Hopp til innhold

Norgesglasset 30.01.07

Statsministerkuppet - Griegs store kjærlighet - Vår daglige Beatles: "All My Loving" - Fotsopp på norske føtter - HC Hanssen kåserer - Overgrep i sjelesorg - Kan vi skremmes til å redde klimaet? - Nordmenn kan ikke norsk - Redningsselskapet i trøbbel

Hør: Norgesglasset 30.01.07

Statsministerkuppet

Et kupp uten sidestykke i norsk historie, sier historikeren og forfatteren Harald Berntsen om at Einar Gerhardsen ble statsminister etter krigen i 1945. Statsministerkuppet var godt forberedt og Johan Nygaardsvold ble utmanøvrert i det Harald Berntsen mener er det mest finurlig gjennomførte politiske makstspill i vår historie. Ved programleder Tron Soot-Ryen.

Griegs store kjærlighet

Foto: Bergen Folkebibliotek, Grieg-samlingen

Edvard Grieg trosset foreldrenes advarsler og giftet seg med sitt søskenbarn: Nina Hagerup. Derfor var ingen slektninger til stede i bryllupet i København i juni 1867. Det kommer fram i en ny biografi om den verdenskjente komponisten. Edvard Griegs far fryktet at ekteskapet ville gjøre den pengelense sønnen økonomisk bankerott. Heller ikke Nina Hagerups mor hadde mye til overs for ekteskapet: "Ikke har han noget, ikke kan han noget, og han lager musikk som ingen gidder å høre på", uttalte hun om svigersønnen. Edvard Grieg giftet seg mens han var en ukjent, fattig musiker og komponist. - Nina Hagerup var hans store kjærlighet. Hun var en dyktig sanger og pianist. Hun haddet et sprudlende humør, som fascinerte den mer tilbaketrukne og alvorlige Edvard Grieg. Det forteller Erling Dahl, programsjef ved Festspillene i Bergen. Han intervjues av Norgesglassets Kjetil Lillesæter.

Vår daglige Beatles:

"All My Loving"

With The Beatles
Foto: EMI / Apple Corps

Paul McCartney sto foran speilet og barberte seg en morgen, da han fikk ideen til en ny melodi. Dette resulterte i en av de mest kjente sangene til The Beatles. "All My Loving" med The Beatles ble utgitt på bandets andre LP, "With The Beatles", i november 1963.

Fotsopp på norske føtter

Sopp på foten er en av de aller vanligste sykdomene i Norge, det sier lege Kristin Ryggen. Hun mener så mye som 10% av alle som bor i landet tråkker rundt med fotsopp inni sokkene. Disse soppsporene sprer seg raskt når de kommer i kontakt med fuktige eller våte underlag, og særlig treningssenter og svømmehaller er gode smittekilder. Norgesglassets reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo og Kristin Ryggen tar deg med under foten, og gir deg alt du trenger å vite om fotsopp.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Renta går opp".

Overgrep i sjelesorg

Sjelesorg er en risikosituasjon som kan føre til seksuelle overtramp. Det mener Leiv Jon Paulsen, som foreleser i sjelesorg ved Misjonshøgskolen i Stavanger. I noen tilfeller kan sjelesørgeren forestille seg at klienten har en kjærlighetshunger og at han er den eneste som kan stille dette behovet. Reporter: Ann Jones.

Kan vi skremmes til å redde klimaet?

Har du gjort noe for miljøet i dag? Hver eneste dag så kan man både lese, høre og se hvordan klimaet er i ferd med å endre seg til det kritiske. Det kommer advarsler, du får råd om hvordan du kan gjøre din hverdag mer miljøvennlig, og politikere sykler til jobb som et godt eksempel. Men får denne miljøpekefingeren skremt oss til å faktisk endre adferd? Professor Torbjørn Rundmo ved NTNU mener at skremsel kan få oss til å endre adferd, så lenge den ikke nlir moraliserende. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Nordmenn kan ikke norsk

400 000 nordmenn uten fremmedspråklig bakgrunn sliter med å bruke norsk riktig. Omstillinger i arbeidslivet gjør at flere må skrive på jobben, selv om de har jobber som egentlig ikke krever språkkunnskaper. Svake norskkunnskaper fører til dårligere selvbilde, og mange velger å sykemelde seg eller gå av med pensjon. Nå finnes det norskkurs for nordmenn, slik at vi skal bli bedre i norsk.

Redningsselskapet i trøbbel

Redingsskøyte
Foto: Ingar Sagedal Bie, NSSR / Scanpix

Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning er i alvorlige vansker, de mangler syttifem millioner, og nå trues beredskapen på skøytene. Vil selskapet overleve de neste ti år? Det er meget tvilsomt, spår kommentator Bjørn Vang i Norgesglasset. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 30.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters