ut under årets Forskningstorg i Oslo, 19. Og 20. September. Det er nemlig bare å ta med en tekst du har skrevet, og så blir du rangert fra null til ti på Wergeland-skalaen, kan forsker Ola Haug fra Norsk Regnesentral fortelle.

Ved Morten Klaussen.

Skolebarn uten bussbelter

I går i Norgesglasset hørte vi samferdselsminister Liv Signe Navarsete fortelle at drosjesjåførene ikke lenger skal få lov til å kjøre uten sikkerhetsbelte. Vel og bra, tenkte en lytter. Men hva med ungene mine som ofte opplever at det ikke finnes belter i skolebussen de bruker hver dag til og fra skolen. Vi dro til Vormsund i Nes i Akershus. I 2 av 3 skolebusser vi ser inn i finnes det ikke sikkerhetsbelter.

Ved Thor Henry Bjor.

Verdensparlamentet

Verdensregjeringen i STAR WARS er kanskje det første mange av oss tenker når vi hører ordet verdensparlament. Men det finnes faktisk en hel del mennesker som mener at dette ikke er en ide som hører hjemme i stjernekrig og science fiction.

Kjartan Almenning, nestleder i foreningen En Verden, mener det er viktig å jobbe for et verdensparlament for å imøtegå utfordringene verden står overfor i dag. Klima, menneskerettighetsbrudd, handel og fred, er temaer han mener bør håndteres på et globalt demokratisk nivå.

Ved Ingrid Stolpestad.

Nødhjelp til foreldre

Å få eit nytt familiemedlem kan by på mange utfordringar, og i periodar av livet strekk ikkje alltid timane til.

Organisasjonen Home-Start Familiekontakten har sidan 1995 vore ein solid støtte for foreldre i ein vanskeleg livssituasjon. For nokre år sidan følte åleinemor Brit Sletten frå Trondheim at ho ikkje fekk endane til å møtast.

Ved Camilla Tjønn Thingvoll.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.