Hopp til innhold

Norgesglasset 13.03.07

Støtter motstanderne - Flytende hotell - Vår daglige Beatles: "When I Get Home" - Hvor er den dansk-norske ordboka - HC Hanssen kåserer - Unge vil til de største byene - Hvorfor tør vi ikke å bruke stemmen? - Pengesedlane, - ein kollektiv illusjon

Hør: Norgesglasset 13.03.07

Støtter motstanderne

Ville du støtta noe du var motstander av? Mange nordmenn gjør det. Fordi de ikke er medlem av et annet tros- eller livssyns-samfunn, støtter de statskirka økonomisk. Pressesjef i Human-etisk forbund, Jens Brun-Pedersen, synes folk som er utmeldt av statskirka bør få velge hvem de støtter. Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Randi Øverland, mener Human-etisk forbund misforstår. Reporter er Astrid Engen.

Flytende hotell

Flytende hotell skal trekke flere turister til Norge. - Anleggene ligger på store betongklosser og bygger på samme teknologi som oljeplattformene i Nordsjøen, sier Finn Selmer-Olsen i selskapet Coastal Construction Project. Noen av lokalene, som konferanserom og velværesenter, vil ligge under vann. Reporter: Arild Opheim.

Vår daglige Beatles:

"When I Get Home"

The Beatles fra filmen A Hard Day's Night
Foto: Ukjent! / Scanpix

"When I Get Home" ble skrevet av John Lennon, kreditert Lennon-McCartney, og innspilt i Abbey Road Studios 2. juni 1964. John var en stuegris, og lengtet stadig hjem til sofakroken. Selv omtalte han perioden 1964-1965 som "my fat Elvis-period". "When I Get Home" handler om lengselen hjem til stua. 

Hvor er den dansk-norske ordboka?

Det finnes bokmål-nynorsk ordbok, og det finnes en stor svensk-norsk ordbok. Men hvor blir det av den dansk-norske? Riktig nok er det ikke de danske ordene i seg selv vi har problemer med å forstå, men er det likevel slik at vi ikke trenger en dansk-norsk ordbok? Reporter er Helen Hillevi Ruud.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "I solidaritet med de fleste".

Unge vil til de største byene

Unge i Nordland vil til fylkets største by for å gå videregående skole, forteller Yvonne Olaissen fra Tverlandet, Marit Solstrand fra Leknes og Mats Olaussen fra Sør-Arnøy. Men fylkesråd Rolf Knoph sier nei, mener de skal gå skole der de bor eller nærmest mulig. Reporter: Bjørn Vang.

Hvorfor tør vi ikke å bruke stemmen?

Vil du skjule at du er redd eller trist? Eller har du vunnet masse penger og ikke så interessert i at kona skal få vite det? Da bør du være stille. Stemmen avslører deg nemlig. Dessuten synes mange det er flaut å bruke den. Det mener Åsne Berre Persen som har skrevet mastergrad i hvordan sang kan fremmes og hemmes. Hun er opptatt av at folk må bruke stemmen til å synge. Vi er alle født musikalske og bør bruke sang til å uttrykke oss. Reporter er Astrid Engen.

Penganes historie del 5:

Pengesedlane, - ein kollektiv illusjon

Sedler
Foto: Syversen, Johnny / Scanpix

 

I dag er ca 116 millionar sedlar til ein verdi av nesten 50 millionar kroner i omløp i Norge. Men desse pengesedlar kan berre brukast så lenge me er overbevist om at dei har ein verdi. Fyrsteamanuensis i økonomisk historie ved Universitetet i Bergen, Camilla Brautaset, seier ein må ha tillit til systemet, og til styresmaktene som styrer systemet, for at eit pengesystem skal fungere. Ho kallar det eit gjentatt spel, der me som menneske blir overtydde gong på gong om at papir fungerer finst om pengar. Så folkens, om de vil kjøpe middag for pengane de har i lommeboka i dag så er det berre å halde på trua. For utan trua er pengane verdilause.

Hør: Norgesglasset 13.03.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters