NRK Meny
Normal

Norgesglasset 13.08.07

Pass-skvis i distriktene - Smaken av Norge på tur - Kven er me? Del 1 - Campingliv gjennom tidene 1 – Marianne Meløy kåserer - Regjeringas nye mannspanel – Nyrike - Fremtidens antikviteter - Skandinaver velger engelsk

Hør:  Norgesglasset 13.08.07

Pass-skvis i distriktene

I alle nye pass her i landet er det en elektronisk brikke hvor det i tillegg til navn høyde og underskrift er mulig å legge inn fingeravtrykk, øyeprofil og ansiktstrekk. Det som kalles biometriske kjennetegn. I 2009 blir fingeravtrykk lagt inn i norske pass, og nå roper landets lensmenn varsko. Politidirektoratet legger nemlig opp til at bare de større lensmannskontorene skal få utstyr til å lage de nye passene.

Sjur Sætre intervjuer leder Halvor A. Hartz i Buskrud lensmanns og politilederlag.

 

Smaken av Norge på tur

På gården Frøset Østre ved Trondheimsfjorden har de fortsatt rett til å fange laks med kilnot. Arnt Frøseth kommer med fersk laks til radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen og under kona Kirstens ledelse lager de en enkel grønnsakpanne med laks slik de pleier å servere den på gården.

 

Kven er me? Del 1

Kven og korleis er eigentleg nordmenn? For å få svar, har Norgesglassets reporter Lise-May Spissøy spurt fleire innvandrarar som har budd i Norge nokon år og som har danna seg eit inntrykk av oss. Dette er første del i ein serie der me skal bli litt betre kjent med oss sjølv.

 

Campingliv gjennom tidene 1

Turismen i Norge slo for alvor gjennom på slutten av 1800-tallet, men da var det for det meste overklassen som opplevde naturen eller besøkte sanatorier. Det gikk enda noen tiår før folk flest fikk penger, og ikke minst tid til ferie. Her i Norgesglasset skal det denne uka handle om det som gjennom tidene har vært den såkalte "Allmuens rekreasjon", nemlig campingturen.

 

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Turbok”.

 

Regjeringas nye mannspanel

Mannen er i krise og vet ikke hvordan han skal oppføre seg mot moderne kvinner, hevder Arild Stokkan-Grande, leder for mannspanelet som nylig ble nedsatt av Barne-og likestillingsdepartementet. Reporter: Bjørn Vang.

 

Nyrike - Fremtidens antikviteter

I Danmark er antikvitetsbransjen redd for hva fremtiden vil bringe etter at møbel og boliggiganten IKEA kom på banen. Og her hjemme har vi aldri før lagt igjen mer penger hos kjeden, som nå har etablert seg med butikker i 32 land verden over. Men når hjem etter hjem fylles opp med møbler og gjenstander som er omtrent akkurat like, og kommer fra en eller annen stor kjede - hva vil vi da sitte igjen med som antikviteter i fremtiden? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo leter etter framtidens antikviteter sammen med kunsthistoriker Tommy Sørbø og antikvitetsforhandler Roar Follestad.

 

Skandinaver velger engelsk

Vi er naboar, men forstår kvarandre mindre og mindre. Nordmenn, svenskar og danskar har større vanskar enn tidlegare å forstå kvarandre, og må ofte ty til engelsk. Det seier førsteamanuensis i nordisk språk, Arne Torp, til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Nokre av årsakene er at det danske språket har blitt vanskelegare, og at vi i mindre grad bryr oss om dei skandinaviske språka.

Hør: Norgesglasset 13.08.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz