Hopp til innhold

Norgesglasset 15.09.06

- 1000 ganger dyrere!

- Vil ha poeng for å prate med pasientene

- Gratulasjonsgaver til Kreftforeningen

- Håndfobi og dyrlegeskrekk

1000 ganger dyrere!

Det har gått til himmels. Boligprisene i Norge. Og de som lurer på hvor dette skal ende har ennå ikke fått svar. Bare det siste året har norske boliger blitt 16 prosent dyrere. Og går vi lenger tilbake i tid får vi ganske fantastiske tall på prisveksten. Bli med til Sagene. Der har Ørnulf Ranger bodd siden 1950. Hans bolig har blitt 1000 ganger så dyr siden den gang.

Hør: 1000 ganger så dyr!

Vil ha poeng for å prate med pasientene

Terje Vigen
Foto: Legeforeningen

Norske leger prater for lite med pasientene. De myke verdiene blir ikke prioritert når sykehusene skal drive effektivt og økonomisk. Nå ønsker Legeforeningen å belønne sykehusene for å la legene sette seg på sengekanten og prate.

– Sykehusene må bli flinkere til å prioritere prat, da vil behandlinga bli mer effektiv, sier generalsekretær Terje Vigen til programleder Arild Opheim.

Hør: Vil ha poeng for å prate med pasientene

Gratulasjonsgaver til Kreftforeningen

De gjør det stadig enklere for oss, brudeparet eller jubilanten når festen er i anmarsj og vi må vri hjernen for å finne en passende gave. For nå står en gave til veldedige formål øverst på ønskelista. Ellen Døvle Kalland, leder for inntektsforeningen i Kreftforeningen opplever at stadig flere gir bort gaven som enten er tiltenkt brudeparet eller 60 års jubilanten. Fotballspiller Eirik Bakke feiret bryllup i sommer og de oppfordret sine gjester om å gi en gave til kreftsaken. Reporter er Ellen Omland.

Hør: Gratulasjonsgaver til Kreftforeningen

Håndfobi og dyrlegeskrekk

Papegøye
Foto: Nicolas ASFOURI / Scanpix/AFP

Dyr er også plaga av fobiar, men dei har som regel angst for andre ting enn me har. Papegøyar kan ha angst for hender, medan små ekornaper er livredde dyrepassarar med hov. Andre dyr har dei same fobiane som oss, slik som sjimpansane i dyreparken i Kristiansand. Dei har både sprøytefobi og dyrlegeskrekk.

Hør: Dyrefobi

 Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters