Norgesglasset 30.08.07

TV Glad - William tilbake til barnehjemmet - Vår daglige Beatles: Being For The Benefit of Mr. Kite - 311 år gammelt lik sopptrua - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Planter i verdensrommet - Energikirke i Hol - Foring av jakthund - Utfordringar ved å lære norsk

Hør: Norgesglasset 30.08.07

TV Glad

TV-GLAD reporter Svein Andre Hofsø

TV-GLAD reporter Svein Andre Hofsø.

Foto: Sjur Sætre / NRK

TV Glad er navnet på den nye fjernsynskanalen med psykisk utviklingshemmede foran og bak kamera. Initiativtaker Lars Glans sier alle brikker ikke er på plass ennå, men han lover at dette skal bli en riksdekkende kanal og at det blir sendinger fra neste år. I dag ble det klart at Arbeids- og inkluderingsdepartementet i første omgang går inn med nesten 30 millioner kroner i prøveperioden. Reporter Sjur Sætre intervjuer Lars Glans og TV Glads første reporter, Svein Andre Hofsø.

William tilbake til barnehjemmet

Som baby ble William Diaz Kokkersvold plassert på trappa utenfor et barnehjem i Colombia. Han ble senere adoptert til Norge og vokste opp i Langangen i Telemark. 19 år senere er han klar til å reise tilbake for å jobbe gratis på barnehjemmet, som en takk til dem som sørget for å gi ham et godt liv. Reporter: Terje Nordkvelle.

Vår daglige Beatles:

Being For The Benefit of Mr. Kite

Denne melodien er inspirert av en sirkusplakat som John Lennon fant i en antikvitetsforretning, og sirkus er også et ord som kan beskrive stemninga i studio da The Beatles spilte inn låta. Kuttet avrundet også i sin tid side 1 på albumet "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Ved Bård Ose og Finn Tokvam.

311 år gammelt lik sopptrua

I Gjerdrum kirke har de bevart byggherren Anders Simonsens kropp i 311 år. Men nå kan det være slutt. Det over 300 år gamle liket trues av sopp, og menighetsrådet vurderer om kroppen må begraves en gang for alle.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Gode råd er gratis"

Planter i verdensrommet

Plantedyrking på månen

Veksthus på månen.

Foto: Illustrasjon: ESA/NASA

Det spirer og gror i verdensrommet! Det er den internasjonale romstasjonen ISS som har med seg små, automatiserte veksthus med plantefrø fra NTNU i Trondheim. At frøene nå har begynt å spire, bringer oss ett skritt nærmare drømmen om å dyrke mat på månen, sier prosjektleder Tor-Henning Iversen ved Plantebiosenteret.

Energikirke i Hol

Hol kirke ved Hagafoss i Hallingdal blir pilotprosjekt i et energisparingsprogram for offentlige bygg i EU. I disse dager blir det montert en solfanger ved kirka som skal være med på å redusere energibehovet i betydelig grad. Strømutgiftene i kirka er nemlig skyhøye, sier kirkeverge Astrid Tingstad.

Foring av jakthund

Det er snart klart for rypejakt og et aktivt liv for jakthunder. Noen hevder at en jakthund forbrenner like mye under jakt som en toppsyklist i Tour de France, noe som krever mye og riktig fôr. Hvordan kan jegerne planlegge en best mulig tur for hundene sine? Programleder Arild Opheim intervjuer John Unsgaard, biolog og forfatter av boken "Hundens historie"

Utfordringar ved å lære norsk

Dei mange vokalane kan gjere det vanskeleg for våre nye landsmenn å lære norsk. Det norske språket består av ni vokalar; A E I O U Y Æ Ø Å. Det er vanlegvis berre fem vokalar i eit språk, seier førsteamanuensis i språkvitenskap, Bente Ailin Svendsen, til reporter Camilla Tjønn Thingvoll. Det er heller ikkje uvanleg at det kjem fleire konsonantar etter kvarandre i norske ord. I fleire språk rundt omkring er det ikkje lov å skrive to konsonantar etter kvarandre, til dømes i vietnamesisk.

Hør: Norgesglasset 30.08.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.