NRK Meny
Normal

Norgesglasset 17.01.07

Mobbing halvert på jobben - Klimatips for kjøttelskere - Smaken av Norge: Blåskjellsuppe - Nettstudenter gjør det bedre enn andre studenter - Lærerne surrer bort timene - Klimatips for frossenpinner - Overvåkning av e-post - B-menneska gjer opprør

Hør: Norgesglasset 17.01.07

Mobbing halvert på jobben

- Færre nordmenn trakasseres på jobb. Det har vært en halvering i antall mobbeofre siden begynnelsen av 1990-åra, hevder Ståle Einarsen. Han er professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen. En undersøkelselse viser at 4,5 prosent av den norske arbeidsstyrken nå trakasseres. Møt også Mayliss Haugerud som følte seg frosset ut fra arbeidsplassen sin. Reporter er Kjetil Lillesæter

Klimatips for kjøttelskere

Dersom alle Norgesglassets lyttere spiste ett kjøttmåltid mindre i uka, ville vi spare klimaet for like mye utslipp som fra 140.000 biler. Det er Tone Granås fra Grønn Hverdag som utfordrer kjøttelskende radiolyttere. Reporter: Ann Jones.

Vår daglige Beatles:

"Baby It's You"

Please Please Me
Foto: EMI / Apple Corps

"Baby It's You" ble komponert av Burt Bacharach, med tekst av Mack David og Barney Williams. Låta bel først utgitt av The Shirelles, produsert av Phil Spector, i 1961. The Beatles ga ut låta på sitt debut-album, Please Please Me, i 1963.

Smaken av Norge:

Blåskjellsuppe

Det er suppetid i kjøkkenet til radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen, og råvarene hentes fra havet; blåskjell i egen kraft blir suppe på kun få minutter.

Nettstudenter gjør det bedre enn andre studenter

Det viser en amerikansk undersøkelse. Det samme gjelder i Norge, sier Sveinung Horverak ved Høgskolen i Bodø og Dagny Blom ved NKS Fjernundervisning. Forsker Siri Søftestad i Kristiansand tok mastergraden som fjernstudent ved Høgskolen i Bodø, og hun anbefaler studieformen på det sterkeste. Reporter: Bjørn Vang.

Lærerne surrer bort timene

Lite fag, mye surr og rot. Elevene lærer fag bare halve skoletimen. Et forskerteam fra Høgskolen i Volda har fulgt undervisningen i nesten 30 barneskoleklasser. Seks forskere har vært i sving i de fire første klassetrinnene og professor Peder Haug sier det er mye å hente mange steder på å stramme inn. Ved reporter Sjur Sætre og programleder Tron Soot-Ryen.

Klimatips for frossenpinner

Hvis alle som hører på Norgesglasset senker innetemperaturen med en grad, sparer vi nok strøm til å forsyne mange tusen familier med elektrisitet. Det er Tone Granås fra Grønn Hverdag som gir deg kjente klimatips på en ny måte. Reporter: Ann Jones.

Overvåkning av e-post

Er det andre enn deg selv som har rett til å lese din e-post? Regjeringen foreslår å endre loven som gir sjefer lov til å lese ansattes e-post. NHO og bedriftsforbundet mener e-posten er et arbeidsverktøy og at det dermed tilhører bedriften. Uten å ha adgang til e-posten, kan ledelsen gå glipp av viktig informasjon som angår hele bedriften. Tron Soot-Ryen snakker med professor og forsker Toralf Qvale ved Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.

B-menneska gjer opprør

Danske B-menneske gjer opprør. Nyleg vart B-samfunnet stifta, og berre det siste døgnet har 1200 B-menneske meldt seg inn i organisasjonen. Målet deira er større aksept for B-mennesket sin livsform, og eit dansk samfunn som passar betre til B-menneska. Organisasjonen vil ha B-barnehagar, B-skular og arbeidstider tilpassa kvar enkelt. Filosofien er at B-samfunnet er god samfunnsøkonomi fordi både livskvalitet og produktivitet aukar om B-menneska får jobbe når dei er mentalt på topp. No vil norske B-menneske ha sitt eige B-samfunn.

Her er B-samfunnet si heimeside: www.b-samfund.dk

Hør: Norgesglasset 17.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK