Hopp til innhold

Norgesglasset 13.12.06

Flere piller på butikken - Trondheimsfolk plyndrer beveren - Tidlig pubertet - Julefeiring i Syden - Per Inge Torkelsen kåserer - Likplyndring fra falne norske soldater - Slipp følelsene løs! - Hva skal man med alle dingsene? - Blir lutefisk fastfood?

Hør: Norgesglasset 13.12.06

Flere piller på butikken

Stadig flere kjøper hodepinetabletter i butikk og på bensinstasjon. Det har man kunnet gjøre i Norge siden 1. november 2003. Da sprakk apotekenes monopol på enkelte reseptfrie medisiner. Erfaringene med medisinsalg på butikk er så bra at apotekene kan få konkurranse på flere medisiner - deriblant angrepiller. Reporter Thor Henry Bjor har møtte kunder i butikken og overlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Trondheimsfolk plyndrer beveren

Trestubbe gnagd av bever og sagd med motorsag
Foto: Ragnhild Sleire Øyen / NRK

Å skaffe seg ved opptar mange. I bymarka i Trondheim er enkelte overivrige:

Beveren har ikke før fått treet i bakken, før det kommer byfolk med motorsag og knabber tømmeret.

- Det er smålig å stjele beverens mat og byggematerialer, sier skogsjef i Trondheim, Ole Johan Sætre.

Han minner om at det kun er sopp og bær hvermansen har lov å ta med hjem fra skogen. Beverplyndrere som blir tatt på fersken vil han melde til politiet.

Tidlegare pubertet for gutar

Gutar som kjem i stemmeskiftet heilt ned i 12-årsalderen skaper problem for gutekora. Fleire kordirigentar må ta inn stadig yngre gutar. Dette gjer det vansklegare å drive gutekor enn tidlegare.

- Også jenter kjem i puberteten tidlegare enn for nokre tiår sidan. Eit betre kosthald er ein viktig grunn til dette, seier Rigmor Austgulen, professor i medisin ved NTNU i Trondheim.

Julefeiring i Syden

Solparasoller i syden
Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Kunne du tenke deg å feire jul på en strand? Bytte ut juletrær med palmer og ha paraplyen i drinken i stedet for i hånda? En ny undersøkelse viser at dette frister svært mange nordmenn, en av fem kunne tenke seg å tilbringe julen i sydligere og varmere strøk. Men betyr dette at de legger vekk julerekvisitene til fordel for bikinien?

- Svært mange klarer ikke å la nissen være igjen hjemme og tar med seg både nisseskjegg, julepynt, juletre og til og med juleribbe, forteller Lena Petersson i Star Tour.

Petersson er overrasket over hvor mye jul nordmenn faktsik pakker i kofferten når de reiser sørover. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Kåseri

Per Inge Torkelsen kåserer: "Julehefter".

Likplyndring fra falne norske soldater

Dødsbrikker, soldathjelmer, beltespenner. Dette er noe av militæreffektene som er interessante for samlere av effekter fra den andre verdenskrig. Men noen vil også ha effekter fra falne soldater på hylla. Hjelmer med kulehull, dødsbrikker funnet i graver; likeffekter som dette selges på internett. Og likplyndringen skaper problemer for identifiseringen av 130 falne norske soldater i Karelen i Russland som er planlagt til våren. Reporter: Ellen Omland.

Slipp følelsene løs!

- Slipp følelsene løs i konfliktene på arbeidsplassen – det fører til mer effektivitet! Det sier forsker ved Handelsshøyskolen BI, Kjell B. Hjertø etter å ha undersøkt forholdet mellom gruppekonflikter og effektivitet i 62 norske arbeidsgrupper. Det er de saklige konfliktene med høy emosjonell temperatur som fører til gode resultater. Følelsesmessig engasjerte ansatte blir ofte oppfattet som tidkrevende bråkmakere, men det er kombinasjonen av følelser og tanker som leder til de gode beslutningene, sier Hjertø. Reporter er Ane Nydal.

Hva skal man med alle dingsene?

Når man flytter må man ta stilling til hva man skal ha med av alt som kommer ut av skuffer og skap. Tron Soot-Ryen kåserer om alt søppelet man får når man kjøper data og elektronikk i butikken. Og hva skal man ta vare på?

Blir lutefisk fastfood?

Lutefisk
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Burger er ut, kan vi lese i dagens utgave av Dagsavisen. Burgerens æra kan da kanskje sies å være over, men hvordan har mattrendene vært før burgerens tid? I "Norgesglasset" i dag kan du høre hvilke mattrender som har vært gjeldende siden 1900-tallet og hva vi kommer til å spise i framtiden. Kanskje blir lutefisk fastfood? Forfatter av boka "Mat og måltid", Henry Notaker, forteller om matvaner fram til 1950. Forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) tar for seg pizzaen, burgeren og hva som kommer. Reporter er Astrid Engen.

Hør: Norgesglasset 13.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm