NRK Meny
Normal

Norgesglasset 15.08.07

Frynsegodene øker - Smaken av Norge på tur: Villsaustek - Kven er me? - Svindlet svindlerne - Golf-Grønn Glede - Renteøkning gir prisfall på boliger - Campingliv på 50-tallet - Radio Røynda: Ivar Aasen

Hør: Norgesglasset 15.08.07

Frynsegodene øker

Lønn betyr ikke alt lenger. Mer og mer av det vi får som godtgjørelse på jobb blir utbetalt som frynsegoder. Fra 2003 til 2006 var økningen i frynsegoder hele 36 % - og i fjor mottok vi tilsammen 15 milliarder i slike goder fra arbeidsgiveren.

Smaken av Norge på tur:

Villsaustek

Frøya i Sør-Trøndelag har Norges største bestand av den gamle norske sauerasen, ofte kalt villsau. Hos Kjell-Arne Taraldsen lager radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lammestek etter en afrikanskinspirert oppskrift som brukes på gården.

Kven er me?

Korleis tek det sosiale livet i Noreg seg ut? Reporter Lise-May Spissøy har spurd personar frå Polen, Kongo, Iran og Italia om norsk oppførsel og danningsnivå. Dei seier at det tek lang tid å bli kjent med oss, men at nordmenn er hyggelege og viser mykje humor når ein endeleg får kontakt.

Svindlet svindlerne

Stadig prøver utenlandske svindlere å lure norske bedrifter og privatpersoner. Men da noen engelske svindlere prøvde seg hos Datakompaniet i Trondheims daglige leder, Tor Rune Skoglund, var det de selv som ble lurt. Skoglund klarte nemlig å tyne dem for 650 kroner. - Jeg er godt fornøyd, sier den glade trønderen.

Golf-Grønn Glede

Andreas Schmidt

Andreas Schmidt takker golfen for at han ble frisk.

Foto: Sjur Sætre / NRK

12 åringen Andreas Schmidt fra Bærum fikk kreft da han var 9 år, og takker golfen for at han ble frisk. Kort tid etter at han fikk diagnosen begynte han og moren hans Mona Løke Schmidt å spille golf på Ballerud golfbane. Det er begge glade for. Klubben er nemlig en av 24 klubber som er med i noe Norges Golfforbund kaller Golf-Grønn Glede. Reporter Sjur Sætre dro til Ballerud golfklubb i går ettermiddag og møtte Andreas og moren.

Renteøkning gir prisfall på boliger

Økonomiprofessor Terje Hansen ved Handelshøgskolen i Bergen spår prisfall på tretti prosent på små byleiligheter og tror prisfallet kan komme raskt. Reporter: Bjørn Vang.

Campingliv på 50-tallet

Fra 1948 ble ferien utvidet til tre uker, og enda flere dro på campingtur. I dag får reporter Ragnhild Sleire Øyen sitte på med Geir Paulsrud, etnolog og direktør ved Norsk Vegmuseum. Der har de både bil og vei til å dra på tur med, som om vi var på femtitallet. Åsteløkken camping stod opprinnelig på Otta før den ble flyttet til Norsk Vegmuseum.

Radio Røynda:

Ivar Aasen

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar i Radio Røynda.

Foto: Merete Høidal

Det finst dei som ikkje greier å halda seg unna jobben, sjølv om det er ferie. I Radio Røynda har medhjelpar, akan-kontakt og klubbleiar Vetle-Ivar arbeidd i skjul. Grunnen er at han har kome over ei kjempesak. Rett og slett ei avsløring som ikkje kan vente til over ferien. Han har difor kalla redaktør Finn Tokvam tilbake på jobb, for å få ut nyheiten før andre medier kastar seg over han.

Hør: Norgesglasset 15.08.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

 

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.