Hopp til innhold

Norgesglasset 31.01.07

Forbrukerrådet lei snille regninger - Grieg rømte fra kona - Vår daglige Beatles: "Don't Bother Me" - Smaken av Norge: Laks med agurksalat - Seksuell nytelse ikke synd - Annonserer varer som ikke finnes - Gartneri ved psykiatrisk sykehus legges ned - Kvinner og skodilla - Doper seg til flottere kropp

Hør: Norgesglasset 31.01.07

Forbrukerrådet lei snille regninger

Nå er det mulig å betale regningen til kortselskapene med det som kalles en e-faktura. Du får en e-post fra selskapet og så må du gå inn i nettbanken å betale. Forbrukerrådet reagerer på det de kaller snille regninger fra kortselskapene. For det er nemlig sånn at selv om du har brukt tusenvis av kroner så kan regningen bare være på noen hundre lapper. Sjur Sætre møter underdirektør Lasse Billington i Forbrukerrådet og medierådgiver Helene Lund i FNH.

Grieg rømte fra kona

Edvard Grieg
Foto: Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Ekteskapet mellom Edvard Grieg og kona Nina ble turbulent etter noens års samliv. - I 1883 rømte han fra kona for å leve et fritt kunstnerliv. Edvard Grieg var blitt fascinert av den 26 år gamle malerinnen Leis Schjelderup, som bodde i Paris. Planen hans var å besøke henne i Frankrike, men Edvard Grieg kom aldri så langt. I stedet dro han og kona Nina på forsoningstur til Roma etter å ha levd hver for seg i flere måneder, forteller forfatteren Erling Dahl, som har skrevet biografi om Edvdard Grieg. Han snakker med Norgesglassets reporter er Kjetil Lillesæter.

Vår daglige Beatles:

"Don't Bother Me"

John Lennon og Paul McCartney var de dominerende komponistene gjennom hele karrieren til The Beatles. George Harrison fikk bare så vidt slippe til, og første gang var på albumet "With The Beatles" i november 1963, med låta "Don't Bother Me".

Smaken av Norge:

Laks med agurksalat

Laks med agurksalat
Foto: Åge Hojem

En klassiker der Inge bruker laksefilet som trekkes i varmt vann som ikke må koke. Tilbehør er agurksalat og pisket rømme med sitron og litt sukker. Sursøt balanse er stikkord for denne retten.

Seksuell nytelse ikke synd

Kristne voksne må slutte å tenke at seksuell nytelse er synd. Det mener forfatter Torbjørn Nordvoll, som også er eldstebror i Levanger Frikirke. Han gir nå ut lærebok i sex for kristne over førti, og mener kristne par må prioritere samlivet sterkere enn de gjør i dag, og ikke bare tenke på kallet og tjenesten. Reporter : Bjørn Vang.

Annonserer varer som ikke finnes

Butikker vil gjerne ha deg inn i butikken. Og det som kan lokke deg inn i en butikk kan være et godt tilbud. Men det er ikke alltid du kommer ut igjen av butikken med det tilbudet som lokket deg inn. Elkjøp TV-annonserer varer som er utsolgt. - I strid med markedsføringsloven, sier forbrukerombudet. Reporter: Tron Soot-Ryen.

Gartneri ved psykiatrisk sykehus legges ned

Staten har lovet å bruke flere milliarder kroner på å hjelpe mennesker med psykiske problem. Hjelpetilbudet i kommunene skal styrkes, - det samme gjelder behandlingstilbudet ved psykiatriske sykehus. Dette skal skje gjennom den såkalte opptrappingsplanen i psykiatrien. Og i dag ble et nytt arbeidstreningstilbud for psykisk syke åpnet ved Bogstad Gård i Oslo. Men nå kan det virke som, at staten gir med den ene hånda og tar med den andre. For i Trondheim, der blir et behandlingstilbud for psykisk syke lagt ned. Reporter: Kjetil Lillesæter?

Kvinner og skodilla

Det finns mang en lidenskap, og sko er definitivt en av dem. I årtider har kvinner vært opptatt av sko, og det er de fremdeles. Imelda Romaldez Marcos fra Filipinene hadde flere tusen. Hotellarvingen Paris Hilton får sine spesialdesignet. I mange år har kvinner vært opptatt av sko, og det er de fremdeles. Reporter Karin Jegtvik har jaktet på årsaken til kvinners lidenskap for sko.

Doper seg til flottere kropp

En ny studie viser at unge gutter doper seg for å få en kropp som ligner på dagens stramme ideal. 25 prosent av de spurte sier at de har venner som bruker eller har brukt ulovlige stoffer. Få av disse personen har noe med idrett å gjøre og forskeren Ståle Pallesen tror det handler om å få en flott kropp. Han sammenligner disse guttene med jentene som streber mot kroppsidealet, hvor mange da lider av anoreksi, men uten at guttene får den samme sympatien. For mens anoreksi blir sett på som et samfunnsproblem, blir gutter som doper seg fordømt.

Hør: Norgesglasset 31.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters